Šarec z obiskom v Srbiji “utrdil distanco do Hrvaške” in se s tem še bolj zapletel v kolesje levičarske zunanjepolitične paradigme!

Marjan Šarec in Ana Brnabić (Foto: STA)

Predsednik vlade Marjan Šarec je v torek na povabilo srbske premierke Ane Brnabić obiskal srbsko prestolnico Beograd, pri tem pa je Večer odobravajoče navajal, kako ta obisk pomeni krepitev dobrih političnih odnosov s Srbijo in utrjevanje distance do Hrvaške. Za komentar smo prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki meni, da pri tem obisku ne gre za nikakršno strategijo, pač pa za čisti oportunizem, in strokovnjaka za mednarodne odnose Bogomila Ferfilo, ki vzroke za boljše odnose s Srbijo kot s Hrvaško vsaj deloma pripisuje dejstvu, da s Srbijo nimamo skupne meje. Ob tem je vredno poudariti, da je Hrvaška za Slovenijo veliko pomembnejša gospodarska partnerica kot Srbija.

Predsednik vlade Marjan Šarec se le redko odpravi v tujino, zato je tokrat kar nekaj pozornosti vzbudil njegov obisk Beograda, kamor se je odpravil na povabilo srbske premierke Ane Brnabić. Tam se je srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. “Uradni obisk predsednika vlade Marjana Šarca v Srbiji pomeni krepitev dobrih političnih odnosov med Ljubljano in Beogradom, obenem pa hlad med Ljubljano in Zagrebom,” je v svojem članku med drugim s precej odobravajočim tonom zapisal novinar Večera Uroš Esih. Pri tem se je v veliki meri skliceval na oceno dr. Zijada Bećirovića, čigar ime je nedavno odjeknilo v javnosti, ko smo spomnili, da je pred dvema letoma na Bledu njegov inštitut IFIMES nagrado za najboljše tožilstvo na Balkanu podelil makedonski posebni tožilki Katici Janevi, ki se je zdaj zaradi suma vpletenosti v večmilijonsko izsiljevalsko afero znašla v priporu.

Iršič ocenjuje, da je Šarčev obisk Srbije čisti oportunizem, Ferfila izpostavlja, da s Srbijo nimamo skupne meje
Za komentar glede Šarčevega obiska v Beogradu smo prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki ne verjame, da gre za nekakšno dobro domišljeno taktiko zavračanja ideološko nekompatibilnih voditeljev, ki nas obkrožajo, ali celo za igro mačke z mišjo v odnosu z Hrvaško, kot na tiho sugerira Večer glede premierjevega nedavnega obiska v Beogradu, ampak za čisti oportunizem: “Marjan Šarec je otrok Pozitivne Slovenije. Dobro ve, da je to stranka, ki je zrasla na srbski diaspori v Sloveniji in da je tudi njegova kariera usodno povezana z njo.”

Za komentar Šarčevega obiska v Srbiji smo prosili tudi strokovnjaka za mednarodne odnose in profesorja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede dr. Bogomila Ferfilo, ki je uvodoma komentiral Šarčevo zunanjepolitično aktivnost: “Pred kratkim sem pogledal statistiko, ker se pogosto opozarja na Šarčevo zunanjepolitično nedejavnost. To je deloma res. Njegovo aktivnost sem primerjal z aktivnostjo nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in ugotovil sem, da je imel ta v enem letu približno 70 srečanj, bodisi doma, bodisi v tujini, bodisi bilateralnih, bodisi multilateralnih, bodisi ob robu, medtem, ko jih je imel Šarec 50.” Večina teh obiskov je po njegovih besedah na nivoju multilaterale, zlasti Bruslja, nekaj tudi Nata, kamor Slovenija sodi. “Odnosi med Slovenijo in Srbijo so bili, seveda deloma tudi zato, ker nimamo skupne meje, vedno mnogo bolj prisrčni in lahkotni kot odnosi med Slovenijo in Hrvaško. Srbija je največja država v tem delu Balkana. Kar bi se lahko Šarec in nekateri naši politiki naučili, je to, da Srbija danes zelo uspešno manevrira med Rusijo, Evropsko unijo in Kitajsko. Kljub številnim kritikam in temu, da se približuje EU, dobiva vojaško podporo s strani Rusije in veliko finančnih vlaganj s strani Kitajske,” je še povedal Ferfila.

Marjan Šarec in Ana Brnabić (Foto: STA)

Slovenija ima s Hrvaško močnejše gospodarske odnose kot s Srbijo
Pri vsem tem je vredno poudariti, da je v gospodarskem smislu Hrvaška za Slovenijo mnogo pomembnejša partnerica od Srbije. Hrvaška je namreč z 8,1 odstotka vsega izvoza 3. najpomembnejša slovenska izvozna partnerica, s 5,5 odstotka uvoza pa tudi 4. najpomembnejša uvozna partnerica. Iršič ob tem opozarja, da je za Šarca kljub temu politično bolj oportuno Srbom povedati, da je “njihov”, poleg tega pa na rusko–srbski osi ni le srbska diaspora, pač pa tudi zajeten kos slovenske kvazi-liberalne levice. A po Iršičevih besedah bo Hrvaška še vedno bogatejša od Srbije: “Še vedno bo imela desno vlado in še zmeraj je na ekspresni poti do EU. Še vedno bo imela dovolj adutov v rokavih (začenši z odličnimi odnosi z zahodnimi partnerji), da nas geostrateško povsem uniči – nekateri bi pikro pripomnili, da je to delno že storila, saj so se glede arbitraže in drugih minornejših zadev (teran!) institucije EU več kot očitno postavile na stran Hrvaške, tudi ko ta de iure zelo očitno nima trdnih temeljev.”

Ferfila nam je ob vprašanju glede trgovinskih odnosov s Srbijo in Hrvaško postregel z nekaj zanimivostmi: “Pozitivno v zunanji trgovini je to, da ima Slovenija pri Srbiji velik presežek, in sicer zato, ker sta si gospodarstvi komplementarni. Vsako namreč proizvaja tiste izdelke, ki jih drug nima, medtem ko smo si s Hrvaško bolj konkurenčni, ker proizvajamo približno enake izdelke. Ker je Slovenija gospodarsko in industrijsko bolj razvita, so tudi naši izdelki nekoliko bolj konkurenčni in jih veliko izvažamo na Hrvaško.”

Marjan Šarec in Aleksandar Vučić (Foto: STA)

Šarec je postal talec leve paradigme v zunanji politiki
“V arbitražnem sporu s Hrvaško pomoč Srbije sicer ne bo imela velike teže. Dejstvo je, da Slovenija v sporu s Hrvaško zaostaja glede podpore glavnih svetovnih igralcev. Vemo, da je Nemčija podprla hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića za glavnega pogajalca pri Evropski ljudski stranki, bivša hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je postala generalna sekretarka pri Svetu Evrope. Vemo, da so Združene države Amerike mnogo bolj naklonjene Hrvaški. Glede prisluhov dvomim, da bi imela hrvaška obveščevalna služba takšen monitoring, da bi to zaznala, pa čeprav tega ne bodo priznali. Teža podpore je na hrvaški strani,” je v luči Šarčevega obiska Srbije komentiral dogajanje v zvezi z arbitražno razsodbo Ferfila. Do takšne situacije je po njegovem mnenju privedel cel sklop zunanjepolitičnih odločitev.

