Savo Turizem je na kolena spravil član Kučanovega Foruma 21 in nekdanji član CK ZKS Janez Bohorič

Nekdanji predsednik uprave Save Janez Bohorič (Foto: STA)

Sava Turizem je eden izmed sistemov, ki ga država skozi leta vztrajno rešuje. Za slabo stanje v sistemu pa je po mnenju nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika kriv slab poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj slabih poslovnih odločitev. Nekdanji član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Bohorič je sistem zadolževal za nakup novih kapacitet na obali do te mere, da je bila konec leta 2014 vrednost premoženja podjetja manjša od vseh najetih kreditov, državi pa ni ostalo drugega, kot da z davkoplačevalskih denarjem odkupi njene terjatve. 

Portal Prava tokrat razkriva nekdaj prvo ime Save Bohoriča Janeza, ki je po odsluženem vojaškem roku v Tovarni usnja Standard prevzel vodenje razvoja umetnega usnja. 1969 je tovarno prevzela Tovarna gumijevih izdelkov Sava. Bohorič je zaradi dobre prodaje umetnega usnja med letoma 1970 in 1972 vodil gradnjo nove tovarne umetnega usnja v okviru Save, 1972 je postal direktor Savine tovarne umetnega usnja in je funkcijo opravljal do 1978, ko je prevzel vodenje celotnega sistema Sava Kranj.

S šestintridesetimi leti je veljal za najmlajšega direktorja velikih slovenskih gospodarskih sistemov. Funkcijo je opravljal do 1984. Med letoma 1984 in 1990 je bil podpredsednik slovenskega izvršnega sveta, zadolžen za gospodarstvo. 1989 je za eno leto postal član Centralnega komiteja Zveze Komunistov Slovenije. 1990 se je vrnil v Savo, sprva kot direktor družbe Sava Trade, trgovske družbe v okviru krovnega podjetja Sava, od 1995 pa kot predsednik uprave Save, d. d. Funkcijo je kljub upokojitvi leta 2008 opravljal do leta 2011.

Foto: STA

Bohorič je sodeloval pri ustanovitvi društva Kučanovega Foruma 21 leta 2004 in postal član njegovega upravnega odbora med letoma 2004 in 2006. 1998 je Sava pod Bohoričevim vodstvom začela z naložbami v turizem, zlasti na Bledu (hoteli Grand hotel Toplice, Park, Golf idr.), pozneje tudi v Pomurju (Terme 3000, Terme Lendava, Terme Banovci), 2002 pa se je Sava preoblikovala v holding z naložbami v gumarski in kemijski industriji, turizmu, trgovini in bančništvu (Gorenjska banka, Abanka).

Holding se je zadolževal, da je lahko kupoval hotelske kapacitete na obali
Kot pojasnjuje raziskovalni novinar Boris Cipot na portalu Prava, je Bohorič počakal, da je Kučanov nekdanji direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek sovražno prevzel Radensko, da se je lotil prevzema turistično zdraviliških centrov na severovzhodu Slovenije. Radenci, Lendava, Banovci, Moravske Toplice, na koncu tudi Terme Ptuj so postali plen Bohoričeve družbe Sava Turizem. Kot poudarja, na koncu ni pomembno, kdo je lastnik, temveč da slednji dobro skrbi za premoženje in za zaposlene. “Tega za takratni menedžment Save ne moremo govoriti. Zanimal jih je zgolj le ‘Cash Flow’, ki je iz destinacij pritekal na Dunajsko v Ljubljani, za nakupe novih hotelskih zmogljivosti na obali. Zadolževanje Holdinga pa je raslo in raslo,” je poudaril.

