fbpx

Šarec v imenu “narediti nekaj” izvedel preko 200 kadrovskih menjav in naredil nič, zdaj pa udriha po vladi, ki dejansko dela za ljudi!

Foto: STA

Marjan Šarec je ponovno izjavil stvari, ki pa v prvi vrsti letijo nanj. Aktualno vlado kritizira zaradi kadrovskih menjav, medtem ko poudarja, da si želijo podrediti vse sisteme in koruptivne prakse. Na žalost pa Šarec pozablja na svoje kadrovske menjave, ki so bile precej temeljite in globoke. V času svoje vladanja je izvedel kar 252 kadrovskih menjav, menjave kadrov pa so segale vse od policije, do pravosodja, infrastrukture, direktorjev direktoratov in ostalih javnih zavodov. 

“Vlada Janeza Janše si želi podrediti vse sisteme, zato da lahko prikriva koruptivne prakse. To je dogajanje, ki smo mu priča že od začetka nastopa te vlade,” pravi bivši predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v svojem času vladanja izvedel kar 252 menjav. Ta je brutalno kadrovala na praktično vseh svojih sejah, ki so mnogokrat trajale le nekaj minut.

Takšne kadrovske menjave so ob nastopu novih vlad sicer običajne, saj vlada na vodstvene položaje imenuje osebe, ki jim zaupa in s katerimi lahko sodeluje. Vendar ne glede na to, da so izvedli toliko menjav, se  njihovo delo vlade ni izkazalo za učinkovito. Kot je razvidno iz pregleda kadrovskih menjav v času Šarčeve vlade, se je ta pravzaprav na vsaki svoji seji ukvarjala s kadrovanjem. Takšnih kadrovskih menjav je bilo vsaj 200, na dobro plačana uradniška mesta pa so imenovali prijateljske kadre blizu koalicijskim strankam.

“Če preoblikuješ, tako kot so si oni zamislili, potem se lahko znebiš direktorjev. Se bo zgodilo tako kot na NPU, ko so postavili svoje ljudi v vse sisteme in podsisteme, da lahko pometajo pod preprogo vse nečedne rabote, ki smo jim priča v tej vladi,” je še zapisal Šarec.

Mimo razpisov nastavljali svoje kadre
Šarčeva vlada je 4. oktobra 2018 razrešila generalnega direktorja policije Simona Veličkega in 5. oktobra 2018 za vršilko dolžnosti generalnega direktorja Policije imenovala Tatjano Bobnar. Vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada – NPU pa je s 1. junijem 2019 prevzel dosedanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženič, zanj pa naj bi se odločila ravno Bobnarjeva. Medtem ko se je na mesto NPU prijavilo pet kandidatov, je Bobnarjeva vse zavrnila in ob ponovljenem razpisu izbrala Muženiča.

20. septembra 2019 so se mediji razpisali, da je dotedanji direktor Uprave kriminalistične policije Branko Japelj formalno odšel na delo v Srbijo, funkcijo direktorja Uprave kriminalistične policije pa je s 24. septembrom 2018 prevzel Boštjan Lindav. Šarec pravi, da si želi vlada podrediti vse sisteme, s čimer bi prikrila koruptivne prakse. Vprašanje, ki se pojavlja je, kakšen je bil Šarčev razlog za menjavo kadrov in podreditvijo vseh sistemov in, če trenutno vlado sodi po svoji.

Več o Šarčevemu menjavanju kadrov si lahko preberete TUKAJ. Seznam je zelo dolg.

Sara Kovač