fbpx

Šarec po odpovedi protesta dobil pogum in obračunal s Podobnikom: “Zavozil si stranko, zdaj čez moja pleča lezeš nazaj v politiko” – Predsednik SLS odgovarja: “Jaz sem jih dobil 20, ti vladaš s 13 odstotki!”

Marjan Šarec na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Foto: VRS,

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je danes ob odprtju sejma Agra slavnostno nagovoril kmete in druge udeležence z vseh koncev Slovenije, prisotni so bili tudi številni predstavniki kmetijskih ministrstev iz Slovenije in sosednjih držav, ni zamudil priložnosti, da ne bi odpovedi napovedanega protesta zaradi neučinkovitega upravljanja z zvermi takoj izkoristil za neposreden obračun s svojimi nasprotniki, v prvi vrsti Slovensko ljudsko stranko in njenim predsednikom Marjanom Podobnikom. Stranka SLS je bila pobudnica protesta v Velikih Laščah, številni funkcionarji kmetijskih združenj so tudi njeni člani, vlada pa je nato dala obljube sindikatu kmetov, zato protestov v Ilirski Bistrici in Gornji Radgoni ni bilo. Je pa Šarec danes presenetljivo nemudoma zanikal, da je SLS dobila zagotovila glede svojih zahtev za odvzem medveda in volka iz narave.

“Ne moremo pristati na to, da se bodo danes tisti, ki so nekoč bili v nekih strankah, jih zavozili, danes spet na plečih kmeta, ministrov in predsednika vlade vzpenjali nazaj v slovensko politiko, to pa ne! Naš sogovornik je sindikat kmetov,” je bil pred zbrano množico na sejmu Agra oster predsednik vlade Marjan Šarec in tako zanikal, da bi vlada stranki SLS dajala kakršna koli zagotovila. Vladni sogovornik je po njegovih besedah le Sindikat kmetov Slovenije, s katerim poteka “dober dialog”.

Šarec je nato čez Marjana Podobnika neusmiljeno udrihal tudi v intervjuju za mainstream medije: “Da bo pa nekdo preko pleč kmetov, ministrice, mene ali vlade lezel nazaj v slovensko politiko, potem ko je imel vso priložnost že v 90. letih, bil tudi podpredsednik vlade, zavozil stranko in vse, tega pa moja zdrava pamet ne dovoli!

Šarec je sicer menil, da shoda ni bilo zato, ker je prevladala zdrava pamet in so ljudje vedeli, da to nima nobenega smisla, tako je po svojem govoru dejal za mainstream medije. “Več kot to, razen če greva z ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec v gozd in še midva streljava, ta hip ni mogoče,” je pripomnil v svojem slogu in dodal, da mora vsak opraviti svojo nalogo, za katero je poklican, in da bodo šele potem lahko spravili populacijo zveri na normalno raven.

Marjan Podobnik je Šarcu zagrozil, da mu bo septembra pokazal, kdo predstavlja slovenske kmete, če ne bo izpolnil danih obljub. Foto: SLS.

SLS v odzivu zagrozil Šarcu: “Če naše zahteve ne bodo izpolnjene, bomo 19. septembra pokazali, kdo predstavlja kmete in slovensko podeželje!”
V Slovenski ljudski stranki so se nemudoma odzvali na Šarčev izpad. “V SLS smo čutili, da ima vlada resne probleme z organizacijo, nismo pa verjeli, da so stvari tako kritične, da predsednik vlade in pristojni ministri ne vedo drug za drugega, s kom se kdo dogovarja, in to v imenu celotne vlade. Kljub temu nam ni žal, da smo predstavniku vlade verjeli, da govori tudi v imenu predsednika vlade, in ni nam žal, da smo z odpovedjo protesta omogočili normalno otvoritev sejma,” so zapisali na uradni spletni strani stranke.

Naj spomnimo. Že v petek pozno zvečer so iz SLS sporočili, da uradno vladni predstavniki do 21. ure niso odgovorili glede zahteve SLS, da se sprosti odstrel volkov, ki napadajo na ograjenih pašnikih in neposredno v bližini domačij, naj bi pa pozno sinoči visoki predstavnik vlade sporočil, da pristojni ministrstvi za okolje in kmetijstvo podpirata tako spremembo sedanje ureditve, ki bi omogočala odstrel najnevarnejših volkov, kot tudi zahtevo za zagotovitev finančnih nadomestil za kmete v okoljih, ki so najbolj obremenjena z zvermi.

Glede na to, kako je Šarec v Gornji Radgoni obrnil ploščo, daje slutiti, da je kmetom lagal. Pri SLS se upravičeno bojijo, da so se na vladi morda samo ustrašili kmečkega protesta in po odpovedi umaknili obljube. “Če se bo pokazalo, da predstavnik vlade ni govoril v imenu vlade oz. zahteve ne bodo izpolnjene, bomo 19. septembra 2019 pokazali, kdo vse lahko predstavlja kmete in slovensko podeželje,” so bili jasni pri Slovenski ljudski stranki.

Takšnega fiaska si v 57-letni zgodovini sejma ni privoščil še nihče, je bil oster Marjan Podobnik.

Marjan Podobnik: “V 57-letni zgodovini sejma še noben predsednik vlade ni doživel takšnega fiaska, kot ga je s svojim govorom Marjan Šarec”
Marjana Podobnika smo tudi poklicali in ga povprašali, kako se počuti ob takšnem direktnem napadu na stranko in nanj osebno, ob zagotovilih, da mu ni žal, da so današnji protest prestavili, pa je dodal, “da je stranka SLS z mano na čelu na parlamentarnih volitvah dobila 20 odstotkov glasov vseh volivcev. Marjan Šarec pa vlada s 13 odstotki”. Dodal je tudi, da je sam kot poslanec v državni zbor nazadnje kandidiral leta 1996 in prav tako dobil več kot 20 odstotkov glasov, napad predsednika vlade je pa označil kot zlonamerno dejanje, ki je samo pokazalo pravi obraz nekdanjega kamniškega župana. Sicer pa se je Šarcu vseeno zahvalil za poceni reklamo.

“Morate vedeti, da so bili na sejmu prisotni številni ugledni gostje od doma in iz tujine, v 57-letni zgodovini mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra pa se ni zgodilo, da bi se komu govor ponesrečil tako kot Marjanu Šarcu. Tako na odru kot kasneje pred novinarji,” je še povedal Podobnik, ki je še dodal, da je Šarčeva vlada svojo nesposobnost dokazala v zadnjem letu dni, ko je mižala pred težavami in tegobami slovenskega kmeta, ki se na podeželju zaradi napadov zveri na drobnico in druge domače živali že dlje časa sooča z nemogočimi razmerami, zaradi česar je pod vprašajem celo preživetje kmetijstva v Sloveniji. Povprečni slovenski kmet je namreč star toliko kot sejem Agra, torej 57 let.

Marjan Podobnik je sicer jezo na Šarca zlil tudi na svojem Twitter profilu, kjer je zapisal, da ga je na sejmu predsednik vlade napadel dobesedno kot kakšen volk, ob tem pa dodal, da v času Podobnika in Smrkolja zveri niso bile gospodar podeželja. Do drastičnega povečanja števila zveri je namreč prišlo v času zadnjih dveh vlad, ko SLS ni bilo niti v parlamentu. Vlada Marjana Šarca je v pol leta odstrelila samo enega volka.

Tomo Ferk