Šarec na Tiffany cedilu, umrlemu iz Sirije vzeli ime

Tiffany

“Prepričan sem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo in izsledili storilce,” je v začetku meseca povedal premier Marjan Šarec (LMŠ), ko so veliki mediji množično ugibali, katera skupina je v petek, 1. decembra, napadla Klub Tiffany na Metelkovi v Ljubljani. Predvsem z leve so politiki takoj ostro obsojali napad na drugačne. “Kje ste pi**e, pridite ven, pe**i!” so po informacijah iz tega kluba vpili napadalci, ki so povzročili le materialno škodo. Zaposlenim, ki so bili ob šestih zjutraj še tam, ni bilo nič, ker so se zabarikadirali v stavbi.

Po skoraj že dveh tednih iz policije niso še nič sporočili, kaj je bil razlog napada in kdo ga je izvedel. Je pa res, da premier ni opredelil časa, kdaj bo policiji uspelo. Iz policije so mi doslej odgovarjali, da zbirajo obvestila in da zaradi interesa preiskave več podrobnosti ne morejo posredovati. Opozorili so me tudi, da te stvari ne gredo na hitro.

Niso pa iz policije posebej opozarjali, da imena storilcev policija medijem in javnosti prikrije tudi, če jih najde, ker se morajo držati državne politike varovanja zasebnosti kriminalcev. Za to ni kriva policija. Določila je to politika preko informacijske pooblaščenke (takrat še pooblaščenca). Če je politično koristno za vladajoče, informacije o storilcih praviloma sicer scurljajo v javnost preko z oblastjo povezanih medijev. Ker so v vladi med seboj sprte stranke, občasno doleti tudi njih in izvemo tudi za kakšno Lidijo Mavretič, ki tihotapi migrante.

Zasebnost tihotapcev policija strogo varuje
A to je bila bolj izjema, ker policija zasebnost tihotapcev sicer strogo varuje, da drugi ljudje ne bi izvedeli, kdo to počne. Tihotapcem migrantov bi lahko namreč pokvarilo ugled, ki ga sicer uživajo v skupnosti. Zaradi tega varovanja zasebnosti v medijih tudi nista bila objavljena ime in priimek nesrečnega mladeniča iz Sirije, ki je umrl po prečkanju Kolpe. Po tem, ko je izgubil življenje, smo mu v Sloveniji odvzeli celo pravico do imena in priimka. Tudi imena in priimki drugih umrlih so prikriti javnosti. To nikakor ni kakšna evropska politika. Obratno. Imena umrlih tujcev, ki so jih odkrili v tovornjaku v Angliji, lahko preberete v njihovih medijih.

Tudi imena in priimki umrlih v klubu Bataclan v Parizu so bila vsa objavljena. V rock klubu in drugod po Parizu so na poslušalce streljali verski skrajneži, del jih je z Bližnjega vzhoda pripotoval v Pariz med migranti, ki so takrat brez resnega nadzora, ker so vladi Mira Cerarja stvari takrat nekoliko ušle iz rok, množično potovali tudi čez Slovenijo. Poznejše preverjanje v Sloveniji, kdo od tistih, ki je streljal ali se razstrelil v Parizu, je potoval čez naše ozemlje, je bilo nemogoče, ker ni bilo resnih evidenc, le manjši del migrantov so z odvzemom prstnih odtisov vključili v evidenco. Dokumenti, ki so jih imeli migranti, pa so bili zelo pogosto ponarejeni. Po pokolu so oblasti popravile procedure. Imena žrtev so mediji objavili zaradi pietete in spodobnosti.

Ko so se zaleteli pri sodnici
Slovensko varovanje zasebnosti kriminalcev je razlog, da javnosti avgusta iz policije niso smeli razkriti, kdo je vozil belega fiata punta z goriškega registrskega območja, ki je zapeljal proti novinarki Mojci Dumančič, snemalcu in ruskemu turistu, ki sta ga intervjuvala na Kolodvorski poti na Trgu Evrope v Novi Gorici. Mediji so to razglasili za širok napad na medije in svobodo tiska. Potem pa je vse potihnilo. Varovalo se je zasebnost napadalca na medije. Tudi mediji sami so jo varovali. Tudi v Novi Gorici je bila na srečo poškodovana le oprema, vredna nekaj tisoč evrov. Voznik je z vozilom zapeljal proti članu snemalne ekipe, ki je odskočil, ter se zaletel v kamero, ki je bila postavljena na stojalu, in jo poškodoval. Voznik je potem preko nekdanjega mejnega prehoda v Solkanu pobegnil v Italijo. A se je pozneje oglasil na policiji, ki ji ni neznan iz poslov v povezavi z drogami, smo lahko izvedeli pozneje iz policije. A brez imena.

Foto: Mojca Dumančič/ RTV

Napad na Tiffany obsodili mnogi politiki
Ob premierju se je na napad na Metelkovi odzvalo še več politikov, pretežno z leve. To je bilo zanimivo, ker je podobna terminologija, kot naj bi jo uporabljali napadalci, značilna za politične aktiviste s tega pola. Poimenovanje ženskih spolnih organov, ki prihaja iz Balkana, v javnih komunikacijah rad uporablja, denimo, Domen Savič, ki ga je te dni sprejel sam predsednik državnega zbora Dejan Židan. Podobnim ritualom, ko politiki skočijo z izjavami in potem zavlada molk, smo bili priča že junija, ko se je močno pretepena v mariborskem kliničnem centru znašla sodnica Daniela Ružič. Iz SD so takrat sporočili celo, da gre “za nesprejemljivo dejanje tistih, ki menijo, da so v naši državi nad zakoni in ustavo”. Šef te stranke Dejan Židan, ki vodi tudi DZ, je sporočil, da to vidi “kot napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z ustavo utemeljena Slovenija”. Oglasil se je tudi šef vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in se s sodnico Alenko Zadravec javno vprašal, “ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica”.