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek (Foto: STA)

Poudarja, da so si sami delili bajne plače, zaposlene v destinacijah pa “nagrajevali” z mizernimi plačami, še za delovna oblačila zaposlenih in za krožnike v hotelskih restavracijah se jim je zdelo škoda denarja, objekti so bili iz dneva v dan bolj zanemarjeni. Kapacitete so s turisti zapolnjevali s pomočjo ugodnosti “Mercator pika kartice”, a ti naj ne bi prinašali dodanih vrednosti družbi. “V raven sindikalnega turizma je padel tudi petzvezdični hotel Livada Prestige v Moravskih Toplicah. Za protiuslugo pa so se odrekli vsem lokalnim dobaviteljem v korist Jankovićevega Mercatorja,” je dejal.

Moravske Toplice, Terme 3000 (Foto: STA)

Situacija je po njegovih besedah postala nevzdržna pred šestimi leti, ko so skupne obveznosti Save do upnikov dosegle 243 milijonov evrov, od tega do državnega DUTB 86 milijonov evrov. Gre za posledico rizičnih finančnih akrobacij, ki so si jih privoščili vodilni Save turizem d. d., z naložbami v Merkur, NFD z nakupi novih turističnih zmogljivosti, za kar so najemali drage kredite. “Skratka, konec 2014 je bila vrednost premoženja Save Turizma manjša od vseh najetih kreditov. Družba je bila preprosto rečeno, zrela za stečaj! In to ne leta 2015, temveč kar nekaj let prej, vendar so gospoda na Dunajski z različnimi akrobacijami uspešno branila svoj ‘fevd’!”

Počivalšek je želel podjetje rešiti s slovenskih turističnim holdingom
V času vlade Mira Cerarja se je državna DUTB odločila, da svoje terjatve v Sava Turizmu pretvori v lastniški delež, takratni in sedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je imel idejo o oblikovanju slovenskega državnega turističnega holdinga, v katerega bi povezali turistične destinacije od vzhoda do zahoda in od severa do juga Slovenije. “Iz tega ni bilo nič, ker so Savini odvetniki na sodišču zrušili sklep DUTB, leta 2015 ga je še vodil Šved Torbjorn Mansson, a ga je omrežju Kučanovih fantov uspelo ‘pregnati’ iz Slovenije, ker naj si obračunaval previsoko plačo, ki je bila v primerjavi z Golobovimi prejemki pravi drobiž,” še razkriva.

Foto: Facebook

Leto kasneje je Cerarjeva vlada sprejela sklep, da je sistem Sava Turizma tista “državna družinska srebrnina”, v katero bo država vložila svoj kapital. SDH Slovenski državni holding je od DUTB odkupil (z davkoplačevalskim denarjem) za 70 milijonov evrov terjatev do Save. Kapital je  pretvoril v lastništvo tako, da sta SDH in Kapitalska družba postala 45-odstotna lastnika Save. Ameriški sklad rizičnega kapitala York Global Finance, ki po mnenju nekaterih gospodari tudi z milijardami, ki so iz Slovenije poniknile v času privatizacij,  je po pogajanjih z SDH za 45 milijona evrov kupil 42 odstotkov delnic Save. “Interes za nakup je sicer pokazal tudi srbski tajkun Miodrag Kostič, ki je od želel od Američanov odkupiti njihov 42-odstotni delež v Savi, vendar do dogovora s SDH, ki ga je vodila Lidija Glavina, ni prišlo,” še dodaja.

Bi Prestige Tourism lahko rešil Savine hotele?
V vsem tem času se pa kljub želji po boljših razmerah te v Sava Turizmu poslabšujejo. Ameriški sklad York se je odločil, da izstopi iz Savinega lastništva, interes za nakup 43-odstotnega deleža je izkazala posebna namenska družba Prestige Tourism, ki je za razvoj Save pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management.

Dr. Matej Lahovnik (Foto: Nova24TV)

Za sedanje stanje v Sava Turizmu je po mnenju nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika kriv ravno slab poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Bohoriča, ki je imel nekaj slabih poslovnih odločitev. Pri tem je še Lahovnik poudaril, da ni pomembno, kdo bo novi lastnik, temveč to, da bo pripravljen investirati v družbo, ki je prepotrebna investicij. “Za  slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak kdo je pripravljen vložiti od 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem!” je dejal Lahovnik.

Sara Rančigaj