Šarec na dopust, Pahor čaka kot nekoč Kučan

Foto: sta

Pahorjevo iskanje kandidata za mandatarja bo drugo najdaljše v zgodovini doslej. Janez Janša je odpovedal vabilo na pogovor strankam iz sredine in levice, ker je Marjan Šarec čez vikend dosegel napredek pri sestavljanju svoje koalicije. Ta teden Šarec – kot je sporočil – odhaja na dopust. Čez vikend je Šarec povedal tudi, da pričakuje podpise vsaj 46 poslancev za svojo kandidaturo za šefa vlade. Ocenil je, da bi moral prvi poskusiti Janša, kar se pa – se zdi – ne bo zgodilo. Ker Šarec pričakuje podpise poslancev, to najbrž pomeni, da ne namerava prevzeti kandidature Boruta Pahorja, če mu jo ta teden ponudi. V prvem krogu kandidatura s podpisi poslancev ni mogoča. Predsednik je prejšnji teden povedal, da bo ta teden preveril, če Janša do četrtka zavrne kandidaturo, ali jo bo sprejel Šarec.

Precej verjetno je, da Šarec čaka, da bo jasna odločitev NSi, kar se lahko zavleče v prihodnji teden. Če ga zavrnejo, bo moral v koalicijo spraviti Levico Luke Mesca, da bi si zagotovil večino. Praviloma predsedniki držav po volitvah mandatarja državnemu zboru predlagajo prej kot v treh tednih. Doslej je le Milan Kučan leta 1996 potreboval celotnih 30 dni za premislek. Pravzaprav, ker je bilo takrat vmes novo leto, še nekaj dni več. Do skrajnega roka bo tokrat šel tudi Pahor, ki je že napovedal, da bo čakal do ponedeljka prihodnji teden s kandidaturo ali obvestilom, da mu ni uspelo najti mandatarja. Volitve mandatarja v državnem zboru so šele prvi korak. Preglednica kaže, s koliko glasov so bili v zgodovini doslej izvoljeni mandatarji in kdaj so po izvolitvi dobili še ministre. Šele, ko so potrjeni tudi ministri, nov vladar res dobi oblast.

Vir: spletnicasopis.eu

V zgodovini se je doslej enkrat samkrat zgodilo, da mandatar, ki ga je predlagal predsednik, ni bil izvoljen. Bilo je po predčasnih volitvah konec leta 2011, ko je predsednik Danilo Türk predlagal Zorana Jankovića, čeprav je bilo jasno, da ta nima večine. Zbral je 43 glasov. V preglednici je leta 2012 zato z datumom izvolitve in številom glasov naveden Janez Janša, ki je bil v drugem krogu izvoljen za mandatarja na predlog poslancev. Tokrat je, kot kaže, cilj Šarca, da bi bil izvoljen na način, ki ga je Janša začrtal, ko je propadel Janković, v čigar stranki je bil v preteklosti Šarec. V devetdesetih letih so bila odločanja o mandatarjih tesna. Drnovšek je leta 1996, ko je Kučan razmišljal najdaljši možni čas, komaj zbral 46 glasov. Pa še to mu je uspelo zaradi izstopa poslanca Cirila Pucka iz SKD, ker se ga je odločil podpreti. Pozneje je Pucko vstopil v LDS.

Drnovšku po Pucku padla vlada z Jelinčičem
A drame leta 1996 s tem ni bilo konec. Drnovšku je padla še ekipa ministrov, ki jo je predlagal. Tudi to se je po volitvah doslej zgodilo enkrat samkrat. Koalicijo je Drnovšek sestavil iz LDS, SD, DeSUS in SNS. Za ministrico za notranje zadeve je predlagal Polono Dobrajc (SNS), za obrambo Borisa Soviča (SD), za evropske zadeve Boruta Pahorja (SD), za zdravstvo pa denimo Janeza Kopača (LDS). V tisti vladi bi bil minister za promet in zveze nekdanji predsednik SD in nekoč predsednik sveta RTV Janez Kocijančič, za gospodarstvo pa Metod Dragonja, ki je bil takrat v LDS, danes pa je pri Alenki Bratušek in ga je vlada Mira Cerarja poslala vodit podjetje 2TDK. A vlada iz strank, ki so Drnovška izvolile za mandatarja, je leta 1996 padla. To je bil temelj, da je nastala povsem drugačna koalicijska povezava med strankama, ki sta na volitvah zbrali največ glasov: LDS in SLS. LDS je leta 1996 volilo 27 odstotkov volivcev, SLS 19,4 in SDS 16,1 odstotka. Nastala je povezava med Janezom Drnovškom (LDS) in Marjanom Podobnikom (SLS), ki pa ni vzdržala do konca mandata. Celo tretje uvrščena SDS je leta 1996 dosegla boljši rezultat kot letos Marjan Šarec. Po volitvah leta 1996 je trajalo rekordno dolgo, skoraj dva meseca, da je po izvolitvi mandatarja država dobila še ekipo ministrov. Takrat je bil skratka dosežen kar dvojni rekord. Najdlje je trajalo tudi, kot kaže spodnja preglednica, da je predsednik republike po konstituiranju državnega zbora mandatarja sploh predlagal:

