fbpx

Nov spodrsljaj Šarca sredi EU, ki je komentiral brexit: “Ne bomo se zdaj mi učili voziti po levi …”

Foto: epa

Premier Marjan Šarec se je ob prihodu na vrh EU v Bruslju zavzel za čim krajšo preložitev brexita, do začetka evropskih volitev 23. maja, saj bo sicer nastal čuden formalnopravni položaj. Izpostavil je skrb za delovanje EU. “Ne bomo se zdaj mi učili voziti po levi, ampak je stvar na Otoku, da se končno odločijo,” je ponazoril s “šarcizmom”, kakršnih v drugih državah, kjer imajo delujočo demokracijo in odgovorne politike, ne poznajo.  

Slovenski premier Marjan Šarec je na vrhu EU v Bruslju postregel s “strokovnimi” komentarji, imenovanimi “šarcizmi”. Sprva je dejal, da mora “EU delovati normalno”. “Če bomo predolgo odlašali, se lahko zgodi, da EU pride v čuden položaj,” je dejal Šarec. Če Britanci ostanejo v EU in ne izvedejo evropskih volitev, bi lahko imel Evropski parlament težave z delovanjem, je pojasnil.

Na vprašanje, ali je potrditev ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu, ki je za EU pogoj za odobritev kratke preložitve brexita, sploh še realna, je Šarec odgovoril, da glede na dosedanje dogajanje “najbrž težko“.

Ko vizionarski Šarec opomni britanske poslance
Britanski parlamentarci so zelo kratkovidni, vendarle se ne zavedajo vseh razsežnosti te problematike,” je še ocenil slovenski premier. Na vprašanje, ali povsem izključuje možnost daljšega podaljšanja, je odgovoril, da govori o tem, kaj bi bilo najboljše oziroma edino pametno, ker če se proces zavleče po evropskih volitvah, sedemindvajseterica škodi sebi.

Foto: STA

Po neuradnih informacijah v sedemindvajseterici prevladuje zavzemanje za preložitev brexita do 23. maja. Šarec sicer na vprašanje, ali obstaja soglasje glede tega, odgovarja, da se bo to pokazalo danes. Brexit bo zasenčil vse preostale teme dvodnevnega vrha, na katerem bodo sicer v ospredju odnosi s Kitajsko. Šarec je v povezavi z odnosi s Kitajsko poudaril, da je treba ubrati takšno taktiko, da se ne bomo znašli v šibkejšem položaju, izpostavil pa je tudi vprašanje človekovih pravic. Dejstvo je, da Kitajska je velesila, ki je čedalje prodornejša na evropskem trgu, in EU mora sedaj najti način, kako se bo povezala, da bo močnejša ne samo na kitajskem, ampak tudi na drugih trgih, ki jim je treba nameniti pozornost, je še dejal.

C. Š.