Šarec ob večino za kršenje ustave, SMC z zahtevo po pravičnosti v težave spravila celo Levico

Foto: STA

Po napovedi SMC Mira Cerarja, da v sredo ne bodo podprli kršitve ustave in nepravičnega ravnanja, ki ga je predlaga vlada Marjana Šarca (LMŠ), so v težavah v Levici Luke Meseca, kjer se bodo težko še sprenevedali, da niso glavni podpornik še večje diskriminacije pri šolanju otrok iz pretežno vernih družin. Po razsodbi ustavnega sodišča bi morali politiki že pred tremi leti in pol za šolanje otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja nameniti nekaj več denarja, da bi bilo financiranje šolanja teh otrok izenačeno z drugimi javnimi šolami. Razen pri pouku verouka, ki ga morajo starši teh otrok plačati sami in investicijskih stroških, ki niso bili predmet spora.

Vlada Marjana Šarca je na predlog ministra Jerneja Pikala iz SD uresničitev te sodbe predlagala tako, da bi financiranje osnovnega šolanja teh otrok še krepko znižali. O tem danes odloča državni zbor. Trditve vladajočih, da to znižanje omogoča ali celo zahteva sodba ustavnega sodišča sama, so povsem neresnične in celo lažnive. Podobno je čista propaganda govorjenje, da bo ta dodatek za enako osnovno šolanje otrok ogrozil sistem javnih šol. Obratno je res: nepravično in nepošteno ravnanje ogroža sistem javnega šolstva.

Kršenje ustave, ki ga je predlagal državnemu zboru, je premier Marjan Šarec včeraj podprl tako: “Glede na to, da zakon predlaga sto odstotno financiranje obveznega programa, verjamem, da bo s tem zadoščeno tej ustavni odločbi, kot pravi minister. Mi je pa seveda vseeno žal, da nismo odprli nove razprave in dosegli nekega kompromisa.”

O kompromisu premier govori zaradi financiranja dodatnih vsebin v teh šolah, denimo jutranjega varstva malčkov, kjer financiranje Šarec povsem ukinja. V parlamentu je skušal ob tem neustavnem in nepoštenem načinu uresničitve sodbe ustavnega sodišča, ki ga je sam predlagal, “doseči kompromis”. Da bi nekaj malega “vrnil” in jutranje varstvo plačal vsaj prvošolčkom. A mu je to v odboru za izobraževanje prejšnji teden propadlo, ker sta ga koalicijska partnerja SD in Levica, s katerima se ni nič dogovoril za kak kompromis, preigrala. Glasovala sta proti. Da bi bili za “nekaj manjšo kršitev ustave” v SDS in NSi, premier ni mogel niti računati.

Preobrat v SMC po vsem tem ni zelo presenetljiv. V prejšnjem mandatu vlada Mira Cerarja ni predlagala tako sramotne in nepoštene rešitve. Predlagali so, da bi izenačili financiranje obveznih programov, financiranje dodatnih vsebin (jutranje in popoldansko varstvo in podobno) pa bi ostali nespremenjeno (85 odstotno). Za to so se odločili z razlago, da povišanja v tem delu ustavno sodišče ni izrecno zahtevalo. Ta razlaga je sporna, poslancev SDS in NSi nikakor ni prepričala, a nikakor ni tako sramotna kot ravnanje Šarčeve vlade zdaj, ko bi financiranje v tem delu kar ukinila, da bi dosegli svoj cilj, ki je obraten od zahteve ustavnega sodišča. Šarec želi preprosto dati manj denarja za te osnovnošolce in s tem povečati in ne zmanjšati diskriminacijo otrok, kar je zahtevalo ustavno sodišče.

Točno takšno ravnanje je Milan Brglez, takrat še kot poslanec SMC, v prejšnjem mandatu opisal tako: “Ni ustavno, nasprotuje našim mednarodnim zavezam in moti temeljni čut za pravičnost in poštenost.”

Brglez je po volitvah prestopil k SD, a ker je bil ravno potrjen za evropskega poslanca, je SMC dobila dodaten sedež, ta sprememba pa ima lahko pomembno vlogo pri današnjem odločanju, ali podpreti kršitev ustave, ki jo predlaga vlada. Odločilen bo vsak glas.

