Scenarij domače gradbene mafije za Karavanke

Foto: Demokracija

Ekskluzivno razkrivamo scenarij domače gradbene mafije, kako se namerava dogovorno in po vnaprej predvidenih (pravnih in političnih) korakih znebiti turškega ponudnika Cengiz in zagotoviti, da posel dobi kralj aneksov Kolektor.

Dogovor domače gradbene mafije je nastal med tremi ponudniki, pri čemer pri Kolektorju poleg krovnega podjetja od domačih ponudnikov sodeluje še Riko (oba temelja Foruma 21), sledita Gorenjska gradbena družba in sarajevski Euro-Asfalt. Slednjega prištevamo med domačo gradbeno mafijo najmanj zaradi tesnih povezav s prvim med slovenskimi župani – Zoranom Jankovićem – ali s tistim županom, ki mu osebni dohodek, ta znaša manj kot 3 tisoč evrov neto, koristi izključno za pokrivanje njegovega neverjetnega bančnega limita – kar 300 tisoč evrov, kar pomeni rekord fizične osebe v Sloveniji. Zakaj si ga zasluži, navadni državljani ne bomo nikoli izvedeli.

Razpisna dokumentacija 8 dni pri Bratuškovi
A vrnimo se h graditvi druge cevi karavanškega predora in nadaljevanju postopka naročnika, Družbe za avtoceste RS (Dars). Kot smo že 10. junija razkrili, je razpisna dokumentacija za nadaljevanje postopka za izbor izvajalca druge cevi predora Karavanke kar osem dni bivakirala na ministrstvu za infrastrukturo (MZI). Rezultat: “Bistvenih vsebinskih pripomb oz. priporočil na dokumentacijo ni bilo”. Osem dni za tovrstno ugotovitev bi morda še razumeli pri postopku javnega naročila, ki bi se začel recimo v letu 2019, ne pa, kot je v primeru javnega naročila za Karavanke, v decembru 2017. Ja, prav ste prebrali − 2017. Zato je osemdnevno zadrževanje dokumentacije evidentno norčevanje iz davkoplačevalcev, ki nas bo na koncu seveda tudi drago stalo, saj Avstrijci zamude na slovenski strani ne bodo plačevali iz lastnih žepov. Glede MZI samo še dodatna ugotovitev, da na naše izrecno vprašanje, da poimensko izvemo, kdo v kabinetu ministrice, vključno z ministrico, je imel dostop do razpisne dokumentacije, seveda nismo dobili odgovora. To je dovolj dobra osnova za našo ugotovitev, da je dokumentacija pravočasno romala k zainteresiranim domačim ponudnikom.

Foto: STA

Dogovor: Cengiz posla ne sme dobiti
Že uvodoma navedeni “veliki štirje” − Kolektor, Gorenjska gradbena družba in Euro-Asfalt z dodatkom Rika – so se dogovorili, da posla graditve druge cevi karavanškega predora v nobenem primeru ne more in ne sme dobiti turški velikan Cengiz. Spomnimo. Cengiz je edini samostojni prijavitelj, edini z lastnimi referencami in hkrati najnižji ponudnik s ceno, ki je tako rekoč identična ceni izvajalca na avstrijski strani, s še dodatno zavezo iz lanskega decembra, da bi ob pridobitvi pogodbe za izvedbo del do konca februarja 2019 zagotovil izvedbo v osnovnem terminskem roku in da za izvedbo del iz javnega naročila ne bi izdal enega samega samcatega aneksa. To je seveda za domačo gradbeno mafijo preveč in povsem neulovljivo, zato sta po seriji pravnih malverzacij, katerih rezultat je bil tudi odstop predsednika Državne revizijske komisije Boruta Smrdela, sledila krizni sestanek in skupni dogovor. V petek, 21. junija, naj bi tako vložili novo pravno mahinacijo, za katero računajo, da bo vnovič zavlačevala izvajanje postopka Darsa, sklicujoč se na izključitveni razlog (44. in 75. člen zakona o javnih naročilih – ZJN), kar so prav bizarno neuspešno poskušali že v prvem delu postopka javnega naročila. Medklic: Kolektor naj bi po nekaterih informacijah samo za pravne storitve odvetniške pisarne Aleksija Mužine – nekdanjega predsednika Državne revizijske komisije in avtorja zakona o javnih naročilih – odštel že več kot 250 tisoč evrov. Interes tudi pravnih zastopnikov za nadaljevanje pravnih mahinacij je tako razumljiv. Zdaj ali nikoli.

