fbpx

Šarec napovedal interpelacijo, politolog Lukšič: On lahko zdaj počne kar hoče, političnega zaupanja ne more nikoli več dobiti!

Marjan Šarec. Foto: STA

Vse odkar je z mandatom nastopila tretja vlada Janeza Janše se zdi, da je opoziciji prav malo mar za izvajanje ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa in ublažitev posledic le te. Namesto sodelovanja ti namreč vseskozi izražajo nasprotovanje vsemu, kar sodeč po rezultatih dokazano deluje, samo, da s pomočjo mainstream medijev zbujajo pozornost. To dokazuje nedavna poteza Marjana Šarca, ki je preko Twitterja napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič je o Marjanu Šarcu (sicer pred napovedjo o interpelaciji) tako komentiral na portalu Siol: “Človek, ki to stori, ne more več nikoli dobiti političnega zaupanja. On lahko zdaj počne, kar hoče.” Da je trenutna opozicija šibka in razdrobljena pa meni politični analitik Sebastjan Jeretič.

Zadnje čase se zdi, da se Marjan Šarec nikakor ne zmore sprijazniti z dejstvom, da ni več predsednik vlade. Vseskozi se namreč prek zapisov blati vlado in stranko SDS in jo obtožuje sovražnosti, čeprav je v resnici z zapisi najbolj sovražen prav sam. V samem začetku epidemije novega koronavirusa je zaradi neustreznega ukrepanja nazorno pokazal, da je stopil v prevelike čevlje. Ker so mu zadeve ušle povsem iz kontrole, je bila vlada Janeza Janše prisiljena v hitro ukrepanje ukrepov, do katerih je prišlo praktično čez noč.

Če bi kdo pomislil, da bo Šarec morda  le uvidel svojo zmoto in se potuhnil zaradi neodgovornega obnašanja, zaradi katerega beležimo ogromno število umrli starostnikov, se je uštel. Sedaj se je ta namreč spravil na ministra Počivalška, ki se od samega začetka trud, da bi nadomestil manjko zaščitne opreme v Sloveniji, ki je nastal zaradi neodgovornosti vlade Marjana Šarca. Šarec je preko Twitterja zapisal: Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška, pismo g. Zakrajška izbilo sodu dno.”

Pod njegov zapis so se usuli komentarji v smislu:

Ni več vodje opozicije in ga v tej sestavi tudi v prihodnje ne vidim
Trenutna opozicija je po prepričanju Jeretiča šibka in razdrobljena. Na vidiku ni nobenega antijanše. “Že zadnje volitve so bile odstop od tega vzorca, saj Šarec ni bil antijanša oziroma ni mogel pobrati vseh teh volivcev, ker se je šel bolj solo igro. Zato je tudi dobil samo 13 odstotkov glasov. Zdaj spremljamo nadaljevanje tega dejstva. Ni več vodje opozicije in ga v tej sestavi tudi v prihodnje ne vidim. V opoziciji očitno niso razumeli sporočila zadnje ankete, po kateri so vsi izgubili. Ko imajo vladni ukrepi tako visoko podporo, potem je njihovo razbijanje tega kontraproduktivno, saj gredo proti volji in prepričanju ljudi. Tega signala očitno niso razumeli, saj so namesto spremembe strategije še ojačali napade na ukrepe.” Jeretič je prepričan, da kratkoročno s tem ravnanjem ne morejo pridobivati.

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Med strankami ni potenciala za sodelovanje
Jeretič poudarjali, da bomo videli kako bo, ko bo konec z epidemijo. Dal je vedeti, da so sicer opozicijske stranke prikazale nekaj skupnih nastopov in iniciativ, a je ob tem opozoril, da gre za stranke, ki ne gredo skupaj. Iz tega razloga med njimi vidi le možnost za sodelovanje na posameznih projektih, ne pa tudi potenciala za sodelovanje. “Niti ni videti znaka, da bi kdo od njih prevladal. Še naprej vidim šibkost in razdrobljenost opozicije. Ko se bodo bližale volitve, pa je vprašanje, kaj se bo dogajalo.”

Na podlagi podatkov javnomnenjskih anket med strankami sicer še vedno najboljše kaže stranki LMŠ, ki uživa 16-odstotno podporo volivk in volivcev. Po deležu podpore ji sledi Židanova SD z 14,5 odstotka glasov in Levica z 10,1-odstotka glasov. Sodeč po agresivnem in nekoordiniranem obnašanju je očitno, da se pred nami odvija pravi boj za prvo mesto v vrstah opozicije.
Po prepričanju politologa Igorja Lukšiča zaenkrat nihče izmed prvakov opozicijskih strank ni v vlogi šefa opozicije. Glede Levice in njene vodje Luke Mesca poudarja, da je njihova težava, da so že po definicija večna opozicija, uporniki in anarhisti. Poudarja, da ti venomer nasprotujejo vsaki vladi, četudi se z njo strinjajo. “Oni ne podpirajo nikogar, ker so zanje vsi zanič, sami pa nimajo možnosti, da bi postali večina.” Lukšič se je dotaknil tudi vodstva stranke SD in dal vedeti, da aktualni prvak stranke Dejan Židan, ki je šel že nekajkrat na volitve, še ni pokazal resne ambicije za prevzem vlade. Prepričan je, da se še niso privadili na opozicijsko držo, kateri bi morali prilagoditi tudi lasten aparat. “Ta prehod je težak, ker gre za usode ljudi, ki so izgubili delo, in za to, da ne moreš uveljavljati vpliva, kot si ga prej.”
Šarec na strateški ravni katastrofalno ocenil situacijo
Glede Šarca Lukšič poudarja, da je ta na strateški ravni katastrofalno ocenil situacijo. “Človek, ki to stori, ne more več nikoli dobiti političnega zaupanja. On lahko zdaj počne, kar hoče. To se je recimo zgodilo Zoranu Jankoviću, ki je takrat narobe ocenil. On je bil tisti, ki bi moral biti zainteresiran za sestavo vlade in bi moral takrat marsikaj požreti, pa ni. Šarec je ocenil, da je moment, da si okrepi moč. Šel je v čisti pragmatizem, ki ga v slovenski politiki še ni bilo, da bi nekdo pomagal, da dve stranki zamenjata vodstvo, nato pa razglasi predčasne volitve, da si bo na osnovi poraza drugih dveh strank omogočil zmago. Taka zgodba še nikoli ni dala rezultatov. Pri vsem, kar Šarec zdaj govori, ni vprašanje, ali drži ali ne, saj izpade absolutno nekredibilen, brez politične teže.”

Foto: STA

Lukšič tako edino rešitev vidi v iskanju novega obraza. “Pa ne zaradi individualnih pomanjkljivosti Mesca, Židana ali Šarca, ampak enostavno zato, ker smo ljudi navadili, da lahko živijo to svojo moralno čistost. Ljudje v levosredinskem delu gredo raje z nekom novim, čeprav nima nobenega političnega sporočila. Ne iščejo samo nekoga, ki ni Janša, ampak tudi nekoga, ki ni eden od obstoječih, saj so nezadovoljni tudi s tem, kar imajo. Zato tudi ni mogoč dolgoročni razvoj katere od levosredinskih strank.”

Hana Murn