fbpx

Šarec ujet na laži na soočenju; Cerarjeva stranka po podatkih računskega sodišča financirana iz tujine; Židan in SD pa imata neporavnane kredite iz prejšnje kampanje

Foto: STAfoto

Če smo četrtkovo soočenje čakali v pričakovanju, da bomo slišali rešitve o pomembnih temah, smo bili lahko že na samem začetku razočarani. Priča smo lahko bili, kot kaže, “glavni” temi teh volitev. Zopet se je zgodil takojšen napad na “sovražni govor v stranki SDS”, a govora, da v to spada tudi nedavna grožnja s smrtjo članom stranke SDS na POP TV med tviti, ni bilo, pa tudi ne o transparentih “smrt janšizmu, svoboda narodu” na RTV pred leti ne. Pogovor na soočenju je potekal tudi o financiranju strank iz tujine, kar so očitali Janezu Janši (čeprav financiranje spletnega portala nima nič s financiranjem politične stranke – kar je računsko sodišče potrdilo), o poročilu računskega sodišča, ki jasno kaže, da je v resnici Stranka Mira Cerarja pridobila prispevke iz tujine, ki so v nasprotju z zakonom o političnih strankah, pa ne preveč. Dejan Židan tudi rad omeni kvazi “sporen” kredit stranke SDS, glede financiranja kampanje SD pa molči, znano pa je, da Židanovi Socialni demokrati do začetka lanskega leta (2017) za volitve leta 2014 še vedno niso poravnali za več kot sto tisoč evrov. Na koncu soočenja pa je (gnilo) češnjo na torto postavil še Marjan Šarec, ki se je pred celo Slovenijo brez sramu zlagal, da se z Janšo ni dobival, izvedeli pa smo celo, da ga je pred predsedniško kampanjo prosil za tiho podporo.

Volilna nedelja je pred pragom, četrtkovo veliko soočenje pa se je, kot povedano, za Marjana Šarca končalo katastrofalno. Na začetku kampanje so ga sicer ankete celo napovedovale kot glavnega kandidata za premierja, sedaj pa je bil pred celo slovensko javnostjo osramočen oz. ujet na laži glede njegovega tajnega srečevanja. Bojan Požar je namreč razkril, da se je Šarec že od predsedniških volitev naprej na skrivaj dobival s prvakom SDS Janezom Janšo in se z njim dogovarjal: “Po mojih informacijah, ste se prvič dobili 25. novembra lani, na vašo pobudo, in prosili za tiho podporo in se ves čas dobivate.”

O srečanju z Janezom Janšo se Šarec ni lagal prvič
Šarec je namige zanikal in dejal, da te informacije niso točne. A kaj, ko je imel Janša očitno dovolj njegovih laži in je te iste informacije potrdil. “Res ne vem, zakaj je gospoda Šarca sram priznati, da smo se dogovarjali tudi v času predsedniške kampanje. Ne vem, v čem je problem. Na vprašanje gospoda Požarja, ste odgovorili nekaj, kar ni res.” Na to Šarec ni imel odgovora in je le nekaj nerazumljivega zamomljal. Da bi bila zadrega še večja, je po spletu zaokrožil še posnetek Šarčevega intervjuja za Planet TV, kjer je pred dobrim mesecem zanikal vse navedbe, da se dobiva s prvakom SDS.

Trenutek, ko se Šarec zave, da so ga ujeli na laži, in mu pade čeljust, je nemudoma obkrožil družabna omrežja. Na Twitterju, zanimivo, ga je med prvimi začela pospešeno deliti Manca G. Renko, punca Luke Mesca, koordinatorja Levice. “Šarcu pade čeljust dol (ko Janša pove, da sta se srečevala, čeprav je sam trdil drugače).”

Volilne goljufije Židanovih Socialnih demokratov – še neplačanih več kot 100 tisoč evrov za pretekle kampanje
Področje financiranja strank in kampanj ureja pred štirimi leti, v času vlade Alenke Bratušek, ostro reformirana zakonodaja, ki je precej nenavadna in ima velike luknje. Po zakonu lahko kandidata ali stranko drago stane majhen prispevek ali posojilo, če ga dobi od društva ali podjetja. Visoke globe doletijo tudi darovalce. Ni pa kazni, če stranka za kampanjo sploh ne plača stokrat več računov, kot to počne SD. Te nenavadnosti in luknje v ureditvi financiranja kampanj so razkrile objave podatkov na portalu KPK (Supervizor …), revizije računskega sodišča in dosedanja odločanja sodišč, ki so presojala stranpoti v preteklosti in niso kaznovala šefa SD Dejana Židana, ki sploh ni plačal računov za kampanjo po lokalnih volitvah pred štirimi leti. Židan jih do začetka lanskega leta (2017) za volitve leta 2014 še vedno ni poravnal za več kot sto tisoč evrov.

Foto: Nova24TV

Računsko sodišče objavilo revizijo SMC-ja, kjer je ugotovilo nezakonita financiranja iz tujine
Toliko obtoževanj stranke SDS, da je financirana s strani tujih investitorjev, za prazen nič oziroma za diskreditacijo stranke. Medtem ko pravi problem tiči v Stranki Mira Cerarja. Računsko sodišče je namreč izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja politične SMC v letu 2014 in ugotovilo, da ni skladno z zakonom o političnih strankah in zakonom o volilni in referendumski kampanji. Ugotovilo je namreč vrsto nepravilnosti, med njimi tudi, da “prispevkov pravne osebe in dveh tujih fizičnih oseb, ki jih je pridobila v nasprotju z zakonom, ni v predpisanih rokih nakazala v humanitarne namene”. SMC tudi ni razkrila vseh prispevkov fizičnih oseb, ki presegajo višino bruto mesečne plače na delavca.

Računsko sodišče.

A. G.