Dr. Bogomil Ferfila (Foto: Fakulteta za upravo)

Ferfila prav tako dvomi o možnostih za uspeh vztrajanja Šarčeve vlade pri mednarodnem pravu: “Treba se bo usesti s Hrvaško in se dogovoriti o poteku meje, o tem ni nobenega dvoma. Šarec je v svojem programu celo obljubljal ureditev razmer s Hrvaško, a menim, da je zdaj padel v kolesje zlasti leve paradigme v zunanji politiki in tega Cerarjevega neskončnega mednarodnega prava in iz tega se enostavno ne izmota.”

Šarec tako kot notranje tudi zunanje politike nima, edini cilj mu je preživetje
Iršič glede Šarčeve zunanje politike ocenjuje, da je podobna notranji, pravzaprav je ni, razen skrbi za svoje politično preživetje: “Izletniško hodi na vrhove EU v Bruselj, se sprehaja po zgradbi parlamenta EU in domačim medijem daje prazne izjave, ki so zdaj že ponarodele kot ‘šarcizmi’ (‘bo ali pa ne bo, kako naj jaz kaj rečem’), mediji pa to prepakirajo, kot da je Šarec eden od bruseljskih king-makerjev, ki je v premeteni geostrateški igri izrinil Plenkovića.”

Mitja Iršič (Foto: Demokracija)

V resnici je Šarec po Iršičevem mnenju politični mrhovinar, ki se sicer, kot rečeno, rad drži nazaj in igra vlogo modrega, odločnega, a preudarnega politika, ki so jo zgradili njegovi globokodržavni gospodarji skozi svoje servilne medije, neke prave strategije, ne notranje ne zunanjepolitične, pa nima. “Razen te, da politično preživi in čim dlje igra to vlogo svojega življenja, ki so mu jo namenili, in najbrž edino, za katero je do zdaj bil dobro plačan. Da Vlada RS zunanjepolitično deluje kot barka brez krmarja, je pač posledica. Do zdaj se kot premier ni udeležil še nobenega obiska v katerikoli od sosednjih držav niti ni sam sprejel kakšnega od njihovih pomembnih državnikov,” še opozarja Iršič.

Rok Krajnc

 • Perkele

  Kako zmeden medij je Nova24, dejte zdej še par člankov o “propadli turistični sezoni” na Hrvaškem, ki bo po finančnem izkupičku verjetno spet rekordna.

  • Stajerka

   …tega je dovolj v drugih medijih….toliko kot se slo mediji ukvarjajo s hrvaškim turizmom, se Hrvatje nikoli ne bodo niti s Slovenci, kaj šele z našim turizmom……patetično skrajno bolano kaj počno…….ljudi, ki tam počitnikujejo od tega NE bodo odvrnili pa se lahko razpočijo..

   …sicer pa, zakaj bi koga odvračali………KDO iz aktualne vlade in od stricev, letos ni bil v “lipi naši”?……res moraš do konca pokvarjen, da tako po nekom pljuvaš, potem pa greš k njemu na dopust……

   • neuralinkn1

    Saj ne hodijo k njim, hodijo v slovenske kampe in rezidence, ki smo jih pošteno plačali in še danes poberejo veliko od nas za davke.
    Eni hodijo tudi domov, obiskat familijo, pri nas se delajo največje slovenske nacionaliste, ampak samo pred javnostjo, ki seveda ne more ignorirati očitne težnje po velikohrvaški hegemoniji in bi nam bilo brez veze dopovedovati, da ni res. Pač rečejo, da je res tragično, ni pa katastrofalno, in nesejo denar od naših poslov na Hrvaško, kot običajno. Slovencu rečeš in verjame, ampak ne verjamejo vsakemu, samo tistim hrvatom, ki jih poznajo že od otroštva in jih imajo radi. Ne bi razumeli, da so izdajalci in to niso pravi slovenci niti, če bi jim na čelu pisalo z velikimi črkami, pazi, to je hrvat, sovraži nas in ti bo zagotovo nekaj namestil!

    • joza joza13

     Kdo govori o velikohrvaški hegemoniji ? Četniki – jasno!!
     Mrš – gölazën – oboja!!!

  • JANEZ GUS

   Kaj te briga tebe Hrvaška.Hrvaški politiki so vabljeni po svetu.Kam pa naše komunjarje.Tako je tudi prav.

   • Miro

    preseli se tja…… in Jajota vzemi s sabo

    • JANEZ GUS

     Nač nisi povedal.Kdo je Jajo.Tvoja mama.

  • Miro

   hahaha oni sose odločili za “elitne” goste….. pa čeprav jih ni

 • Stajerka

  …..saj mu druga kot Srbi in Makedonci ne preostane……vsi se ga (nas) izogibajo v loku, očitno smrdimo in smo kužni, da je groza…….res pa je, da vse razvite države z odprtimi rokami in dobrodošlico sprejmejo naše delavce……tako zaradi strokovnosti kot delavnosti……čeprav politični vehamentneži trdijo, da smo s storilnostjo pod podnom…….
  ….me pa zanima KAKO se je Šarec odpravil na to naporno pot……z blendirancem ali Falconom?…..in kakšen blendiranec ga je čakal v Srbiji?…..za koliko milijonov in s koliko šampanjci v hladilniku……upam, da tudi to ni tajni podatek……

  • neuralinkn1

   Ne razumem zakaj de nas hrvati izogibajo, koliko milikonov dmo jim plačali v zadnjih letih, koliko kun so sfotokopirali za cel Merkator, kje na planetu še sosednja država napaja glavno mesto druge države z elektriko zastonj, nenazadnje, kfo je sprejel več sto tisoč hrvaških migrantov in jim dovolil, da do se zaredili v vse pore oblasti in družbe, kdo jim vsako leto rešuje sezono in odpisuje njihove dolgove našim firmam, take idiote kot smo slovenci ne bodo hrvati našli več nikjer drugje in nikoli.

   Kdo hrvaškim kelnerjem ponudi naša najlepša dekleta in jim dovoli, da jih oplodijo, potem pa pobegnejo domov, k pravim hrvaticam, še to sem se pozabil retorično vprašati, kar je mogoče najbolj pomembno.

  • Stric iz ozadja

   Zoki je zrihtal prevoz. Ma veze de.

  • Andrej Grafenauer

   Ne drži povsem, ostanejo namreč še Venezuela, Kuba in Severna Koreja. S temi obiski bo tudi ugodil sebi nadrejeni Levici, hkrati pa bo dobil nove navdihe za nove nizkotne flance na procesijah zzbnob.

   • JANEZ GUS

    Če ne mu bo pa Franta prišepnil.Človek ne ve,ko zagleda tega senilnega starca ali bi se smejal ali razjokal.

    • SIMON ROZIC

     Mene pograbi samo sveta jeza, ko gledam v ozadju Frantine
     sprijene, lažnive “borčevske” maziljene face, nakradene umetnine
     žrtev komunizma iz pobesnele povojne morije. Kako lahko, brez
     kančka slabe vesti sedi v kraljevskem fotelju, ko doma še za “šamrl”
     (pručko) niso imeli. Oljne slike znanih umetnikov v bogatih okvirjih , kipci,
     oprema iz obdobja baroka in rokokoja…in še in še…
     …in on poučuje? O čem? O svojih kriminalnih “rabotah” prepričuje že
     prepričanega prodanega kmetavza Šarca, torej nima težkega dela
     saj Kamniško teslo sprejme vse, kar mu tovariši sproti natvezijo.