Politiki in šefi vrhovnega sodišča pa so hitro utihnili, ko je policija brutalnega pretepa sodnice Ružič potem osumila njenega partnerja Andreja Horvata, s katerim se je ta menda razhajala. Kaj je bilo v ozadju, še danes ni povsem jasno. Ker je bilo jasno, da dolgo ne bomo ničesar izvedeli in ker so politiki sprožili politično razpravo o ozadjih, sem v spletnem časopisu bralcem ponudil anketo. Po tednu je bil rezultat takšen:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • šmentanamuha

  Takšna so navodila vrhovnih gospdarjev EU. Tud za unga Pakistanca, ki je zaklal našega policaja leta 2015 še do danes uradno ne vemo, kako mu je bilo ime. Nekaj let javnost (razen nekaterih) niti vedela niti tega, da se dogodek zgodil, da je torej neki bosonogi migrant zaklal z enim šusom v prsni koš našega mladega policaja, gasilca, očeta dveh majhnih otrok. Kako lahko živite s tem, prodane duše od politikov, novinarjev do sodnikov? Tu, na Novi24, bi lahko občasno spomnili na ta dogodek.

 • montyamp

  To je LGBTQ bagra intelektualcev murglosrbske kokakartelne združbe z udbovsko ljubeznijo uničenih lumpenproletariatskih kriminalcev in polnilcev hlač s podporami raznim parazitskim društvom , po celonočnem garanju zjutraj jemala slovo od za=bane noči .
  Škoda je tudi to , da lahko za denar davkoplačevalskih garačev za=bejo še dan .
  Balkan se nezadržno širi .
  Amen .

 • RATATA

  Tiffany je zanategnt!

 • Beli Sneg

  Ena afera za drugo, še ene ne pometejo pod preprogo, že pride druga. Pravih odgovorov pa nikjer. Folk pa vse lepo pozabi. Saj sproti niti sledijo ne. Oblast pa ne samo da se spreneveda, njej tako zelo odgovarja. Kaos in nered povsod, da lahko harajo po davkoplačevalskem denarju in da lahko delajo kar hočejo, saj jim nihče nič ne more.

 • Miro Jereb

  Vse je špekuliranje. Jasno je da ima vsaka stvar privržence ali nasprotnike. Ker so pedri preveč vsiljivi pri širjenju in propagiranju svoje spolne usmerjenosti imajo pač več nasprotnikov. Zaradi enih razbitih vrat je vsekakor preveč panike…sploh v primerjavi ko migranti jebejo pse /v Bosni/ in škodujej slovencem na tak ali drugačen. Skratka da pomirim pedre…shit happens. Njihova rit je varna v slo. ne vem pa če pred migranti…ti ne izbirajo preveč.

 • VERZIFIKATOR

  IZSLEDKI PREISKAVE:

  Main-stream

  ZAJTRK PRI TIFFANYJU

  Zajtrk bil je, Tiffany kjer blizu
  prizorišča filma se nahaja,
  iz pozabe stari film vzhaja,
  a Amerikanec ni v Parizu.

  Je pri Tiffanyju zasmrdelo,
  zajtrk se nekomu je prismódil,
  main-stream brž požar mu je prisodil,
  družbo vso naj silno bi skrbelo.

  Se pri Tiffanyju zajtrkuje
  danes že zarana homofobno,
  je za main-stream karseda udobno,
  če zadevo skrajno napihuje.

  Vse do Bruslja da požar se širi,
  vpijejo od tam komedijanti,
  pa le šunka z jajci v majhni kanti
  se smodi, a oni na vse štiri.

  Končno nesposobni režiserji
  kaderček lahko so si posneli,
  Tiffany so v kamero ujeli,
  zlakoteni že afer pozerji.

  Nekaj ko statistov se najame,
  odigra požar se prav nerodno,
  za zavarovanje prej nezgodno
  pravočasno se polica vzame.

  Vpitje sliši se, homofobijo
  se za zajtrk publiki servira,
  posiljuje z njo se do večera,
  main-stream kaže z vso se hudobijo.

  A povem vam, kdor to zajtrkuje
  in potem od jutra pretirava,
  ga kaznuje slednjič pamet zdrava
  kot zlaganca in nato vse huje.

  Zajtrk v Tiffanyju, film novi?
  Dajte no, postana stara čorba,
  homofobna main-streamovska tvorba,
  lažni prenapihnjeni strahovi.

 • Olga101

  Hitler je tudi dal požgati Reichstag…. Saj vemo: nacizem=komunizem!

 • freedomfighter

  No le zblojen um skrajnega desnicarja bi napad na gej klib pripisal levici…kot da bi napad na cerkev pripisal desnici

  • šmentanamuha

   A si bil ti tudi tam?

 • šmentanamuha

  Sicer pa brezimeni ilegalci so se sami odločili, da so no name ali pa fake name, tko da men čist dol visi al je Mohamed ali Muhamad ali kar koli od tega …

 • Olga101

  Komunistična zlocinska praksa je vzela imena tisočem zločinsko umirjenim v povojnem komunističnem genocidu v Sloveniji!

 • WISKY 1000

  da ni šarko rozek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!