fbpx

Šarec varčeval tako, da je za prazne hotelske sobe zapravil več kot 8 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja

Marjan Šarec (Foto: STA)

V javnost so pricurljale informacije o ekscesih, ki si jih je privoščil kabinet nekdanjega premierja Marjana Šarca. V želji, da bi znižali stroške potovanja delegacije na Svetovni gospodarski forum v Davos, so slovenski davkoplačevalci  dvakrat preplačali namestitev Šarčeve delegacije. Ta je namreč najprej rezervirala sobe v hotelu v Švici, nakar si je premislila in rezervirala še hotelske sobe v Liechtensteinu. Slovenski davkoplačevalci pa so plačali več kot 8.600 evrov za prazne sobe.

Revizijsko poročilo računskega sodišča za leto 2020 je razkrilo, kako se je še zadnje tedne pred odstopom takratnega premierja Marjana Šarca nepremišljeno in brez kakršnekoli potrebe zapravljal davkoplačevalski denar.

Šarec je v drugi polovici januarja 2020 odpotoval v Davos na Svetovni gospodarski forum (WEF), zapletlo pa se je pri rezervaciji prenočišča. Za rezervacije sob za slovensko delegacijo v hotelu v Bad Ragazu je poskrbelo ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga je takrat vodil Miro Cerar. Veleposlanica v Švici je bila takrat Marta Kos, sestra Draga Kosa. Kosova se je junija 2020 umaknila z mesta veleposlanice.

Nekdanji premier Marjan Šarec in nekdanja veleposlanica v Švici Marta Kos v Davosu. (Foto: STA)

V Šarčevem kabinetu so se namreč odločili, da na podlagi dodatne ponudbe rezervacijo v Bad Ragazu prekličejo. Cena rezervacije je znašala 8.617,14 evrov. Namesto v Švici so Šarcu in druščini našli veliko ugodnejšo nastanitev v Liechensteinu, za katero so slovenski davkoplačevalci odšteli 4.993,87 evrov. In medtem ko se je Šarcu in druščini smejalo, kako so slovenskim davkoplačevalcem prihranili denar, se je izkazalo, da so morali na koncu dneva slovenski davkoplačevalci pokriti tako račun hotela v Švici kot tudi v Liechensteinu. Kakor poroča Siol, je po švicarskem obligacijskem zakoniku potrjena rezervacija zavezujoča.

Dvakrat plačana nastanitev
Namesto 8.617,14 ali 4.993,87 evrov je nepremišljenost Šarčeve ekipe slovenske davkoplačevalce stala skupaj kar 13.611,01 evrov. Od tega jih je šlo 8.617,14 za sobe, ki jih je slovenska delegacija pustila prazne. Dobesedno, metanje denarja stran. Pri LMŠ so krivdo zvalili na veleposlaništvo RS v Bernu, ki je na Šarčevo željo opravilo preklic rezervacije prvotnega hotela. Bojda si je predsednik LMŠ želel znižati stroške nastanitve. “Kabinet predsednika vlade je bil z nastalimi stroški prvotne rezervacije seznanjen šele naknadno,” so za Slovenske novice poudarili pri LMŠ.

Univerzitetni profesor politologije dr. Miro Haček je medtem opozoril na dvoličnost največjih slovenskih medijev pri obravnavi negospodarnega ravnanja z denarjem. “Čez okno vrgli 40 x več denarja, kot je bilo očitano A. Pivec. Ker nekdo ni znal prebrati pogojev odpovedi rezervacije sob. Seveda pa o tem ne bo zgodb na RTV Slovenija in Pop TV,” je bil oster Haček. Ne bo jih zato, meni Haček, ker se “našistom” navkljub nesposobnosti vedno krije hrbet.

Ivan Šokić