fbpx

Šarec bi ustavno obtožil predsednika vlade, ki je poskrbel, da je Slovenija po precepljenosti v samem vrhu držav EU

Predsednik LMŠ Marjan Šarec (vir: RTV Slovenija)

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi za medije napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker je prepričan, da država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. “Gre za neposredno odškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva,” je dejal. Medtem so na ministrstvu za zdravje že odzvali, da gre za zavajanje javnosti, saj je Slovenija decembra naročila vse količine cepiva skozi pogodbene zmožnosti, ne pa celotne opcijske možnosti pri AstriZeneci in BioNTecha/Pfizerju.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v današnji izjavi za medije napovedal ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše, ker je prepričan, da država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. “Gre za neposredno odškodovanje državljanov in za kršenje ustave v delu, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva,” je dejal kljub temu, da niso preverili ali omenjene informacije dejansko držijo.

V LMŠ se po Šarčevih besedah sprašujejo, ali je šlo pri tem, da nismo naročili nobenega odmerka cepiva, “za špekulacije s cenami”, saj je znano, da je cepivo BioNTecha in Pfizerja dražje, “ali pa se želi podaljševati epidemijo v nedogled”. “Gre za direktno oškodovanje državljanov, gre tudi za kršenje 51. člena ustave, ki govori o pravici do zdravstvenega varstva, zato bomo v LMŠ uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da se potegnemo za pravice državljanov,” je dejal.

Foto: epa

Strategijo cepljenja je označil za neučinkovito, Janši pa poočital, da krivce za to išče povsod drugje, le tam ne, kjer bi jo moral. Ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko v Državnem zboru vloži najmanj deset poslancev. Šarec verjame, da bodo v celotni opoziciji pri tem enotni “in da se bo v Državnem zboru pokazalo, komu je mar za državljane in komu ne”.

Slovenija je v celoti izkoristila možnost nabave pogodbene količine cepiva BioNtech in Pfizer
Slovenija je v prvi fazi izkoristila stoodstotno možnost nabave pogodbene količine cepiva BioNtech in Pfizer. Vendar se v jeseni, računajoč na cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki je bilo takrat iz vidika tehnološkega razvoja najdlje in naj bi prišlo na trg že konec novembra 2020, Slovenija ni izrekla za možnost opcijskega naročila. Po menjavi resorja, v decembru 2020, je Slovenija v začetku leta 2021 dodatno naročala maksimalne možne dodatne količine cepiv.

Cepivo za Covid-19. (Foto: Pixabay)

Tako imamo danes zagotovljenih 936 tisoč odmerkov iz prve pogodbe, 912 tisoč odmerkov iz pogodbe o prvi dodatni količini, čakamo pa še na pogodbo za novo dodatno količino 410.700 odmerkov cepiva proizvajalca BioNtech in Pfizer. Slovenija je izkoristila vse svoje pro rata možnosti, razen dveh začetnih opcijskih naročil (Moderna in BioNtech in Pfizer), računajoč na že skorajšnje dobave cepiva AstreZenece konec decembra 2020, oziroma v začetku januarja.

Gantar se ne spomni, da bi lahko Slovenija naročala dodatne količine cepiva
Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer danes za STA dejal, da jeseni ni bil seznanjen, da bi lahko Slovenija naročila dodatne količine cepiva Pfizerja in BioNTecha. O naročilih je namreč odločala takratna komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je tudi pripravila strategijo cepljenja. Komisija se je po Gantarjevih navedbah očitno takrat odločila, da dodatnih količin omenjenega cepiva ne nabavi, ker so pričakovali, da bo prej odobreno cepivo AstraZenece.

Janša se je že odzval na obtožbe medijev in pojasnil, da je decembra vsem pristojnim na Ministrstvu za zdravje naročil, da kjerkoli je možno, za kakršnokoli ceno naročijo cepivo, medtem ko Šarec meri na špekulacije s cenami. “Nobena članica ni naročila premalo cepiva. Naročili smo 7 milijonov doz cepiva za 2 milijona prebivalcev. Problem je nastal v tem, da eno od teh podjetij ne dobavlja količin, ki bi jih moralo. In za to ne trpi nobenih sankcij,” je še pojasnil Janša.

V nadaljevanju je še predsednik vlade zagotovil, da je Slovenija rešila vse izpade, ki smo jih imeli zaradi zamude dobave cepiva AstraZenece. “Zato smo danes po cepljenju med najboljšimi državami EU,” je še dodal, kar je potrdil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. “Če bi bila predstavnika Levice in LMŠ danes tukaj, bi govorila manj neumnosti, kot jih sicer,” je še sporočil Janša, medtem ko se udeležuje virtualnega srečanja na temo dobave cepiv s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in drugimi voditelji držav. Poklukar pa je pri tem pozval, da se v boju proti epidemiji stopi skupaj, kot že mnogi doslej.

Sara Rančigaj