Vir: spletnicasopis.eu

Ker je Drnovšek pred tem že vladal, kakšnih velikih težav zaradi vseh teh zapletov ni bilo. Dokler ni dobil nove prave vlade, je s staro opravljal “tekoče posle” kot v teh dneh Miro Cerar.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • trobenta

  Zgodovina se ponvlja….

  • tasilo

   Ponavljanje je pa mati modrosti, anede? :-D

   * Emm … so že stari Latinci rekli, da “repetitio mater stRudliorum”.

 • Franjo Trojner

  Luzer, očitno samo lokalni politik Šarec in njegovi popravni izpiti.

  Danes pa dežurni, plačani pisunčki levice celi zaripli v obraz od vsega jada molčijo, ker zelo naduti in za uhami zeleni Šarec ni znal, zmogel sestaviti koalicije, kljub dejstvu, da se je celo volilno kampanijo in že prvi dan po volitvah tako zelo napihoval, kako bo on Šarec sestavil koalicijo/vlado. Šarec je javnosti sam povedal, da je luzer, kateremu je padanje na izpitih stalnica, kar je že v naprej dalo slutiti, da on Šarec ni dovolj dober material za verodostojnega politika na visoki ravni, kaj šele za predsednika vlade.
  Sicer je pa bilo že itak na začetku, tudi vsem telebanom na levici jasno, da koalicija skreganih med seboj ( Židan, Cerar, Rjavec) pod vodstvom komedijanta in samo lokalnega politika Šarca nima prav nobene realne možnosti za uspeh in postavitev trdne, verodostojne koalicije vlade.
  Strah politične levice pred izgubo oblasti in s tem dodtopa do brezsramnega, nenasitnega prenažiranja iz državnega korita je tako močan, da bo on komedijant, lokalni politik in podtaknjenec stricev in tet iz ozadja v eni osebi Šarec sklenil pakt tudi z do sedaj odrinjeno ekstremno levo politično stranko ZL samo, da politična levica zadrži oblast v svojih krempljih. Sedaj sem tudi sam prepričan, da bo komedijantu Šarcu KONČNO uspelo sestaviti totalno, fatalno LEVO koalicijo/vlado v kateri bodo skupaj vse leve stranke LMŠ, SMC, SD, DESUS, ZAB IN ZL in to zato ker so strici in tete iz ozadja tako zaukazale.
  Po videnem in slišanem je že danes kristalno jasno, da si bo vaša leva koalicija, vlada zelo kmalu sama zadala goldene Schuß, zato volici lahko od vas pričakujemo itak samo OVERDOSE.
  Slovenski rod se že sprašuje zakaj politiki levice na oblasti za lasten narod vedno izberete samo trnovo pot, katere pa se nato sami izogibate, kot hudič križa? Verjamite, tokrat boste vso trnje namenjeno nam drugorazrednim iskusili sami. Konec je z vami, pa saj to je že lep čas tudi vam jasno, mar ne? Ja, bližnje predčasne parlamentarne volitve bodo namesto lustracije dokončno opravile z vami, odplaknile vas bodo na smetišče zgodovine, kjer bi resnici na ljubo morali biti že od leta 1991.

