fbpx

Šarec se spreneveda glede svojih pristojnosti: Štromajerja bi z lahkoto odslovil iz Pikalovega ministrstva!

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je prepričan, da je bila objava državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Jerneja Štromajerja na Twitterju ob božiču “skrajno neprimerna” za visokega državnega uslužbenca. “V kolikor bi bil to funkcionar stranke LMŠ ali kabineta predsednika vlade, bi bil nemudoma razrešen,” je navedel v odzivu za STA. Toda predsednik vlade ima glede na najvišje mesto po hierarhiji administracije ne samo možnost, temveč tudi dolžnost, da zahteva razrešitev kateregakoli funkcionarja, kar velja tudi za Štromajerja, ki je grobo kršil politične standarde komuniciranja.

V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje, ali se bo Šarec na Toninovo pismo odzval, zapisali, da je bila Štromajerjeva objava po premierjevem mnenju za visokega državnega uslužbenca “skrajno neprimerna”. Predsednik vlade sicer ob tem opozarja, da je “odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih”.

Toda v Šarčevem kabinetu se sprenevedajo glede pristojnosti pri razreševanju postavljenih funkcionarjev. Predsednik vlade ima glede na najvišje mesto po hierarhiji administracije ne samo možnost, temveč tudi dolžnost, da zahteva razrešitev kateregakoli funkcionarja, kar velja tudi za Štromajerja, ki je grobo kršil politične standarde komuniciranja.

Predsednik vlade bi moral reagirati, ko pristojni minister Pikalo ni želel razrešiti Jerneja Štromajerja. (Foto: STA)

Zaradi zapisa je nedavno po spletu zaokrožila peticija za Štromajerjev odstop, pod katero sta se v imenu koordinacijskega odbora podpisala Metka Zevnik in Aleš Primc. V njej je napovedana tudi podpora protestom, ki naj bi jih začeli v sredo pred vlado, če ta do takrat državnega sekretarja ne bo odstavila. Kot je danes za STA povedal Primc, protest zagotovo bo, koliko ljudi pričakujejo, pa ni vedel povedati. “Upam, da jih bo prišlo čim več, posebej glede na to, da se je pod peticijo do zdaj podpisalo že skoraj tisoč ljudi,” je dejal.

Rok Krajnc