Šarec je prepričan, da je Sloveniji prihranil 4,15 milijona evrov. Pa je res?

Minister za obrambo Marjan Šarec (Foto: STA)

Slovenijo bo odstop od nakupa oklepnikov Boxer stal 4,15 milijona evrov. Gre za stroške, povezane z vstopom in izstopom, razvojem, administracijo, stroške preostalih deležnikov programa OCCAR ter potencialne stroške industrije. Vlada sicer ne namerava odstopiti od nakupa osemkolesnikov kot takih. Pred časom se je govorilo, da je v ožjem izboru veliko manj sposobni poljski KTO Rosomak. Rok za izbor, ki so si ga sami zadali, je potekel decembra 2022, a se je časovnica ponovno zavlekla. 

Odločitev za odpoved nakupa je izrazito politikantska v svoji naravi. Nakupu je že pred volitvami najglasneje nasprotovala skrajna Levica, novonastala vlada Roberta Goloba pa je tedaj njihove zahteve nekritično posvojila.

Odločitev o dokončni odpovedi nakupa je komentiral nekdanji minister za obrambo Matej Tonin: “Odstop od sklenjene pogodbe za nakup vozil 8×8 Boxer je velika strateška napaka Golobove vlade, ki ogroža nacionalno varnost Republike Slovenije, saj bo močno upočasnila razvoj ključnih zmogljivosti Slovenske vojske.” Odločitev o nakupu Boxerjev je bila sprejeta že v času vlade Mira Cerarja, sam nakup pa je ob upoštevanju vseh dejavnikov ugodnejši.

“Ponudba, ki je vsebovala tudi rezervne dele, je bila ekonomsko ugodnejša,” pojasnjuje Tonin in dodaja, da bi z nakupom hkrati podprli evropsko in slovensko obrambno industrijo, odločitev vlade v zaostrenih varnostnih razmerah pa označuje kot neodgovorno in politikantsko.

Še več, vlado obtožuje, da postavlja svoje ozke politične interese, ki jih narekuje stranka Levica, pred varnost vojakov in varnost republike Slovenije. 

Šarec je prepričan, da je Slovenija privarčevala
Obrambni minister pa je kljub temu prepričan, da je Slovenija pri poslu prihranila. “Preprečena je bila škoda, številka je visoka, če ne bi vlada hitro in odločno ukrepala lani, bi bila lahko škoda veliko večja. Tako pa smo, če lahko ob tem poslu sploh uporabim ta izraz, prihranili okroglih 65 milijonov evrov. S tem smo izpolnili obljubo, da bomo iz programa odšli,” je povedal Marjan Šarec.

Seveda tudi obstoječi stroški odpovedi ne bi bili potrebni, če ne bi vlada “na vrat na nos” hotela odpovedati nakupa. Spomnimo, nakupu se je v času prejšnje vlade silovito upirala stranka Levica, v kateri so prepričani, da je enostranska razorožitev, kot so priporočali Ukrajini, najboljša rešitev za mir na svetu. Njihov argument je že tedaj prevzela domala celotna politična skupnost KUL, vključno z novincem Golobom.

Po vzponu na oblast je bilo potrebno politične obljube upravičiti, ne glede na to, kako neverjetne so bile. Osemkolesniki so bili namreč temelj izgradnje srednje bataljonske skupine, ki bi jo Slovenija prispevala v skupno obrambo zveze NATO.

Zato so se odločili odpovedati nakup, nato pa takoj začeti proces nakupa novih oklepnikov, a verjetno manj sposobnih in varnih. Več TUKAJ.

Ministrstvo za obrambo se je glede nakupa gasilnih letal zavilo v molk
Hkrati pa pričakujemo odgovore na vprašanja, ki smo jih poslali na obrambno ministrstvo glede nakupa manjših gasilni letal, s katerimi je obrambni minister napovedal novo dobo v boju proti naravnim katastrofam. Malo kasneje so hrvaški mediji poročali o tem, da bodo od EU prejeli dve letali za gašenje Canadair, brezplačno, v okviru sheme za medsebojno pomoč držav članic v primeru naravnih katastrof. Slovenija za brezplačna letala, ki jim EU povrh vsega še krije stroške obratovanja, ni izrazila interesa.

Zanimalo nas je, kaj je botrovalo odločitvi, da smo se raje odločili za nakup letal v svoji režiji. Odgovorov še vedno nismo prejeli. 

Gal Kovač