     • JANEZ GUS

      Vidim samo to Šarkovo poslušnost,ko mu ta senilni starec tvezi svoje umotvore.Ena je ta z Menine pa ne bi več…

     • SIMON ROZIC

      …druge pa ni ….ker je nikoli ni bilo!

 • neuralinkn1

  Zakaj se sprenevedamo, če pa že niti predsednik vlade ne skriva več globoke razslojenosti slovenskega naroda, zaradi česar je življenje pri nas postalo nevzdržno in ne pelje nikamor.

  Desni so hrvati, levi pa srbi, nihče ni kriv, da se je rodil določenim staršem, ki jih tudi nihče sam ne izbere, ampak tako zdaj pač je.
  Volite desnico, volite hrvate! Lahko pa tudi obratno, leva je ves čas na oblasti, pomeni srbi do dali hrvatom našo nuklearko in so se zmenili s smrtnimi sovražniki hrvati naj nam vzamejo Piransko uvalo ter vse kraje ob meji, če sem prav razumel kako vse to deluje.

  • anzek

   Kakšno neumnosti pa napletaš??

   Kaj je narobe s hrvati? To, da se borijo za svojo državo?? Potrebno se je vprašati, zakaj mi nimamo politike, ki bi lahko parirala hrvaškim politikom, zakaj vlada pri nas globoka država? Zakaj pride na oblast človek s šestimi popravci, pa se mu na obrazu vidi, da je zabit ko točak, bi rekli srbi!!

  • Amerikanc

   Šarko je v enem letu uspel slovenski narod popolnoma polarizirati. To ni uspelo še nikomur. Še Jankoviću ne. To se mu bo še prekleto maščevalo.

 • neuralinkn1

  Šarec je gospod za cel naš politični prostor, prvi je, ki je opozoril na več kot očitno agresijo hrvaške sosede in se je obrnil na njihove naravne sovražnike srbe, če lahko pridejo in še tretjič rešijo butalce pred gotovim uničenjem ter hrvaško asimilacijo.

  Kje je bil Šarec leta 1990, ko so hrvati začeli s psihopolitičnimi diverzijami na Slovenijo, za svoje teroristične akcije pa so preprosto obtožili srbe, jih pomagali izganjati, nato pa so se vselili v njihove domove in zasedli njihova delovna mesta.

  V primeru, če nam srbi ne bodo hoteli več pomagati, bomo torej postali del Velike Hrvaške, kar smo praktično že in bi ustrezalo tudi Nato, saj bi imeli potem manj problemov z organizacijo, logistiko in poveljevanjem. Hrvatom je vseeno, pod srbi so preživeli celo ustaštvo, oni gledajo naprej, kdo bomo čez stoletja, ko nam bo vladal nov tisočletni rajh.

  • Amerikanc

   Ja, saj, a nje ? Vukovar pri Vinkovcih, na srbsko – hrvaški meji, so demolirali Hrvatje, da so lahko Svetu prikazali napačno sliko ? A nje ? Se strinjam, da je Šarc gospod, za vaš balkanski prostor. Ima precej podoben pogled na Slovenijo in Evropo, kot Kadijević, ko je razglasil, da je Evropa naš zunanji sovražnik in da nas je Avstrija napadla preko Ljubelja.

 • montyamp

  Šarcev največji domet je Srbija , dve zgodovinski fazi zaostala vukojebina .
  Nostalgija ne bi smela pred profesijo , gospod skakalec v prazen bazen .
  Ah , saj je njegova profesija vse drugo kot resna politika .

 • Amerikanc

  Šarko je rođen Balkanac, zato ne pričakujte od njega evropski pogled na Svet. Bližji mu je tisti – od Kordiša.

 • Olga101

  Po velikem “uspehu” obiska države agresorke na Slovenijo, lahko zdaj obišče se Severno Korejo, Venezuelo in Kubo, ki so njegove in Milanove vzornice!

  • Miro

   olgica spet tavaš v temi….. povej eno državo, ki v preteklosti ni bila “agresor” na Slovenijo

   • Olga101

    Kako daleč želite iti, do Karantanije ali še dalje v zgodovino?

    • Miro

     tako kot imate pristaši Jajota radi….. daleč v zgodovino….. če je treba v prazgodovino

   • IZBIRA

    Prvi in usodni agresor na Slovenijo je država komunistična Slovenija, s komunisti načelu in s teboj kot predstavnika breoblične baze CK ZKS.

 • Miro

  Sicer pa bolje je da je šel v Srbijo kot pa Orbanovo Madžarsko

  • revizor

   V čem vidiš razliko ?

  • Andrej

   Šarec k Orbanu? Nima kakih posebnih možnosti. Pa, da se razumeva: zaradi Šarčeve majhnosti.

  • JANEZ GUS

   Na Madžarsko nima kaj hodit.Oni so svetlobno leto pred nami.Oni so odprli vrata tujemu kapitalu in obesili komunizem na klin.Ko bomo to naredili mi,bo šel gizdalin lahko tudi v Ameriko.Capiš.

   • Miro

    ja pred Janšo so pa res nekaj svetlobnih let…. v demokraciji

    • Andrej

     Za gobezdanje si kar dober. Škoda le, da ne znaš realno pogledat na svet.

     • Miro

      o tem prednjačite rumeno modri “demokrati”

    • JANEZ GUS

     Dragi mirko,Demokracija pa ni tvoja opcija.

 • bubamara

  Mi bi nazaj Yugo, pa nam Srbi ne dajo. Velika Srbija ali nič.

 • dob

  Šiptar in pederka se (brez Hrvatov!) menita o Slovencih.
  Slovenci pa na burek.

  • Miro

   Šarec je bil ne Janša

   • SIMON ROZIC

    …saj, saj Šarec je “sladoledar”, ne Janša!

  • Marko Snoj

   Doktor Šiptar se nič ne meni.Ni znal sestaviti vlade.Pederka pa je po narodnosti Hrvatica.

   • Steiermark

    Čuj, ali si res takšen teleban, da nič ne zastopiš ali pa si srbsko šiptarski gnoj? Vendar, v tem primeru pa bi že lahko prepoznal, kdo je šiptar in pederka! Drži si ti svoje šiptarje in srbe ter pederke, nam avtohtonim v Sloveniji, pa pusti pri miru nnašega osamosvojitelja, ki vam je priležnikom srbov in šiptarjev, natrosil soli na vaše rane! Me sploh ne zanima, ali si srb ali šiptar, Slovenec gotovo nisi!

    • Marko Snoj

     Ne poznam nobenega Slovenca z imenom steiermark,ne obstajajo.Od kod si ti prilezel čefur?

     • Steiermark

      Kdo in kaj pa si ti, da si jemlješ pravico odločati o tem, kdo lahko nosi kakšno ime? In o čefurjih: to si ti in iz tega razloga tudi ne veš, za obstoj Štajercev.

   • dob

    Pederke so po narodnosti mamek ali atek

   • Aton

    Vlado je sestavil. Je pa res, da tega ne zna in da bi rabil veliko popravcev.

  • Franc Šink

   Sem slišal da je tudi biseksualka. Pusti se porivati od zadaj. Moškim, predvsem Šiptarjem seveda

 • RATATA

  Strokovna žirija za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji je nominirala pet zbirk. V ožji izbor so se uvrstile zbirke Odrezani od neba Esada Babačića,
  Ljubav reče greva Nine Dragičević,
  Da ne da ne bo več prišla Anje Golob,
  Izgnana Klarise Jovanović
  in Tisoč osemdeset stopinj Alenke Jovanovski.

