fbpx

Šarec je lahko v skrbeh: Njegova LMŠ vztrajno pada

Marjan Šarec (Foto: STA)

Padec podpore Listi Marjana Šarca beležijo v vseh javnomnenjskih anketah. Anketa iz agencije Parsifal iz Nove24TV, Mediane iz POP TV in Vox populi iz Večera so zabeležile hud padec podpore Marjanu Šarcu in njegovi stranki. Kaj se dogaja s stranko? Volivci se zavedajo, da se bližajo volitve in si očitno ne želijo podobnega scenarija kot v prejšnji vladi.

Tako oktobrska javnomnenjska anketa agencije Parsifal kot tudi ankete ostalih agencij jasno kažejo, da je stranka SDS visoko na vrhu vseh strank. Med različnimi raziskavami rezultati sicer nihajo , kar je med drugim tudi posledica različnih načinov anketiranj, vsem pa je skupno, da največ volivcev podpira stranko SDS. Podpora se ji je na podlagi rezultatov Mediane iz POP TV celo zvišala za 3,6 odstotne točke. Kot kaže, je poskus neuspele diskreditacije ministra Andreja Vizjaka z “zlepljenim” posnetkom pogovora z Bojanom Petanom stranki prej koristil kot škodil.

Prav tako so vse agencije zabeležile padec podpore stranki Marjana Šarca. Agencija Parsifal je zabeležila 2,1-odstotni padec; v mesecu septembru bi stranko LMŠ volilo 11,8 odstotkov, v tem mesecu pa 9,7. Mediana je zabeležila kar 3,5-odstotni padec; iz 11,8-odstotne podpore na 9,7-odstotno. Po raziskavi Vox populi pa je padec 3,4-odstotni, iz 13,6 odstotka na 10,2. Kaj se torej dogaja z Marjanom Šarcem in njegovo stranko?

LMŠ je po Parsifalu v enem mesecu izgubila 2,1 odstotka podpore.

Politična situacija ne kaže v prid LMŠ
Lista Marjana Šarca se je podobno kot preostale stranke četverčka KUL postavila na skrajni levici, kjer tekmuje z Levico, SD in SAB v radikalnosti. Toda v tej tekmi po javnomnenjskih anketah zmaguje Levica, še večjo nevarnost za LMŠ pa predstavlja nova stranka na levici, ki bo v kratkem zagotovo tudi ustanovljena. Vse te okoliščine niso v prid LMŠ, ki se sicer razglaša za liberalno stranko, kot kaže, pa je čas njihov največji sovražnik. Bolj kot so volitve oddaljene, manjše so možnosti za uspeh LMŠ. Zato si Marjan Šarec s svojim svetovalcem Damirjem Črnčecem prizadevata za rušenje Janševe vlade, pa četudi s tiho podporo protestom nasilništvu.

Grafika: Siol.net

Sara Kovač