fbpx

Šarec v Davosu o odpiranju javnega sektorja umetni inteligenci, doma pa njegovi poslanci proti Resoluciji o digitalni preobrazbi samo zato, ker jo je predlagala SDS!

Marjan Šarec (Foto: Twitter)

Marjan Šarec je presenetil, ko se je na WEF dogovoril tudi za sodelovanje s centrom za umetno inteligenco, koalicijski poslanci doma namreč niso podprli Resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo je predlagala SDS. Ta naj bi bila preozko usmerjena, a s podobnimi očitki se Šarec tokrat ne bo soočal. Edini motiv LMŠ in koalicije je namreč nasprotovanje stranki SDS.

Predsednik vlade Marjan Šarec je na 50. letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu sodeloval na panelu o odpiranju javnega sektorja umetni inteligenci. Umetna inteligenca ima potencial, da služi človeštvu ter prinaša koristi posameznikom in družbi. Da bi to dosegli, pa morajo pri njenem razvoju in upravljanju sodelovati vsi deležniki, je dejal. “Za javni sektor umetna inteligenca prinaša večjo učinkovitost in odzivnost ter zagotavlja bolj trajnostne in sprotne rešitve za našo družbo. Vendar moramo na drugi strani zelo dobro razumeti to področje, da bo lahko služilo javnemu sektorju in delovalo za najširše dobro,” je poudaril Šarec. Zato pa potrebujemo pametne in učinkovite javne politike, je prepričan. Kot poroča STA, je opozoril tudi na osnovne človeške vrednote, kot sta etika in morala, ki sta po njegovih besedah bistveni, če želimo umetno inteligenco uporabljati v javno dobro. V povezavi s tem je opozoril tudi na področje človekovih pravic – umetna inteligenca mora slediti ustrezno vzpostavljenim pravnim standardom. Po poročanju Siol.net se je Šarec tam dogovoril tudi za sodelovanje s centrom za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem WEF.

Koalicijski poslanci doma niso podprli Resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije, ki jo je predlagala SDS
Ob tem je Šarec vzbudil nemalo začudenja, saj njegovi in ostali koalicijski poslanci niso izkazali podpore Resoluciji o digitalni preobrazbi Slovenije, kot jo je predlagala Slovenska demokratska stranka, o njej pa se je v Državnem zboru razpravljalo novembra. Ta naj bi bila preozko usmerjena, ker naj bi se preveč osredotočala na blockchain tehnologijo.

Gregor Perič iz SMC je med drugim povedal, da predlagana resolucija določa pravo smer v smislu nadaljnjega digitalnega razvoja države, a opozarjajo, da digitalne preobrazbe ni mogoče povezovati zgolj z eno tehnologijo. “Če želimo doseči digitalizacijo, moramo zasledovati več vidikov,” je podobno menil tudi Predrag Baković iz SD. O resoluciji sicer ni bilo predvideno glasovanje, a Šarec se s strani koalicije za zdaj ni soočil s protesti, da se je preveč osredotočil le na umetno inteligenco.

Foto: iStock

Edini motiv LMŠ in koalicije je nasprotovanje SDS
Pri Resoluciji o digitalni preobrazbi Slovenije se je le še enkrat več izkazalo, da je edini motiv LMŠ in koalicije nasprotovanje SDS, pa čeprav sami nimajo nobenih alternativnih rešitev. V zadnjih dneh smo podobnemu primeru priča tudi pri predlogu SDS za ponovno uvedbo naborniškega sistema v Slovenski vojski, ki ga LMŠ in koalicijske stranke pričakovano ne bodo podprle. Poslanka LMŠ Jerca Korče razen nasprotovanja SDS, kljub temu, da so po njenih besedah pripravljeni razmisliti o ponovni uvedbi naborništva, ni ponudila alternativne rešitve: “Smo pa naklonjeni javni diskusiji in iskanju širšega družbenega konsenza, kako bomo postopali v prihodnje, ta predlog pa za nas trenutno ni sprejemljiv.”

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)

Matjaž Han že javno priznal, da je edini razlog za nastanek in obstanek koalicije ta, da Janša ne pride na oblast
Da je edini razlog za nastanek in obstanek vladne koalicije ta, da Janez Janša ne pride na oblast, niti ne skrivajo več, pred meseci je to na TV Slovenija kar javno priznal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han: “Mi bomo morali v tej državi nehat’, da bomo sestavili levo-sredinsko vlado samo zato, da ne bo Janša. Mi sestavljamo levo-sredinsko vlado zato, ker lahko delamo dobro za ljudi. In se mi zdi, da smo vsi preveč skoncentrirani samo na to, da ne bo prišel Janša na oblast!” Kar je bilo vsem kristalno jasno, a se o tem ni govorilo in ne priznalo, je tako prišlo na dan. Če se samo spomnimo, kako so pred dobrim letom dni potekale parlamentarne volitve in sestavljanja vlade. Čeprav je stranka SDS gladko zmagala s 24,92 odstotka glasov, je bil cilj levičarskih strank in njihov edini program, “da le ne pride Janez Janša na oblast.” Celotno kampanjo je zaznamoval program “Antijanša”, vsi preostali, mnogo pomembnejši, pa so ostali nekje v ozadju. Napad pa ni potekal le s strani strank, temveč tudi medijev, ki so s svojo špekulativno in premišljeno selekcijo tematik izključevali možnost sestavljanja koalicije z SDS.

Rok Krajnc