  • Andrej

   Ne poznam. Ali morda več, kdo je v komisiji? Tudi podobni?

   • RATATA

    strokovna žirija, v kateri so dr. Igor Divjak, literarni kritik in urednik, Petra Kolmančič, Veronikina nagrajenka iz leta 2014, in Maja Šučur, novinarka in literarna kritičarka. Predsednik žirije, sestala se je v prostorih Društva slovenskih pisateljev, je dr. Igor Divjak.
    https://www.veronikini-veceri.si/?start=0

    • Andrej

     Predvsem utemeljitev je super. Nisem pesniško navdahnjen in mi “poezija ne gre”, ampak, da v isti koš zmečeš kurje farme in ilegalce, je pa le malo močna. Ampak, meni poezija ne gre.

     • RATATA

      Kako, da ti poezija ne gre?
      A nič ne piješ? Poskusi!

 • Dada

  Janša pa ne more sodelovati s Hrvati. Njegov kolega “v reševanju sporov na morju” Sanader Ivo je namreč v zaporu.

  • Andrej

   Dadice oddadaj v kot in jokaj za Janšem.

 • JANEZ GUS

  Kuge,lakote in Šarca-reši nas o Gospod-

 • JANEZ GUS

  Tale naš expert za politiko se lahko druži še samo z balkanci.Imamo srečo,da je med nami in Srbijo Hrvaška.Če ne,bi nas ta gizdalin poskušal zopet združit.

 • Andrej

  A kdo ve, ali smo s Srbijo kot agresorko na Slovenijo že sklenili dokončno premirje in se dogovorili o plačilu škode?

  • JANEZ GUS

   Ne še,dali pa smo srbskim agresorskim oficirjem lepe penzije.Vse to je poskrbel mali žvepleni,baraba murgelska.

 • VERZIFIKATOR

  Šarif Marjanovič

  IŠČE ŠARAC

  Spet iz ljudske pesmi je pobegnil,
  Šarac konj, last Marka kraljeviča,
  je pobegnil, vsi smo temu priča,
  uzdo si še bolj trdo zategnil.

  V svetu ljudske pesmi, domišljije,
  pravljic, kjer junaštvo mu je dika,
  se ponuja čisto druga slika,
  slika, ki v realnosti pač ni je.

  V njej je Šarac prva liga vedno,
  kraljevič zgolj stric je iz ozadja,
  v ljudski pesmi kajpak ni brezvladja,
  biti Šarac v njej je nekaj vredno.

  Ko pa konj iz pesmi ljudske skoči,
  ko nikogar ni, ki ga opeva,
  vse drugačna kaže se zadeva,
  se greben, z njim hrbet mu usloči.

  Išče Šarac si pribežališče,
  kam bi dal se, kje bi ga sprejeli,
  kje se njega uzde oprijeli,
  kdo ponudil bi mu zatočišče.

  Se na vse strani mu pot zapira,
  saj nikjer konjiča ne poznajo
  in na slavo Šarca nič ne dajo,
  proti jugu zgolj se pot odpira.

  A ovire hude so na poti,
  vso Hrvaško mora preskočiti,
  da bi mogel konj do cilja priti,
  se podviga Šarac vendar loti.

  Ko doskoči in ko tam pristane,
  kjer ga ljudska pesem je rodila,
  tudi tam resničnost ni mu mila,
  tužen konj brez jezdeca obstane.

  Vsem je jasno Šarčevo početje,
  jasno, v ljudski pesmi da edino
  najde konj zasilno domovino,
  v fantazijah lastno preživetje.

 • Andrej

  Zakaj ga pa ni spremljal zunanji minister?

  • JANEZ GUS

   Ker ga nimamo.Imamo samo nekega cmerkota.

  • Miro

   če pa bi ga, pa bi vas spet to zmotilo…

   • Andrej

    Vprašanje ni zmotenje.

 • janko

  Bravo naša kontinuiteta! Rusija, Iran, Venezuela in Srbija. Ne pa gnili kapitalizem v EU in ZDA.
  Velikanske in trajne so zasluge naše kontinuitete: izguba morja in Trdinovega vrha (ki ga je Vatikan priznal, da je naš) in drugod, izguba terana, kranjske; drugi tir je odveč (ker že obratuje italijanska železniška obvoznica po Kanalski dolini s 150 km/h), karavanški predor bi bil odveč, milijarde EU nočemo, obudili bomo Titov režim, da bo zagotovljen mir. Narod mora biti reven, da je pohleven in seveda ustrahovan.

  • JANEZ GUS

   Gigant Šarko si je zamislil drugi blok nuklearke v Krškem.Skregal nas je še z Avstrici,navezuje stike pa z agresorskimi Srbi.Od nas je tudi Bog že dvignil roke.

   • janko

    NUK2 – napaka!
    Referendum in proti!

    • JANEZ GUS

     Referenduma rdečuhi ne bodo pustili.Niso ga niti za Marakeš.To je njihova intimna opcija.Kar murglar sanja,srpentinšek pove na glas.

   • SIMON ROZIC

    Nisem vedel, da bo Šarec tako na hitro zamenjal hoblič za atomsko fiziko..
    Genij v posranih hlačah!?.

  • Nata

   Bravo !! ONI že vedo, saj imajo dolgoletno prakso. Ni hudič, da so se kaj naučili.

 • antimur

  Ta kreten kurčev, namesto, da bi obiskal kakšno zahodno demokracijo, se pajdaši z balkanci in lezbijkami. Norec hudičev skače narodu v hrbet, to bo zagotovo plačal. Slovenci smo se odločili za euroatlantske povezave, ne pa za murglo-rusko-srbske zadušljive diktature.

  • JANEZ GUS

   V komuno vukojebini-SLO- smo odkrili še rusko kapelico.Samo Erjavcova baraba ne ve,da je tam plaz zasul tudi Ukrajince,Beloruse…..

   • antimur

    Norijo in se klečeplazijo pred Rusi zaradi sicer ubogih ujetnikov, ki jih je zasul plaz, toda za tisoče slovenskih padlih vojakov, se jim pa jebe. Dovolj zgovoren dokaz, da ta kučanistična drhal želi Slovence iztrebiti. Ko je pokvarjen in do skrajnosti omejen Erjavec zajebal arbitražo ga ni bilo nikjer, ker se je baraba umaknil na dopust, ko je pa bilo zlagano norenje pred Rusko kapelico (Dražgoše), se je pa čudežno pojavil in slinil okrog Lavrova.

    • JANEZ GUS

     Koliko Slovencev je padlo v Galiciji v 1. ww,pa si te komuno svinje,ki nam danes vladajo s pomočjo slovenskih izmečkov,da bi šle položit venec.Spomenik obstaja.

 • Jožefa Benko

  kakav domet naše vanjske ili spoljašnje politike druga Serpentinška,ajde aplauz narode

 • Peter

  Bomo s srbi imeli državo tako, kot palestinci.
  Srbi bodo zahodni breg…

 • IZBIRA

  Če parafriziram. To je zgodovinsko srečanje, kot je bilo med Vuk Karadžić v.s. Jernej Kopitar prelomno za srbsko slovnico. Zdaj je ta obisk pomemben za slovensko komunistično mafijo. Bo Šarec kot predstavnik zahodnega Balkana šćuval k reformam ala “kradimo iz balkanskega bazena kao što nikada prije nismo”. Za zasluge pa bo srbska mafija Šarca razglasila za častnega doktorja samoupravljanja sa temeljima marksizma.
  Še nekaj. Po 4 letih bo lahko rekel, da je bil kot predsednik vlade tudi v tujini.

