fbpx

Šarec povsem izgubil kompas: Njegova aroganca in prevzetnost sta mu povsem zameglili politično razsodnost!

Foto: STA

Premier Marjan Šarec se ne zadržuje več. Od Serpentinška, kvazi Drnovška pa vse do arogantnega pubertetnika so vloge, ki smo jim lahko priča pri opazovanju Šarca na funkciji predsednika vlade. Vse bolj poniževalen odnos se kaže do tistih, ki mu očitajo, da je z rebalansom proračuna presegel ustavno fiskalno pravilo za skoraj 300 milijonov evrov, in celo do poslanke Ljudmile Novak, s katero se je spustil v politični obračun, čeprav se je zanjo domnevalo, da ga je podprla za mandatarja.

Marjan Šarec je v zadnjih dneh dokazal, da je daleč stran od človeka dialoga, postaja prevzeten in uporablja retoriko, ki je nismo vajeni v našem političnem prostoru. Na očitke o skorajšnjem 300-milijonskem prekoračenju zlatega fiskalnega pravila odgovarja z napadom: “Spet gre za ustvarjanje političnega nemira.” Na včerajšnji seji državnega zbora se je spustil v dvoboj celo z marginalno poslanko Ljudmilo Novak.

Zemlja je ploščata
Zakaj ste odklonili nastop v Evropskem parlamentu, je premierja vprašala Novakova, sicer nosilka liste NSi za evropske volitve. Po njenem je škoda in zamujena priložnost, da Šarec kot predsednik vlade ni zgrabil možnosti in predstavil, kakšno vizijo prihodnosti Evrope ima Slovenija. Kot je zatrdila, njen namen ni, da bi premierja “ponovno karala”, saj je to že storila, prav tako kot drugi slovenski evroposlanci in javnost.

Govor v Evropskem parlamentu v obdobju, ko smo v EU na prelomnici, je po njenem namreč izredno pomemben. Evropska komisija je pred dvema letoma objavila belo knjigo o prihodnosti EU, zdaj je potekala javna razprava o tem, kakšno EU si želimo in ti pogovori, tudi nastopi predsednikov v Evropskem parlamentu, pomenijo del te evropske razprave, je poudarila Novakova. Premier bi lahko v govoru pred evropskimi poslanci odprl veliko tem in glede na to, da bo čez dva meseca vrh EU v Romuniji, jo je zanimalo, kaj bo predstavil na vrhu.

Verjamem, da je vprašanje postavljeno dobronamerno, ravno toliko, kot verjamem, da je Zemlja ploščata,” pa je dejal Šarec, ki je bil v odgovoru oster do evropskih poslancev iz Slovenije, pa tudi do kandidatov za evropske poslance. Takšnega odgovora in nivoja dialoga zagotovo ni pričakoval nihče, ki že dolgo spremlja politiko.

Šarec bi lahko v Evropskem parlamentu pred svetovno javnostjo ponižal Tajanija, vendar se je izziva ustrašil
Nato je izjavil, da ga veseli, da so se vsi slovenski evropskih poslanci in kandidati povezali v branjenju predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Tajaniju je v četrtek na vrhu v Bruslju povedal, da je bila njegova izjava v Bazovici “nož v srce”, zaradi njegovih izjav v zvezi z Mussolinijem pa ga, kot je poudaril, ni nič sram, da je vabilo zavrnil. Toda, če bi bil Šarec izkušen politik in državnik, bi izkoristil priložnost nastopa v Evropskem parlamentu in pred celotno svetovno javnostjo izpostavil, kar mu pač leži na duši, zato je še enkrat dokazal, da so njegovi argumenti o zavrnitvi govora v Evropskem parlamentu nespametni in za Slovenijo škodljivi.

Foto: STA

Na njegove besede se je odzvala Novakova, ki je ocenila, da je to, kar je povedal, “sramotno”. V Evropskem parlamentu premierji ne govorijo samo evropskim poslancem, “ki ste jih vse povprek dali v nič”, ampak evropski javnosti, je opozorila premierja. Gre za dveletno razpravo o viziji EU in ne za volilno kampanjo in evropske volitve, je vztrajala poslanka. “Ni primerno, da se tako izražate o slovenskih evropskih poslancih.” “Tam bi se lahko izkazali, pa ste to priložnost zamudili. Lahko bi zablesteli, saj znate, cela Evropa bi se vam lahko nasmehnila,” je glede nastopa v Strasbourgu dejala Novakova.

H. M.