Šarec v Davosu o odpiranju javnega sektorja umetni inteligenci, doma pa njegovi poslanci proti Resoluciji o digitalni preobrazbi samo zato, ker jo je predlagala SDS!

Marjan Šarec (Foto: Twitter)

Marjan Šarec je presenetil, ko se je na WEF dogovoril tudi za sodelovanje s centrom za umetno inteligenco, koalicijski poslanci doma namreč niso podprli Resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo je predlagala SDS. Ta naj bi bila preozko usmerjena, a s podobnimi očitki se Šarec tokrat ne bo soočal. Edini motiv LMŠ in koalicije je namreč nasprotovanje stranki SDS.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na 50. letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu sodeloval na panelu o odpiranju javnega sektorja umetni inteligenci. Umetna inteligenca ima potencial, da služi človeštvu ter prinaša koristi posameznikom in družbi. Da bi to dosegli, pa morajo pri njenem razvoju in upravljanju sodelovati vsi deležniki, je dejal. “Za javni sektor umetna inteligenca prinaša večjo učinkovitost in odzivnost ter zagotavlja bolj trajnostne in sprotne rešitve za našo družbo. Vendar moramo na drugi strani zelo dobro razumeti to področje, da bo lahko služilo javnemu sektorju in delovalo za najširše dobro,” je poudaril Šarec. Zato pa potrebujemo pametne in učinkovite javne politike, je prepričan. Kot poroča STA, je opozoril tudi na osnovne človeške vrednote, kot sta etika in morala, ki sta po njegovih besedah bistveni, če želimo umetno inteligenco uporabljati v javno dobro. V povezavi s tem je opozoril tudi na področje človekovih pravic – umetna inteligenca mora slediti ustrezno vzpostavljenim pravnim standardom. Po poročanju Siol.net se je Šarec tam dogovoril tudi za sodelovanje s centrom za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem WEF.

Koalicijski poslanci doma niso podprli Resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo je predlagala SDS
Ob tem je Šarec vzbudil nemalo začudenja, saj njegovi in ostali koalicijski poslanci niso izkazali podpore Resoluciji o digitalni preobrazbi Slovenije, kot jo je predlagala Slovenska demokratska stranka, o njej pa se je v Državnem zboru razpravljalo novembra. Ta naj bi bila preozko usmerjena, ker naj bi se preveč osredotočala na blockchain tehnologijo.

Gregor Perič iz SMC je med drugim povedal, da predlagana resolucija določa pravo smer v smislu nadaljnjega digitalnega razvoja države, a opozarjajo, da digitalne preobrazbe ni mogoče povezovati zgolj z eno tehnologijo. “Če želimo doseči digitalizacijo, moramo zasledovati več vidikov,” je podobno menil tudi Predrag Baković iz SD. O resoluciji sicer ni bilo predvideno glasovanje, a Šarec se s strani koalicije za zdaj ni soočil s protesti, da se je preveč osredotočil le na umetno inteligenco.

Foto: iStock

Edini motiv LMŠ in koalicije je nasprotovanje SDS
Pri Resoluciji o digitalni preobrazbi Slovenije se je le še enkrat več izkazalo, da je edini motiv LMŠ in koalicije nasprotovanje SDS, pa čeprav sami nimajo nobenih alternativnih rešitev. V zadnjih dneh smo podobnemu primeru priča tudi pri predlogu SDS za ponovno uvedbo naborniškega sistema v Slovenski vojski, ki ga LMŠ in koalicijske stranke pričakovano ne bodo podprle. Poslanka LMŠ Jerca Korče razen nasprotovanja SDS, kljub temu, da so po njenih besedah pripravljeni razmisliti o ponovni uvedbi naborništva, ni ponudila alternativne rešitve: “Smo pa naklonjeni javni diskusiji in iskanju širšega družbenega konsenza, kako bomo postopali v prihodnje, ta predlog pa za nas trenutno ni sprejemljiv.”

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

Matjaž Han že javno priznal, da je edini razlog za nastanek in obstanek koalicije ta, da Janša ne pride na oblast
Da je edini razlog za nastanek in obstanek vladne koalicije ta, da Janez Janša ne pride na oblast, niti ne skrivajo več, pred meseci je to na TV Slovenija kar javno priznal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han: “Mi bomo morali v tej državi nehat’, da bomo sestavili levo-sredinsko vlado samo zato, da ne bo Janša. Mi sestavljamo levo-sredinsko vlado zato, ker lahko delamo dobro za ljudi. In se mi zdi, da smo vsi preveč skoncentrirani samo na to, da ne bo prišel Janša na oblast!” Kar je bilo vsem kristalno jasno, a se o tem ni govorilo in ne priznalo, je tako prišlo na dan. Če se samo spomnimo, kako so pred dobrim letom dni potekale parlamentarne volitve in sestavljanja vlade. Čeprav je stranka SDS gladko zmagala s 24,92 odstotka glasov, je bil cilj levičarskih strank in njihov edini program, “da le ne pride Janez Janša na oblast.” Celotno kampanjo je zaznamoval program “Antijanša”, vsi preostali, mnogo pomembnejši, pa so ostali nekje v ozadju. Napad pa ni potekal le s strani strank, temveč tudi medijev, ki so s svojo špekulativno in premišljeno selekcijo tematik izključevali možnost sestavljanja koalicije z SDS.