  • JANEZ GUS

   Je povedal srbski lejzbiki-baba je žaba ,žaba pa človk ni-če bo okroglo bo lopata,če bo špičasto pa vile-zdaj gremo pa domu-

   • IZBIRA

    Če je č potem ne more bit ć
    Za dobre bratske odnose pa, v duhu Karadžić -Kopitar: č je lahko tusi ć in obratno. Piši kakor slišiš :) Piši kao što ćuješ.

 • trumpet2018

  bebec šarasti, fukni se že enkrat v prazen bazen, pa da te ne gledamo več. pa bolje da ne potuješ nikamor ker nam povsod delaš sramoto, kot vsi levičarji, sklenili ste pakt s hudičem oziroma pakt z globalisti in islamisti, kot da ni dovolj da ste si po vojni umazali roke s krvjo nedolžnih, ki ste jih pometali v jame, kot smeti. niste vredni, da vas zemlja nosi!!

 • marker

  Ne razumem naše leve politike. Leta 1991 so nas napadle JLA pod vodstvom srbskih agresorjev, pa so naši levi politiki že pozabili in kar rinejo v to državo. Niso pa pozabili resničnih in prirejenih dogodkov NOB izpred več kot 70 leti, katere malikujejo, da je že kar abotno. Povsod, kjer je naša država imela opravke z državami bivše Jugoslavije smo vedno potegnili kratko. Po osamosvojitvi smo izgubili vse družbene počitniške domove po Istri in Dalmaciji, ki so jih plačali delavci podjetij, ki so jih imeli v lasti. Slovenska podjetja so izgubile vse poslovne prostore po drugih republikah, ki so bile njihova last. Da ne omenjam LB, ki je bil vrh naše nesposobnosti. Vsako širjenje posla in investicij na Balkan je bil in je še skozi okno vržen denar ter recept za propad podjetja. Mercator in Tuš sta tipična primera. Ne razumem zakaj sploh rinemo tja dol. Zakaj ne na zahod?

  • Peter

   Ker nas tam nihče niti povoha ne več, no.

  • trumpet2018

   šarasti ima stockholmski sindrom, kot vsi levičarji, nujno mora lezti v rit okupatorjem Slovenije, globalistom in islamistom, vsi trije zlo vsega zla. V zda si ne upa, ker bi ga Trump spet nabrcal v komunistično izdajalsko v rit, zato pa vsi naši levičarski mediji pljuvajo po Trumpu, to seveda ni naklučje, to je njihova izdajalska agenda, ki jo po naročilu naćrtno izvajajo vsak dan, ker mislijo da se bodo njihove laži prijele, vendar ne bodo se nikoli, laž je laž, pa če jo 100 krat ponoviš, je še vedno laž !!!!

  • JANEZ GUS

   TAM z nami nočejo imet opravka.Tam dobro vedo,kdo nam vlada.Čim dlje od bandera rooso.

  • Andrej

   Ne samo izgubili vse po Yugi, vedno smo jim ostali še nekaj dolžni. Hrvati so s krediti pri LB na veliko gradili hiše na morju, ki jih sedaj oddajajo Slovencem za drage denarje. Slovenija ni od Hrvatov nikdar terjala vrnitev kreditiv. Pa od drugih, ki so bili na veliko priskledeni na kreditni oddelek LB, tudi ne. Zakaj pa bi? Saj smo Slovenci dokapitalizirali LB, ki se ji sedaj reče NLB. Vodijo jo pa isti ljudje. Pa še izvolili smo jih. Če je narod butast je pač butast.

 • Lon Wolf

  Zapomni si nekaj: “Srb, ki sedi zraven tebe in Srb na čigar glavi sediš, si isto mislita o tebi.” To mi je leta 1990 v tujini dejal Hrvat-Hercegovec, ki je kot 9 letni otrok bos in brez vsega skupaj s starši moral zbežati iz svoje domovine Hercegovine. Ko je nekaj mesecev potem Jugo-srpska vojska napadla Slovenijo, je okrog 15.000 hrvatjov v tej isti državi protestirali proti temu in vsklikali so v podporo Sloveniji. Na tem shodu nas je bilo vsega 10 slovenskih zastav. Še enkrat Velika hvala Hrvatom zato podporo.

 • Slovenec

  Paktirajo s Srbi in Rusi, to pomeni, da so levaki resnični rusofili kar ni nič dobrega.

  • JANEZ GUS

   Putin si prištimuje bazo v srcu nata.

 • soc

  Že desetletje po forumih (Finance, Nova24, MMC pred cenzuro) razlagam, da je končni cilj zlobnega palčka na oblasti (in naloga njegovih vsakokratnih marionet) vzpostavitev nove Juge pod ruskim vodstvom. Bebčki in aktivisti v kontri vedno servirajo “kje pa, saj je tu vmes Hrvaška”.

  Seveda ne dojamejo, da je primer Aljaske in ZDA ustrezen mednarodno pravni precedens.

 • Franjo Trojner

  A sta Marjan Šarec in Ana Brnabić kaj v sorodu? Mater sta si podobno, kot da bi bila rojena brata.

  • JANEZ GUS

   Oba sta kopile.

  • Unikatna

   Ko sem na hitrico pogledala sem mislila, da je tisto moški…

   • Nata

    No. . . . .saj ima to vlogo v družini ! Sedaj je celo očka !!

 • Peter

  Zakaj pa ta gospod na desni ne nosi kravate?

  • trumpet2018

   ta nosi samo mavrične kravate na gej paradah, V Srbiji vladajo LGBT lobisti in skrajni levičarji, zato pa rine v Srbijo, ker pri nas je povsem enako

 • Nata

  Eh, dajte no ?? Šel se je zmenit za nekaj novih poštarjev, pa mogoče še kakšnega srčnega kirurga za malo deco . . . . . .

 • Lisjak

  Upamo lahko samo,da je mali veliki šiptar od Vučića fasal AIDS!

 • Borut Stari

  Tako je to, če imaš pizdeka za predsednika vlade. Pizdeka z levičarsko paradigmo, ki mu je paradigma euroatlantske skupine zahodne Evrope španska vas.

  • JANEZ GUS

   Tam ga ne poznajo.Poznajo samo neko malo komuno tvorbo pod Alpami,ki se oduratno upira civilizaciji.

 • Mojca pokraculja

  “Ko to kaže, ko to laže, šarcplanina je velika” je na koncu obiska rekel Brnapička!

 • IZBIRA

  Joveva in Šarec sta v fazi učenja oziroma opravljata pripravniško prakso. SEdaj sta še mlada in novinca. Opa, pravzaprav se vJovevi skriva nekaj več https://twitter.com/ijoveva/status/1114138601611309061
  Čez 4 do 5 mandatov, bosta vrhunski kader.
  Pravzaprav je celoten LMŠ na pripravniški praksi, le da bodo za razliko od prvih dveh na pripravništvu celo življenje.

  • JANEZ GUS

   Srpentinšek bo imel srečo,če bo preživel ta mandat.Murglar že čara.,katerega zajca bo potegnil iz rokava.