  • kalavnik

   Seveda bo prislo do venezuelske vlade, tako zahteva volilno telo. Fasisticni levici sestih strank je jasno, da bodo tudi po sesutju te vlade na predcasnih volitvah pobrali priblizno enako stevilo glasov kot v tem mandatu. Jasno je kot beli dan, da povprecen slovenski volilec nikoli ne bo glasoval za nasprotno opcijo pa ce gre vse u kurac. Samodestruktivnost je v slovenskih genih, pravoverno ociscenih ze po WW2 z jasno agendo, ki kaze rezultate ze vse od osamosvojitve. Ni ga volivca na svetu, ki bi glasoval za visje davke, odkrito parazitiranje globoke drzave in bresramno krajo skupnega premozenja. Tudi v Venezueli ne. Tam volitve ukradejo, samo Slovenec si prostovoljno zateguje vrv okoli vratu. Gre za poseben psihopatoloski vzorec obnasanja vec kot polovice ljudi, ki bo v naslednjih desetletjih predmet stevilnih analiz klinicnih psihologov. Verjamem, da se bo tudi Jordan Peterson v to obregnil.

   • rubec

    ***********

    • kalavnik

     Rubec kje se skrivas. Pogresam vec tvojih komentarjev.
     Lp
     kalavnik

     • tasilo

      Rubca je ugrabilo za en avtobus švedskih manekenk in ga zdaj reveža silijo, da študira Aristotela v sanskritu. Res mu je težko, oči ima nenehno prikovane na knjige.

     • kalavnik

      …mogoce pa misli, da bodo v SLO zaprosile za azil…evo Tasilo, ideja…sprednji del busa meni, zadnjega tebi…in Rubecu brezplacne oglede…

     • rubec

      Skačem po trgovinah in iščem štrik za obešanje perila. Nikjer nič. Očitno imaš prav ko praviš da smo slovenci samomorilni narod. Zdaj mi je dovolj in grem po sušilec.

      lp tudi tebi

   • rrrrr

    Vrhunsko!

 • Kučko pod pručko

  Klovn kaže na klovna, oba pa se režita kot pečena mačka. Sicer se pa lahko, ker ju toliko neumne raje voli!!!

 • Srce

  In temu se pri nas reče demokracija?
  Pahor pa je veliki mojster demografske kuhinje. Je že vedel mali kratkonogec zakaj rabi manekenskega cincarja v predsedniških vodah.

 • Delta

  Bomo že dobili mandatarja. Šarec naj se zdaj še malo trudi z Levico, potem pa naj poskusi še z uvozom kamniških občinskih svetovalcev v oblekicah za navijačice na balkon DZ-ja. Ko bo končno ugotovil, da se mu Slovenija smeji precej bolj, kot se je liku Serpentinška, naj pa resno razmisli, kaj bo počel s prejetimi glasovi na volitvah in kje mu je mesto. V kolikor bodo volitve ponovljene, bo izgubil vse, ostal bo drugorazredni kamniški občan – tako kot smo za vlade, kakršno želi on oblikovati, Slovenci v veliki večini drugorazredni državljani.

  • stane

   Ta SRAMOTA SLOVENSTVA nima sramote. To kar si napisal drzi. Tega se boji

 • Franc Šink

  Šarca za premierja.Dobili bomo empirični dokaz da totalna nesposobnost res obstaja.

  • stane

   Ja skupaj s Sarcem bo propadla se SLO kar je pa katastrofa. Poglej kako se islamizem siri poSLO. Kaj to pomeni pa vemo.
   Predno bo prisla pametna vlada na oblast bo vse v kurci. Ne bo mozno nicesar vec spraviti v normalno stanje.
   Proti muslimanstvu nimam nic. Naj imajo svoje obrede,naj zivijo s svojim prepricanji, drugim naj ne vsiljujejo nekaj kar ne spada v ta SLO prostor.
   Preberite si KORAN pa vam bo vse jasno.

 • tasilo

  Šarec v bistvu ne gre na dopust.

  V resnici gre štrebat za jesenske termine popravcev … Na vseh spomladanskih rokih je že pogrnil.

 • Olga2345

  Volitve!

 • Osti jarej

  …po silnih “brainstormingih” si gre možgančke zluftat……bo kakšen ploh “pohoblov”

 • xtc

  Slika zgoraj pove veliko še Borat se smeje propadlemu Šarcu,oz. kaj si misli o njem.

  • stajerc5

   Ne vem komu, ker se ne vidi, je maneken ravno rekel: Poglej tega idiota, ki misli, da bo vladal Sloveniji! Potem se je pa zacel smeh…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!