fbpx

Šarec lagal, da v LMŠ vse povedo z imenom in priimkom: Njegov svetovalec Črnčec veselo skrivaj tvita za profilom Svoboda govora!

Damir Črnčec. (Foto: STA)

V nedavni debati okrog obstoja anonimnih profilov na družabnem omrežju Twitter je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec zatrdil: “Mi povemo z imenom in priimkom, kar mislimo.” Očitno pa v praksi to ravno ne drži namreč nekdanji državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, trenutno svetovalec stranki LMŠ, se namreč skriva za anonimnim profilom Svoboda govora, kar je znano že dlje časa.

Twitter profil Svoboda govora je bil ustanovljen, ko je Damir Črnčec še vodil Odbor2014, od takrat pa do danes je profil radikalno spremenil stališča – enako kot Črnčec. Če si pogledamo objave na Twitter profilu Svoboda govora lahko vidimo, da so objave izrazito usmerjene v kritiziranje aktualne vlade. Še posebej na tnalu je stranka SDS in njen predsednik Janez Janša. Temu primerno seveda ni zaslediti kritik proti nekdanji vladi in predsedniku stranke LMŠ.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1364578869655851008

Glede na to, da je nedolgo tega izbruhnila afera okrog članka Politico, v katerem novinarka Lili Bayer predsednika vlade Janez Janšo obtožuje, da naj bi ustrahoval in preganjal medije, ki mu niso povšeči, seveda ne čudi, da so na tem profilu retvitani številni negativni odzivi, ki so vezani ravno na to. Retvitane so tudi številne objave portala Necezurirano, kjer delujejo Vesna Vuković, Primož Cirman in Tomaž Modic. To seveda ne čudi, saj je že od nastanka omenjenega portala jasno, da je ta nastal izključno za namene diskreditacije, kriminalizacije in demonizacije stranke SDS in Janše.

Ker si je predsednik republike drznil reči, da meni, da vlada dela dobro in da se trudi, se na tnalu profila znajde tudi Borut Pahor. Na dan, ko je potekalo glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi, je mogoče videti, kako je retvitana ena izmed objav stranke LMŠ, kjer je poslanka Lidija Divjak Mirnik stopila v bran predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu. Retvitana je bila sicer tudi objava poslanca SD Matjaža Nemca. Razlog za to je mogoče najti v vsebini objave, ta se je namreč obregnil ob stranko SDS, kar pa predstavlja glavno rdečo nit delovanje omenjenega profila.

Ker je projekt brezupnice propadel, je seveda mogoče najti tudi retvit zapisa, kjer je vidno obreganje ob člane strank SMC in DeSUS. Na Twitter je mogoče videti, da so stališča Šarca večkrat retvitana in vsakič prikazana v pozitivni luči. Očitno je, da je namen Twitterja, da stranko LMŠ prikaže, kot takšno, ki je “edina primerna” za vladanje. Od časa do časa pa se deli tudi zapis kakšnega opozicijskega poslanca.

Na profilu v večini prevladujejo retviti drugih objav. Najdejo pa se tudi lastni zapisi v smislu: “Sloveniji uspel veliki met. Janez Janša postal zvezda Reuters s svojimi napadi na novinarje. Kar je postalo doma vsakodnevna praksa, ne bo šlo v Bruslju. Naslednjič, ko bosta z Logarjem prodajala bučke, kako smo prepoznani v tujini, bomo pritrdili. A žal znani po PV norostih…”; Kupovanje zlagane priljubljenosti na tviterju. Od navideznih 81.000 sledilcev ima krepkih 58.000 lažnih sledilcev @JJansaSDS več kot 71,5 %. 28,5% ali manj kot 23.000 je pravih tviter računov. Več kot očitno si sledilce na tviterju kupuje, tako kot RT in L posameznih tvitov!”; Kaj je @JJansaSDS najbolj zabolelo? Brez dvoma, omemba njegove komunistične preteklosti. What was for @JJansaSDS the most painful? Without a doubt, a mention of his communist past.”

Na profilu Svoboda govora je sicer mogoče tudi videti retvitane objave Črnčeca. Prav tako pa se dogaja tudi, da so prek profila Svoboda govora deljena tudi sporočila, prvotno objavljena na njegovem osebnem profilu.

Svoboda govora ima sicer tudi Facebook profil in lastno spletno stran, kjer je mogoče videti, kako je med drugim objavljen članek Črnčeca iz leta 2016. Očitno nekakšna povezava Črnčeca in Svoboda govora obstaja.

Sara Kovač