fbpx

[Video] Šarec pokazal prave barve in stopil v bran izdajalcu slovenske osamosvojitve Milanu Kučanu, medtem ko enemu najbolj zaslužnih odreka pravico soditi, kdo od osamosvojiteljev je bil na pravi strani!

Foto: STA

Ko se staro leto steka v novo leto, je v navadi, da predstavniki političnega vrha strnejo misli 0 dogajanju v državi in izrazijo svoje poglede. Nič drugače ni tokrat. Če so ponavadi intervjuji minili brez posebnih presenečenj, pa tokrat ni tako, saj je aktualni predsednik vlade Marjan Šarec v svojem stilu zabrusil, da prvak SDS, torej zmagovalec letošnjih državnozborskih volitev in eden najzaslužnejših v celotnem procesu osamosvajanja Slovenije, nima nikakršne pravice govoriti, kdo od osamosvojiteljev je bil na pravi strani, in s tem stopil v bran zadnjemu predsedniku Komunistične partije Slovenija Milanu Kučanu, za katerega je znano, da je pomagal pri razoroževanju vojske, odcepitev Slovenije pa nikoli ni bila njegova najintimnejša opcija. Če bi bil Šarec res tako spravljiv, kot je v odnosu do osamosvojitvene vojne, tudi ne bi na partizanskih proslavah sodil, kdo je bil na pravi strani in kdo ne.

Brez Janše, Bavčarja, Peterleta in drugih ne bi bilo samostojne države, a to jim ne daje pravice, da še po 30 letih poslušamo, kdo je bil na pravi strani, je izpostavil Šarec in dodal, da ne glede na to, kaj si mislimo o Milanu Kučanu, so po njegovo vsi, ki so takrat sodelovali, dali svoj pečat osamosvojitvi. Po njegovem mnenju naj bi bil namreč čas, da prenehamo z delitvijo na domoljube in na tiste, ki naj to ne bi bili.

Šarec se očitno noče sprijazniti z zgodovinskimi dejstvi in se raje dobrika botru globoke države. S tem zanika celo javno dostopne in zabeležene trenutke, ko je bila 25. junija 1991 razglašena samostojna država. Če jih ne bi, bi lahko na lastne oči videl, da se je le tedanji predsednik predsedstva Republike Slovenije držal kot na pogrebu, ko je predsednik Skupščine Republike Slovenije France Bučar razglasil: “Naj živi samostojna in neodvisna Slovenija!”  Mrka drža Kučana pa seveda ni nič čudnega, glede na to, da samostojna Slovenija nikoli ni predstavljala njegove intimne opcije.

Izjave govorijo same zase
Kučanov grenak priokus, čeprav se je kar 95 odstotkov udeleženih odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo, izhaja iz dejstva, da je sam naredil marsikaj, da do osamosvojitve sploh ne bi prišlo. Potem ko je izjavil, ”Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan”, so Slovence že naslednji dan pričakali barikade, tanki in vojna, h kateri pa je prispeval tudi Kučan, ki je pomagal pri razorožitvi Slovenije. Nato pa je izrekel še marsikaj, kar je jasno kazalo, kakšna je njegova vloga v osamosvojitvenem procesu. 26. oktobra 1988 je izrekel, da naj bi bila samostojna Slovenija najbolj črnogleda varianta, in dodal, da je potrebno narediti vse, da Jugoslavija bo. Decembra leto pozneje pa je izpostavil: ”Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti.” Med njegovimi “domoljubnimi” izjavami pa je težko prezreti naslednjo: ”O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti (31. januar 1990). Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem. (23. december 2015).” 

Težko je razumeti, zakaj Kučana označujejo kot enega izmed najzaslužnejših za osamosvojitev in zakaj se Šarec tako poteguje zanj, glede na to, da je sam ob uvrstitvi v drugi krog predsedniških volitev izjavljal, da za njim ni nobenih stricev iz ozadja, nobenih znanih imen. Očitno pa še zdaleč ni tako. No, saj to je že potrdil posnetek, na katerem Šarec pozdravi zbrane s komunističnim pozdravom “Smrt fašizmu!”, oni pa mu odzdravijo: “Svoboda narodu!” Kamera nato pokaže Kučana, ki se zadovoljno smehlja v prvi vrsti.

H. M.