fbpx

Šarčev spodrsljaj na RTV

Rokovanje Marjana Šarca z voditeljico Dnevnika na RTV Slovenija. (Foto: Printscreen)

V luči hitrega širjenja novega koronavirusa po Sloveniji je v nedeljskem Dnevniku na Televizija Slovenija nastopil Marjan Šarec. V svojem kratkem nastopu je dal v poduk, kako v zadevi ni smiselno ne paničariti ne biti brezbrižen, ampak se držati napotkov stroke. Zanimivo pa je, da se je po zaključku z voditeljico vseeno smeje rokoval, čeprav stroka jasno pravi, da naj se na račun zajezitve širjenja virusa ne rokujemo. S tem je dobesedno negiral svoje besede.

“Eni so panični in bi vse zapirali, drugi so brezbrižni. Prava pot je upoštevati stroko. Ukrepati sorazmerno. Ukrepati tako, da ne bomo povzročali še večjih posledic,” je povedal uvodoma in dal v poduk, da če ni nujno, naj ljudje ne potujejo. Še posebej v Benetke. Ko se mu je voditeljica zahvalila za udeležbo v oddaji, ga je povprašala, ali se lahko rokujeta? Šarec je brez pomisleka v smehu izustil: “Če upoštevava vsa načela higiene, potem se lahko.” Kar sta potem tudi naredila.

Stroka proti rokovanju
Človek se na tem mestu povpraša, čemu je bilo potrebno vse skupaj. Strokovnjak za govorico telesa Edvard Kadič se je povprašal:Čemu je bilo to namenjeno? Pomirjanju javnosti, smešenju priporočil stroke, ustvarjanju teatra?” Odgovor na to vsekakor najbolje pozna Šarec sam. Dejstvo pa je, da stroka rokovanje odsvetuje. Glavni strokovnjak za zdravstvo v ZDA, kirurg general Jerome Adams, je že v ponedeljek prejšnji teden opozoril, da naj se ljudje ob rojstnem dnevu rokujejo s komolci in zapojejo “Vse najboljše”. Pri tem je opozoril, da naj si nujno dodobra umijejo roke, da bodo s tem preprečili hitrost širjenja koronavirusa v ZDA. “Ne moremo hermetično zapečatiti ZDA,” je zatrdil na tiskovni konferenci v Connecticutu.  

Admas je pri tem spodbudil skupnost, naj razmisli o korakih, ki jih lahko sprejme za omejitev širjenja virusa znotraj skupnosti, da bi se ublažilo učinke virusa. Svetoval je temeljito čiščenje rok z milom in vsaj 20 sekund ali več dolgo spiranje rok. Po poročanju New York Posta je poudaril, da naj se ljudje pozdravljajo s komolci, da se izognejo širjenju mikrobov skozi stiske rok. V praksi je tudi nazorno demonstriral, kako izgleda varen način pozdravljanja.

Foto: Twitter

Na družabnem omrežju lahko vidimo, da se je ta trend že razširil med ljudmi:

https://twitter.com/SussexDetective/status/1237050604515733504

Med preventivnimi ukrepi izpostavljajo pomen rednega umivanja rok
Svetovna zdravstvena organizacija WHO v ospredje daje temeljito umivanje rok z milom in spiranje. Še posebej je svetovano po kašljanju, smrkanju, po skrbi za obolelega, pred in po pripravi jedi/obroku, po uporabi toaletnih prostorov, po dotikanju živali in seveda tedaj, ko so roke vidno umazane. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je podrobno pojasnil, kakšno je temeljito umivanje rok. Roke naj se najprej dobro splakne pod vročo tekočo vodo. Z milom, ki se ga nanese po celotni površini rok, si drgnemo roko eno minuto po vseh predelih (dlani, hrbtišča, med prsti, palca in tudi pod nohti obeh rok). Milo nato dobro speremo z rok s toplo vodo. S papirnato brisačo za enkratno uporabo si roke obrišemo do suhega. Pipo zapremo s papirnato brisačo in pazimo, da se je z umitimi rokami ne dotikamo več.

Foto: STA

Poleg rednega umivanja rok z milom in vodo NIJZ priporoča upoštevanje naslednjih vsakodnevnih preventivnih ukrepov: Izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. Ne gibamo se v prostorih, kjer je veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Glede na to, da je vladna garnitura v odhajanju potrebovala toliko časa, da je sploh sklicala Svet za nacionalno varnost, ne čudi, da se Šarec še naprej obnaša brezbrižno. Že res, da se je pričelo z odpovedjo prireditev, kjer se lahko zbere do 100 ljudi, uvedli so merjenje temperature potnikom na brniškem letališču, sledili bodo ukrepi bodo na kopenski meji, večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev. A dejstvo je, da so ukrepi pozni. Vmes so bile le šolske počitnice, ljudje so potovali in se v državo vračali z italijanskih letališč, kjer pregledovanja še ni bilo. Tam pa so bili v stiku z obolelimi. Namesto, da bi že prej reagirali odgovorno, so vladajoči v odhajanju v spregi z osrednjimi mediji le čakali in mirili, kako naj ne bi bilo razloga za paniko. Še več, trdili so celo, da je panika bolj nevarna kot virus sam. Prepričevali so nas o podobnosti z gripo, čeprav je dejstvo, da je novi koronavirus smrtonosnejši in zdravila zanj ni. S takšnim obnašanjem, ki ga je Šarec pokazal v Dnevniku, se nedvomno norčuje iz resnosti situacije in iz tistih, ki so umrli tekom epidemije, saj govori eno, dela pa drugo. Glede na to, da še zmeraj opravlja tekoče posle, bi bilo prav, da bi se obnašal odgovorno do ljudi. Njemu pa za to očitno ni mar.

Hana Murn