   • IZBIRA

    Pomeni, da ne bo nikoli “vrhunski” :(
    Bomo dobili novega pripravnika, če ga bo narod volil oziroma nasedel, spet in spet?
    Sicer pa je taka šola zelo draga, za davkoplačevalce!

    • JANEZ GUS

     Tisti,ki bi morali volit,ostajajo doma,volijo pa obvezno rdečuhi in slovenski državljani-čefurji.Capis.Zato je tako.Rdečuhi to dobro vedo ,tudi ti.

     • IZBIRA

      Kdo jim brani, naj gredo na volitve!

 • Skrajno Desni

  Mi smo te čefurje nagnal, ta drekasta vlada jih pa nazaj vlači.

  • Steiermark

   Kaj misliš, da bodo čefutarji na oblasti naganjali svoje čefutarje in ilegalne divjake?

   • Skrajno Desni

    Se strinjam, saj je več kot polovica čefurjev prevzela priimke po Slovenskih kokljah da se ne izrazim drugače.

 • GverilaStyle

  Sej ta šarac vsak dan utrjuje distanco od lastnega naroda….skorumpiran izdajalec kapitalistični…..take in podobne tičke so včasih po hitrem postopku…..

  • Marko Snoj

   Tako je,vladati bi moral levak komunist tovariš jajo.Ta od tujih držav največkrat obišče musli Kosovo kjer je tudi doktoriral.Z njimi se mora Slovenija tesno povezati.

   • JANEZ GUS

    Teslo,zjutraj že piješ…

 • SIMON ROZIC

  Ravno, ko se bomo Slovenci prav zavedli, da je Šarec bolnik, shizofreni narcis,
  bomo že globoko v socialustičnem proruskem sistemu!

  • Marko Snoj

   Trump je na sestanku G7 zahteval ponovni sprejem Rusije v skupino.Sds ovci moramo interpelirati Trumpa-shizofrenega proruskega socialističnega narcisa.Prav tako Rusija financira Salvinija.Zmeda v glavah sds ovci?

   • GverilaStyle

    ti pa si ovca

   • SIMON ROZIC

    ..od kdaj se pa ti spoznaš na svetovno ekonomijo, ko pa še
    danes sediš v kletki z našimi veleumnimi ekonomisti ?
    Socialistični narcis? Ekonomija? Diplomacija? Tvojemu umu
    nedosegljivi pojmi!

   • SIMON ROZIC

    …in ta zmeda je osnova za izgovore naših veleumnih
    vladarjev, ki se še vedno zanašajo na oslovsko senco
    tovariša Tita in Murgeljskegs palčka, a ne?

 • Lustrator

  Resno se sprašujem ali je Šarec v celotnem dosedanjem mandatu naredil ENO SAMO POTEZO, ki bi bil kaj drugega kot zelo slaba ali celo katastrofalna, pa mi prav nič ne pade na pamet, čeprav spremljam večino neumnosti, ki se dogajajo v naši žalostni domovini.

  Dobro, razumem da slovenceljski klovni, ki so izvolili to vlado, ne vidijo problema da je (slab) klovn tudi na njenem čelu, težko pa je spoznanje, da nas ta klovnovska stalinistična ekipa kot državo predstavlja tudi v tujini, kot da nam ugled v zadnjih 10 letih ni še zadosti padel. Morda bi bilo treba diplomatskim predstavnikom vseh držav v Sloveniji jasno napisati naj nas za trajanje tega mandata ne jemljejo resno, da gre za nekakšen socialen eksperiment, ampak najbrž to že sami vedo?

 • Ryuk

  Če te zdresira kučan, se boš pa že slinil srbom bolj kot hrvatom… ali Slovencem.
  https://uploads.disquscdn.com/images/0b631c41652115ea046acf950eef599818b33a5fef79b16b5d478edc9eb2c0e9.jpg

  • SIMON ROZIC

   Kučan zna izbrati kadre za “poslovanje”, to so vodljivi, samovšečni idioti, ki po
   vsej sili rinejo iz ničevosti in bi za svoj image tudi z lahkoto ubijali !… so pa skrajno
   lojalni “delodajalcu” !

   • JANEZ GUS

    Tale murgelski prasec bi moral že pred 30 leti krasit kandelabar.Zato pa danes imamo to,kar imamo.V vseh parametrih smo zadnji v svetu in Evropi.Prehitele so nas celo banana republike.Samo tega zločinskih lopovskih rdečuhov ne briga.Važno,da je povna ,pre polna njihova rit.POGLEJMO samo,koliko so pokradli za cestni križ.Zgradili bi lahko dva.Koliko bodo pokradli za drugi tir,karavanški predor,baraba s prišepetovanjem si je omislil NUK2 ITD

    • Common Sense

     Definitivno imaš prav, da se nismo rešili komunizma na način kot bi se ga morali. Najmanj tako kot so se ga lotili na Češkem. Lustracija pa to. Mi smo pa bili softići, posledice so tu in jih bodo čutile še generacije.

    • SIMON ROZIC

     ..se strinjam v celoti! Enkrat se bova itak srečala na Dobu,
     “odprt” oddelek za intelektualno lastnino !

    • SIMON ROZIC

     …kakorkoli že, 2TIR bo najdražji “tir” na svetu, prav tako kot
     je najdražja zgradba na svetu TEŠ6…EEEE, pa smo naj – naj!
     Vprašam samo, če bojo imeli prasci že enkrat dovolj za vsaj 10
     generacij naprej, če ne, bojo vztrajno še naprej lomastili po
     naših glavah in žepih!

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  A se bo zdaj z novim mercedesom vozil naokoli, da se ne bo prah nabiral na njem???

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Še Putina pa Erdogana obišče, pa je to to.

 • Common Sense

  Tokrat Šarca podpiram. Prav je, da se pogovarjamo, dogovarjamo in trgujemo tudi s Srbijo. Srbija je, hočeš nočeš, regionalna sila. Tisti, ki take reči spremljate veste, da je že lep čas trend, da tuje korporacije svoje regionalne centre za Balkan (ki običajno vključuje Slovenijo) premikajo ravno v Beograd (ne v Zagreb). Kapital se seli dol. Zakaj že? Mimogrede, dovolj je, da obiščete Beograd in vam hitro postane jasno. Poleg tega, če bomo mi še dolgo vztrajali z raznoraznimi Meseci, Kordiši, Tomićkami na oblasti, nas bodo Srbi slej kot prej tudi ekonomsko ujeli – pa vem, da se to čudno sliši. Tam dol so veliko bolj pragmatični in veliko bolj so se otresli komunizma kot mi v Sloveniji. Po mojem osebnem prepričanju in izkušnjah pa so Srbi tudi sicer s Slovenci bolj kompatibilni kot Hrvati s Slovenci. Naroda pa druži tudi neizbrisljiva zgodovinska vez. Med drugim so Srbi med drugo svetovno vojno sprejeli tisoče slovenskih izgnancev v svoje domove in jih imeli za svoje. To ni hec. Slovenec je v Srbiji dobrodošel, na Hrvaškem pa imaš včasih občutek, da samo pogojno in kakor kje. To ne pomeni, da s Hrvaško ni treba sodelovati. Je treba, samo očitno bo potreben drugačen pristop kot dobrikanje in slepa vera v dobronamernost hrvaške države.

  • JANEZ GUS

   Nikamor drugam ne more.Hrvatje v svetu imajo veliko večjo vlogo kot Srbi.Srbe prištevajo med expanziske države.,Hrvaška pa je zdaj postalaregijska velesilajtako,da si srb ne bo nikoli več privoščil stegovat tac po njej.Dobro so jih dobili po pizdi.Še danes ne morem verjet,kako je blesavi srb hotel vstanovit svojo državo v drugi državi.Kako že -človeška neumnost je neomejena.