Rok Krajnc

 • bubamara

  Kvajzdej babe švicarske!?

 • marker

  Ta Davos je danes res, kakor se je nekdo izrazil, samo semenj ničevosti. Včasih ga je obiskoval pokojni predsednik Drnovšek, ki je bil med drugim tudi ekonomist in poliglot. Danes pa gre na sejem diplomirani igralec. Lep izlet zanj na naše stroške.

  • tomven

   Zadnji stavek drži kot pribit. Samo izlet in nič drugega!

 • AlternativaZaSlovenijo

  Še ne šrcizem, kaj je pa sploh povedal? Nič, nula, zero, nada. Tako zna nakladat vsak otrok že v osnovni šoli. Nekako takole izveni; “imam okvir,samo nobene slike znotraj tega okvirja.

 • Ryuk

  Kaj, a ne vlada tej državi že umetna inteligenca? Vsaj naravne primanjkuje.
  https://goblinrefuge.com/mediagoblin/u/socialextinction/m/how-to-program-an-npc/

 • Andrej

  Šarec še naravne inteligence ne premore, o umetni pa še sanjati ne zna. Ali lahko ugotovite, kdo mu je napisal govor?

  • rabbit

   Ima samo tišlersko intiligenco pa še to na podlago 6 popravcev.

 • marker

  Doseg umetne inteligence naše vladajoče strukture ima samo eno nalogo: Samo Janše nikoli več.

 • Jan Kovalski

  A je Šarec kaj povedal tudi o čakalni dobi 13-najstih let za operacijo palca na nogi?

  Nadaljevanje te “zgodbe” je potekala nekako takole:
  Pacient je vprašal zdravnika: “Čez 13 let, niste mi povedali ali popoldne ali dopoldne?”
  Zdravnik: “Zakaj vam je to ta trenutek pomembno?”
  Pacient: “Veste, za dopoldne sem že najavljen za okulista”

 • VERZIFIKATOR

  Tale butec silam vsem kljubuje,
  sili teže, sili argumenta,
  sili zdravega že sentimenta,
  res umetno pamet potrebuje.

  • Jožefa Benko

   škoda, pomagala tudi inteligenca mu ne bo umetna
   ker glava je prazna in votla ,naduteževa prevzetna

   • VERZIFIKATOR

    Le kdo je mislil sploh na um naravni,
    saj tale butec čisto se odpenja,
    popolnoma umetni um zamenja
    naj tele butasto, na celi ravni.

 • maček ivan

  Je pa serpentinar vsaj koga spravil v dober smeh, ma ne kaj smeh, krohot.
  serpentinar pa umetna inteligenca, v blatnem dolu?!?…. ne me jebat, to je pa žaljenje mojega intelekta.

 • Ivan Ivanovič

  Upajmo, da bo umetna inteligenca kmalu izrinila klovne, tudi tiste v politiki. Glede na IQ povprečnega klovna, to za umetno inteligenco ne bo kak izziv.

 • maček ivan

  Ima pa ta model na vsaki fotografiji taki čuden debilen izraz na obrazu. Deluje kot da bi si govoril, sem majmun, ampak kaki so šele oni ki me poslušajo.

  • von Rhein

   …poslušajo in volijo ponudbo stranke z imenom “modela”.

 • Stajerka

  …..on je naučen, da govori stvari, ki jih NE razume…..takšen je tudi njegov pogled……ko tele v nova vrata…..

 • uzurpator

  Podprl ne bi nobenega predloga z desne, sam jih nima, če pa kaj že bi je to čez leta … Ni dorasel funkciji in nima potrebnih kompetenc za fukcijo predsednika vlade. Naj zaboga že odstopi, vsak njegov dan na oblasti nas v razvoju potisne za leto nazaj.

  • mginko

   Ko bo ukazala stara udbomafija – bo odstopil, oziroma bo na fin način “odžagan”.

   • maček ivan

    Se strinjam, ko bo prišel čas bo moral spakirati. Seveda o tem ne bo odločal on.

  • tomven

   Ne more, niso še še zmenili v katero državno firmo ga bojo nastavili za fikus…

 • Viktorh

  Oprostimo mu, saj ne ve kaj govori.

 • srčno upam, da bebec šarec ne bo naprosil polno nekih silnih milijard denarja v obliki raznih “green energy” naložb….ta denar bankirji namenoma ustvarjajo iz zraka in preko teh projektov, ki ne pojejo vode, jih privajo v nacinalne ekonomije zato, da ustvarjajo inflacijo in razvrednotijo prihranke, hkrati pa, ko bo čas pravi, bodo pa zaprli pipico in ustvarili deflacijski scenarij, v kombinaciji z nezadostno količino energije (ker od solarne in vetrne se ne da taliti jekla v železarnah) pa bodo nato, sredi recesije, tiste stvari, ki bodo njim v interesu….pokupili za drobiž :) pa lep dan….strokovnjaki iz davosa :)

 • Rožle

  Kućan je že vedel, da mu bo AGRFT tišler za igranje še kako prav prišel ..