Če bo veto, bo Šarec prekratek
Celo Levica Luke Meseca bo težko blefirala na zanje običajne načine, da ne glasuje. Zaradi odločitve SMC, da kršitve ustave in nepravičnega ravnanja ne bodo podprli, bodo glasovi Levice nenadoma odločilni. Če se SMC in Levica vzdržita, bodo nasprotniki kršenja ustave (SDS, NSi in SNS) za glas močnejši kot koalicijski zagovorniki nepravnega ravnanja. Če SMC glasuje proti, Levica pa za kršenje ustave, bodo zagovorniki spoštovanja načel pravne države z desne tudi v večini. A odvisno bo od vsakega poslanca, ki bo manjkal ali glasoval narobe. Razmerja moči so takšna:

Vir: spletnicasopis.eu

Levica, ki niti slučajno ne podpira več denarja za otroke na O. Š. Alojzija Šuštarja, je kvečjemu za še bolj radikalno kršitev ustave, se bo morala odločiti in bo najbrž podprla predlog Jerneja Pikala iz konkurenčne SD, ki je že prepričal LMŠ, SAB, DeSUS. A Šarcu celo Levica brez SMC ne zagotavlja večine. Če jo danes celo nekako doseže, je skoraj gotovo, da bo v tednu dni glasovanje državnega sveta o vetu. Veto pa pomeni, da bi za veljavo zakona Pikalo in Šarec morala zbrati 46 glasov, česar pa brez glasov SDS, SMC, NSi in SNS niti teoretično ne moreta doseči. Razmerja moči so takšna:

Vir: spletnicasopis.eu

Vlada bo, ker ravna neustavno in nepravično, če bo izglasovan veto, nenadoma prvič res manjšinska in morda poražena.

Da SMC ne bo glasovala za izigravanje sodbe ustavnega sodišča, so sporočili tako:

Vir: twitter

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • Joško

  SD zavestno krši slovensko Ustavo zavestno že od le 1991. Zakaj se za kršenje Ustave tudi kazensko ne odgovarja?

  • Andrej

   Ker je SD kadija ki tuži in kadija ki sudi.

  • Franjo Trojner

   Saj se, a samo v pravni in zares demokratični državi, kar pa žal, kot sam vidiš, po zaslugi politikov iz levice naša država še ni.

  • RATATA

   Saj ni ovdb! Strahovlada še vedno vlada.

 • Slovenec 33

  Kaj ni zanimivo, ministri in peredsednik vlade so PRISEGLI, da bodo spoštovali ustavo.
  Kaj je sedaj to blejanje, kot da ne vedo, kaj so prisegli.

  Ker so prvorazredni, jim ni potrebno spoštovati ustave ????.
  Vsi prvorazredni so ali potomci ali pa nasledniki rdečih verskih blaznežev, ki so izvedli genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji

  Pravi sovražniki slovenskega naroda so.

  • Andrej

   Ja, v vsem imaš prav. Pa še na nekaj si pozabil: vsi skupaj sovražijo Janšo.

 • Mojca pokraculja

  SMC ne bo enotno podprla zakona?! Tu je keč. Do zadnjega bodo manipulirali. Pucko in pučisti so v parlamentu da zrušijo Ustavno sodišče do konca. Tudi prav! Slovenije ni več. Samo še stampiljke in napisne table uradov so ostale.

 • Common Sense

  Kljucna je beseda “enotno”. Navzven kao se ne strinjajo, a na koncu bodo poskrbeli tudi za koalicijo s kaksnim svojim glasom ob asistenci izsiljevalske Levice. Brez skrbi. Resili bodo svojo kozo, prevec jih je strah Janse.

 • Andrej

  V SMS so že do sedaj bili izdajalci slovenskega naroda, ki se znajo odlično seliti iz stranke v stranko. In odlično poskrbeti zase. Očitno so izračunali, da se bodo zopet lahko prelevili v neko novoustanovljeno stranko in slovenski backi jih bodo zopet volili.

 • Ryuk

  Politično truplo se ne strinja več s politiko svoje lastne prejšnje vlade. Ali je spoznalo, kako zanič premier je bilo?

 • Amerikanc

  Kdaj je Marjan prebral zadnje “Berilo” v cerkvi ? mora biti že hudo dolgo, da je pozabil na 10 Božjih zapovedi in na 6 Resnic. Ali pa se tako hitro konvertira.

  • Andrej

   Marjan z berili samo ljudi kibica.

 • xtc

  Ne bat Kučanovi krti v NSi in SNS bodo veselo podprli navodilo šefa CK ZKS Mini Titeka.

 • branči

  do sedaj je bilo vse, kar je šlo v DZ požegnano s strani koalicije! mam ene par pirov v hladilniku, pa mislim, da bodo po današnjem glasovanju kar tam ostali!

 • Franc Šink

  Komunist ne zna niti brati, niti šteti denarja.

 • Janez Kepic-Kern

  Ponavljam.
  Kaj pa nam vsem – dobro poznana – ALTERNATIVA – ” G O L I OTOK” =
  Ali
  niso tam prevzgajali s STALINA . NA “TITA”? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  EDINO VPRAŠANJE JE ?
  Kdo je leta 2019 – potreben prevzgoje ba GOLEM OTOKU. A kdo ve ?