   • Common Sense

    Morda res. A še vedno mislim to kar sem zapisal. Zgodovinsko gledano Slovenci niso imeli nikoli toliko težav s Srbi kot ravno s Hrvati. Zadnjih 28 let po osamosvojitvi pa to definitivno potrjuje. To, da je Hrvaška regionalna sila, sicer dvomim, a dopuščam možnost, da več veš od mene:) So pa Hrvati definitivno bistveno boljši lobisti in to jim zelo koristi. Na tem področju so slovenski politiki prav notorično slabi in šibki. Čeferin (sedanji predsednik UEFE) je pa znal lobirati! Ta bi bil primeren za predsednika vlade, ne pa en vaški komedijant Šarko. Samo kaj bo en tak kaliber šel v bedno slovensko politiko….Morda, ko bo starejši, čez 15-20 let…

    • JANEZ GUS

     Celo se bi strinjal s tvojimi 4 stavki,če me Srbi ne bi napadli.Tega ne bom pozabil.Na bom pozabil srbskih kurb,ki so metale rože na tanke, neka pa je izjavila novinarju–kaj vi mislite,tako i treba,dala sam svoga jedinog sina,da ide branit yu.Ko so jih začeli voziti domov v kištah,potem pa nisam htjela nisam znala.Marš….

 • ZatonMesecnikov

  #Šarec z obiskom v Srbiji “utrdil distanco do Hrvaške” in se s tem še
  bolj zapletel v kolesje levičarske zunanjepolitične paradigme!#

  Šarec in njegovi prišepetovalci igrajo na karto stare angleške zgodovinske strateške taktike ravnovesja sil na kontinentu. Šarec pač vzdržuje ravnovesje sil na Balkanu…..

  • JANEZ GUS

   Šarec o tem ravnovesju nit ne misli niti nima kdo.Nekam je moral it.Lahko bi šel pa tudi v S. KOREJO skupaj z lajbahom.

   • ZatonMesecnikov

    Ljubljanska Ćaršija mu je pač naročila, naj se bolj naveže na “koljevko”.

 • hermannn

  Slovenski partizani so po vojni pomorili preveč Hrvatov, da bi lahko z njimi še kdaj peijateljevali. Ker niso sposobni kesanja, so slabo vest zamenjali s sovraštvom. Slovenski komunisti so zato od 45-tega do konca, z izjemo zadnjega leta, paktirali s srbskimi kom. proti hrvaškim komunistom (Maspok itn.)

  • Marko Snoj

   Hrvate so po vojni pobijali Hrvati.Vsak svoje,tako je bilo zmenjeno.So pa Hrvati med vojno pobijali Slovence.Istro so očistili Slovencev.

   • ZatonMesecnikov

    Znojko, zakaj pa je Sima Dubaić potem pobijal Slovence in so se potem nabiti hvalili v blejski Kazini na “oddihih”?

    • JANEZ GUS

     Ta je rdečuharski gnoj ne snoj.

    • hermannn

     To kar trdi Snoj je res bebavo sprenevedanje ali pa zgolj ignoranca.

     • ZatonMesecnikov

      Oboje skupaj. Ko jim zaradi teže argumentov zmanjka besed, začnejo cviliti o “eni resnici”, pa “da je zgodovina že napisana”.

      Prav zaradi tega nek Đuzepe Pierazza dela kot čreva dolge traktate na povsem preprosto razložljive stvari in dogodke. Polnih nekih “Ampak”, “Pa če bi” itd….

     • JANEZ GUS

      Pomaga pa mu že na videz bebavi REPE.

   • hermannn

    Ta je pa dobra, Marko!
    Zanimivo, kako so naju vrgli nekam na konec komentarjev. Nekomu nekaj ni všeč?

   • hermannn

    Snoj, a so tebe sem poslali zezebejevci? Samo vprašam.

    • JANEZ GUS

     plačani rdečuh provokator.Serje tudi na reporterju.

  • ZatonMesecnikov

   #Slovenski komunisti so zato od 45-tega do konca, z izjemo zadnjega leta,
   paktirali s srbskimi kom. proti hrvaškim komunistom (Maspok itn.)#

   Vseeno mislim, da gre bolj za relacijo Ljubljenec-Gospodar, kot pa kaj drugega….

  • JANEZ GUS

   Osebje v vili Bled,je znalo povedat,kakšni so ti smrkavi revčki hodili v hotel.Krvavi do vrh glave vsrani,pijani.Mi pa imamo še kar titove ulice,da o naših prascev ne govorimo.

 • Ros

  Čas je, da Slovenija preseže delitve 2. svetovne vojne na vseh ravneh. Z mentaliteto vojn ob razpadu Jugoslaveije ne bomo prišli nikamor. Smo članica EU in NATO. Kot, da tega nebi vsi vedeli?
  Naša naloga je, da postanemo normalna razvita država, ekonomsko, socialno in mentalno.
  Pa kaj se gredo nekateri, obujanja grozot, metod in mentalitete komunističnega režima. Dovol je.
  Pa naj gre naš Marjan na obisk še na Hrvaško.
  Oni so imeli vojaški konflikt med sabo, ne z nami. Slovenija je želela biti z vsemi v dobrih odnosih, ker so nam vojne povzročale največ gorja in krivic. In ker nam “južna družba” povsem ugajala, dokler se niso odločili za vojno.
  Pomembna slovenska vrednota je mir in relativno blagostanje. Lahko sodelujemo z vsemi, ki delijo te naše vrednote. Ker, kdo pa bo gledal generacije pohabljencev. Invalidov imamo v Sloveniji dovolj, da ne rečem preveč. In to je to. Seveda smo za mednarodno sodelovanje. Južnoslovanske narode jezikovno razumemo malo bolje kot “tujce”. In kaj je s tem narobe?

 • Jan Kovalski

  Na prvi fotografiji:
  Predsednica slovenske vlade Marjana Šarec in predsednik srbske vlade Ane Brnabić.

 • Jan Kovalski

  Druga fotka:
  Šarec s plonk ceglcem, Brnabić brez.
  Šarec s mussolinijevskim arogantnim pogledom v levo.

 • Hugo

  Tisti, ki se zavzemajo za slabe odnose s Srbijo, se verjetno bojijo, da bi Srbi odprli arhive UDBE.

  • JANEZ GUS

   Sigurno misliš na MILANA

   • Hugo

    Slabo misliš. Dobri odnosi s Srbi ponujajo tudi možnost sodelovanja na področju arhivov. Glede na to, kar nekateri tukaj očitajo Kučmanu, bi si on prizadeval za slabe odnose s Srbijo, saj bi na ta način bili arhivi nedostopni.

    • JANEZ GUS

     Potem sem prav napisal..

     • Hugo

      Potemtakem Marjan dela proti Milanu?

     • JANEZ GUS

      Poznaš srbski pregovor-ne pada sneg,da prekrije breg,pada da se zvjeri vidi sled-hinavščina in zavajanje do onenoglosti.

     • Hugo

      Online rečnik:

      Breg [ muški rod {N/A} ]

      Engleski fizičar.

     • JANEZ GUS

      Zdaj si pa zmagal…

 • Hugo

  A se poznajo?