 • Lustrator

  Heheheh pa ravno on se je odločil, da bo svetu govoril o umetni inteligenci. In to v javnem sektorju, kjer je pri nas kakršnakoli oblika inteligence odveč, kaj šele informatizirana. Kdor ve kdo je marjan Šarec, se mu tole bere kot dober vic;

  “Predsednik vlade @sarecmarjan je drugi dan v Davosu #WEF20 nastopil kot razpravljavec na panelu Odpiranje javnega sektorja umetni inteligenci. Spomnil je na prednosti uporabe umetne inteligence v dejavnostih, ki so bile še nedavno omejene na človekove sposobnosti in inteligenco.”

  Praktično KDORKOLI iz KATEREKOLI države bi bil bolj na mestu govornik o tej temi – upam, da se na spletu pojavi še posnetek, da mi še malo podaljša zabavo.

 • Novakec1

  Hebala vas digitalna preobrazba, umetna inteligenca … še slike in zvoka na TV ne znate sinhronizirat.

 • mginko

  ” doma pa njegovi poslanci proti Resoluciji o digitalni preobrazbi ” – PO DIREKTIVAH STARE UDBOMAFIJE.
  V Davosu pa za blefiranje domačih drugorazrednih državljanov.In drugorazredni državljani, pustite se še naprej nategovat po partijsko, kot do sedaj.

 • Hill Billy

  V SDS-u nimate pojma kaj je digitalna preobrazba. Bobu bob !!!

  • JANEZ GUS

   Fugl,vidi se,da si totalni debil.Znova in znova.Kako se lahko narava tako poigra z vsodo majmuna.

   • Hill Billy

    Čuj, jebem ti pasjo domobransko mater !!!

    • JANEZ GUS

     Daj še svojo partizansko,je bolj potrebna,potem pa v garažo.

 • Antonius

  Za Šarca je umetna inteligenca in vitro oploditev v Kliničnem centru.
  Šarec se spozna na vse, zato o ničemer nima pojma.

 • JANEZ GUS

  V Davosu bi moral Šarko zaglumit srpentinška,bi požel največ simpatij in aplavza.Tako ga pa niso razumeli,kaj hoče povedat.

  • Hill Billy

   Kaj pa tvoja domobranska mati…in foter, član črne roke?

 • skorpijon93

  kaj nam bo umetna inteligenca ? da boste še bolj pod nadzorom ? nam je treba toliko pametnih naprav, medtem ko so delovne navade in pamet čedalje slabši in pomehkuženi ! višegrajske države niso nič kaj pred nami glede indeksa digitalizacije , češka celo za nami, kar ni slabo

 • skorpijon93

  bodočnost je zelo slaba, na eni strani množična invazija/ migracije iz muslimanskega sveta, na drugi strani napredek tehnologije, vse manj delovnih mest ,vse slabše plače, vse večja neenakost , bogati še bogatijo , sami veste kaj iz tega sledi, sklepanja so preprosta, ampak ljudje ste navajeni na čredni nagon

 • skorpijon93

  nemčija rabi poceni delovno silo, dobrodošli, ko vas ne rabijo, ko vas iztrošijo vas zavržejo, delovnih mest za nedoločen čas pa je vse manj, stabilnosti je vse manj

 • tohuvabohu

  Šarec je eden tistih srečnikov, ki premorejo pametni telefon, ki je pametnejši od lastnika.

 • xtc

  A je govoril v Šiptarščini ali Kamniški albanščini?
  JS in umetna intiligenca?
  Hm?Tam je že IQ problem kaj šele kaj druzga.
  A je predrablal o uporabi umetne intiligence pri izdelavi sladoljeda,bureka in baklev?
  In nenazadnje ,kaj bo faliranem tišlerju umetna intiligenca?
  Ah,ja morda nmisli ,da bi se tako zdravilo umsko invalidnost,ki jo ima.

 • Hinko

  Šarec ti levi Fašist

 • samsara

  Kakšna digitalne revolucija neki?!
  Kakšna visokotehnološka družba 21 stoletja?!

  “Naši” so za tretji svet. Za “nesvrstane”. Njihovo mentaliteto, navade, prakse, tradicije srednjega veka…
  To se dandanes uvaja, promovira, podpira v udbofevdu s strani vlade in mi jo za to izdatno plačujemo in njene člane zasipamo z najraznovrstnejšimi ugodnostmi.

 • sodnikisozločinci

  Kakšna umetna inteligenca. Tu je primer naravne inteligence https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Chimpanzee-Head.jpg/258px-Chimpanzee-Head.jpg, ki je Šarec nikoli ne bo dosegel, tudi s pomočjo umetne inteligence ne.