 • Hugo

  A zato je šel Šarec v Srbijo? Da bi nam pomagali pri najemanju in vračanju kreditov Rothschildom?

  • Mademoiselle Ava

   Ravno ti razlagam. Ni pomembna Srbija in Šarcevo nastopanje tam. Nova kriza gre not. In kaj naj si Slo pomaga s Srbijo?? Amerika in Izrael, to je denar. In diplomacija bi morala biti pri teh dveh državah vrhunska, sestavljena iz zelo spretnih govorcev, poslovnežev, državnotvornih ljudi!! Ne nekih lopovov in kriminalcev, ki bi se vse še pod mizo menili, lahko ampak v dobro države! Takih nimamo…Ne pa igralec Šarec, ki ga vsak ‘ekonomist’ obrne da še sam ne ve kako!
   Ne pa Srbija.
   Vse ostalo je včerajšnji dim.

   • Hugo

    Kolk je men znano, je obisk Šarca v Srbiji bil namenjen tudi podpori približevanja Srbije EU. To se dogaja tudi v Severni Makedoniji, kjer pa Laris Gaiser rovari proti, saj je Zaev v koaliciji z “Albanci”.

    • SIMON ROZIC

     Bla, bla, bla, bla. Šarčev šimel rezgeta!

     • Hugo

      A to je argument? Če ja, potem bom težko podal protiargument. Namreč, nisem še slišal konja rezgetati bla,bla,bla.

     • SIMON ROZIC

      …Šarčev šimel je nekaj posebnega… ima prirojeno
      napako, prav tako kot Šarec ; on bla, bla, bla kar
      naprej!

     • Hugo

      Kar se bla,bla,bla tiče, je proti Janši pravi diletant. Z razliko, da je Šarec z bla,bla,bla na vladi, Janša pa z bla,bla,bla v opoziciji.

     • SIMON ROZIC

      …v kakšni vladi? .pa ne, da si ponosen nanjo?

    • Mademoiselle Ava

     Morda. Ampak to vseeno Nima zveze z mojim komentarjem…

     • Hugo

      A ti misliš, da bi država Slovenija ob vrhunski diplomaciji z ZDA, igrala na Zahodnem Balkanu vidnejšo vlogo? Nenazadnje, podporo vključevanju Severne Makedonije v EU so podprle V4. To pa je v trenutni politični težnji EU(Združene države EU) – kontraproduktivno.

     • Mademoiselle Ava

      Odgovor: Ja bi. Ne zanima me približevanje Srbije EU, za to naj se sami brigajo. Šarec hodi k Srbom za svoje lastne politične glasove, ker je Srbov v slo več kot Hrvatov! In Šarec sploh ne razmislja v dobro Slovenije ampak sam zase! Še enkrat – Sloveniji se manjka VRHUNSKE diplomacije, ki se bo znala obračati po denarju ne vetru! Šarec kot svinja z mehom!

     • Hugo

      Kako pa veš, da je Srbov v Sloveniji več, kakor Hrvatov? Jih ločiš po priimkih?

   • JANEZ GUS

    Kdo bo ne pismenim rdečuhom to dopovedal.Svetovalec je iz Murgel.

 • xtc

  Najprej je treba razčistiti dve osnovni stvari.
  Narodni izdajalci še kar hodijo klečeplazit k onim,ki nas z okupacijo od 18-91 smatrajo za svoj plen,so pa navadni okupatorji,v svoji nakani so dokončno pogoreli 91 ZA TRAJNO.
  Nadalje Slovenci in Srbi nismo NOBEDEN bratski narod saj je SLO genotip izrazitejše germanski kot Slovanski.
  Dejstvo je ,da je Hrvaška za nas bolj pomembna kot Srbija pro Ruska kolonija na Balkanu.
  Jasno je ,da zaradi proruskosti Srbija nima nikakršnih možnosti za v EU+ tega verjetno širitve EU po Balkanu tranjno NE BO VEČ
  Nadalje ,da je SLOvenceljskim idiotom jasno,da nam Srbi v boju z Hrčki ne morejo pomagati NIČ,saj oni v Evropi in svetu ne pomenijo dostiHrčki pa imajo močne zaveznike v EU in ZDA tam kjer se odloča in tam kjer je naša teža zaradi kučanov,Xarxchijev,Cerarjev,Ab itd 0.
  Realnost bo pač kruta,ko nas bodo Hrčki z zavezniki popolnoma porazili-ravno zaradi Kučan mafije nato pa bodo enako zdrobili še srbe,ki se jim bo sleje kot preje zgodil Beograjski pašaluk brez vojvodine.
  Najbolj kruto pa bo to kar je povedal Ferfila,da se bo treba z Hrčki pač zmeniti o meji in da čvekanje o arbitraži(ki smo jo zaj***) in pravu,pač nima več smisla,bo pa pogajanje vse bolj boleče in ponižujoče za SLO saj Hrčki adute pridobivajo,mi pa z Kučan Srbo Rusofilstvom zapravljamo drugega za drugim in nakoncu bomo sploh še srečni ,če bomo kaj dosegli ravno zaradi Kučana in socializma.

 • Garbage man

  Če bi opozicija ( JJ )povedala srbski opoziciji ,da je Kosovir bi izpadla dobra fora.Tako pa Jajčko čaka,da bo v 95 letu starosti postal premier.

 • svatne

  Kdor ocenjuje odnose RS in RH, mora najprej evidentirati dve notorični, internacionalno pravno relevantni dejstvi:
  1) RS je svojo osamosvojitev razglasila (prim. “razglasitev”, pravni terminološki slovar, ZRC SAZU 2018) dne 26.6.1991
  2) RH je svojo (karkoli že….pravijo “raskid državnopravnih sveza sa bivšom državom”, in to so vklesali v kamen!) razglasila (sicer v neki kleti…) dne 8. 10.1991.
  Vse ostalo, kar je bistveno odvisno od dneva razglasitve, je potrebno obravnavati v luči teh dveh ključnih dejstev.
  Tisti predsednik slovenske vlade, ki je arbitražnemu tribunalu poslal slovenski arbitražni memorandum, in v njem lažnivo trdi, da “sta se RS in RH osamosvojili hkrati” – in tako uničil priložnost naše države, ki jo je ponudil Sporazum o arbitraži – bo že vedel kaj in zakaj…………..

 • xtc

  Ne vem čemu se ukvarjat z mednarodno nepomembnim Srbin stanom?
  Nova dajmo kaj o briljantni potezi johnsona,ki je politično matiral levake in anarholiberale z blokado parlamenta do iztopa iz EU s potrdilom kraljice.
  Skratka z briljantno potezo je onesposobil politične amaterje in to povsem legalno po vseh pravilih.
  Še bolj smešni so EU Bruslje butli,ki se derejo,da ne glede,kako UK odide bodo morali plačasti 43 miljard-žal gre za laž 43 miljard bi bilo relevantnih ob podpisanem urejenem iztopu,ker te pogodbe nio se lahko Brusljekrati za 43 miljard zaletijo johnsonu v r**+ jih je matiral enako kot domače bebce.

 • svatne

  “Treba se bo usesti s Hrvaško in se dogovoriti o poteku meje, o tem ni nobenega dvoma.”
  Velikanski ugled strokovnjaka budi upanje, da bo odgovoril na preprosto vprašanje preprostega državljana:
  Kaj in od koga se je dne 26.6.1991 osamosvojilo?

 • Aton

  A se je Vojvodina že osvobodila? Pa Sandžak?