Ponudba Cengiza za domačo mafijo nedosegljiva
Ker je ponudba Cengiza za domačo mafijo povsem nedosegljiva in ker je vmes postalo jasno, tudi zaradi razkritja vpletenosti ministrice Alenke Bratušek v afero Ograje Kočevar, da ministrica ne more zagotoviti pridobitve posla, zaradi česar je že deležna povračilnih ukrepov v medijih v lasti domače gradbene mafije, je sedaj novi poskus izločitve Cengiza sanjska pot do končnega želenega rezultata – da posel dobi Kolektor. V prvem delu postopka izbora v letu 2018 je bil sicer dogovor med Kolektorjem in Gorenjsko gradbeno družbo, da bo posel dobila slednja; tako naj bi bilo dogovorjeno tudi z ustreznimi deležniki v Državni revizijski komisiji. Vendar nihče od vpletenih ni računal, da uprava Darsa ne bo podlegla posrednim in neposrednim pritiskom in predvsem, da bo Cengiz kot prvo podjetje v zgodovini udaril nazaj in ne samo odkorakal s sklonjeno glavo, kot so si zamislili domači veljaki. Imeli so dogovorjeno vse – podporo fakultete za gradbeništvo, kjer naj bi “strokovnjaki” zagotavljali, da za Cengizovo ceno predora ni mogoče graditi, podporo Gospodarske zbornice Slovenije in seveda podporo ključnih medijev. Vendar niti to ni zadostovalo. Uničujoči udarec prvotnemu scenariju je zadal Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, iz katerega izhaja, da je bila odločitev Državne revizijske komisije o izločitvi ponudbe Cengiza iz prvega dela postopka – neupravičena; in seveda cena na avstrijski strani, ki je tako rekoč identična ponudbi Cengiza, kar je utišalo kvazi neodvisne “strokovnjake”.

Vloga češkega Metrostava
Za dodaten zaplet pri neuresničitvi prvotnega načrta, da posel dobi Gorenjska gradbena družba, je poskrbel češki Metrostav, konzorcijski partner GGD v prijavi za Karavanke, ki se je prav v času javnega naročila za Karavanke znašel sredi največje gradbeno-politične korupcijske afere. Njihov “paradni” projekt – predor Blanka – je seveda vse prej kot paradni. Predor Blanka bi moral Metrostav končati leta 2011 za 27 milijard kron, leta 2013 je bilo napovedano odprtje za leto 2014 in za tedanji strošek 37 milijard kron. Metrostav je moral celo trikrat plačati kazen zaradi – pozor (!) − sesutja predora! Predor Blanka je bil odprt šele konec leta 2014, pomanjkljivosti pa so odpravljali vse do leta 2016. Osnovni strošek projekta je bil 985 milijonov evrov, končni pa astronomskih 1,56 milijarde evrov. Poleg tega se je Metrostav znašel na sodišču še z obtožnico, da je podjetje s podkupnino več kot 30 milijonov (kron) zmagalo na dveh razpisih. Problemi Metrostava pa niso samo omenjeni, novi in novi primeri korupcije se jim “dogajajo” tako rekoč vsak mesec in postalo je jasno, da GGD in njen “partner” – odpadeta. Ali kot je javno izpostavil domači strokovnjak Emil Milan Pintar: “Korupcije imamo v Sloveniji že dovolj, ni nam je treba še uvažati” (Faktor, TV3).

Scenarij “velikih štirih”: Zamenjava na Darsu
Vendar to še zdaleč ni vse. Petkova vložitev pravnega postopka za izločitev Cengiza iz nadaljevanja postopka izbora izvajalca za Karavanke bo po scenariju “velikih štirih” tudi podlaga za že dolgo načrtovano rušitev in seveda politično menjavo nadzornega sveta Darsa, slednje pa seveda podlaga za končno rušenje domači gradbeni mafiji neposlušne uprave Darsa. Uprave torej, ki ena prvih v zgodovini te družbe dejansko želi izbrati najkvalitetnejšega in hkrati najugodnejšega izvajalca. Kazen za tovrstno držo v Sloveniji je – odstop in izbris za vse večne čase.

S kom se je Bratuškova srečala v Carigradu?
Scenarij velikih štirih se je pravzaprav že začel, vendar tokrat ne na državni televiziji niti v prijateljskem dnevnem časopisu, temveč s prispevkom spletnega medija (seveda v lasti države), kjer je avtor naslov in začetek vsebine namenil domnevnim sledenjem turškim državljanom v Sloveniji s strani Veleposlaništva Turčije, nadaljeval pa, kar tako – meni nič, tebi nič – o prijateljevanju Cengiza s turškim predsednikom Erdoganom. Da gre za izvajanje scenarija, je jasno najmanj zato, ker je prav konzorcijski partner Kolektorja in Rika še eno turško podjetje – Yapi Merkezi –, njegov direktor Mustafa Basar Arioglu pa celo častni konzul Slovenije v Turčiji. Tako ima Slovenija registriran generalni konzulat kar na naslovu ponudnika gradbenih storitev za graditev karavanškega predora. S častnim konzulom – in ne s podjetjem ali predstavnikom Cengiza – se je srečala Bratuškova ob obisku Carigrada in prav navedeni častni konzul je glavni vezni člen do političnih povezav v Turčiji.

Cengiz bo odgovoril odločno
Postavlja se seveda logično vprašanje, kako namerava na scenarij vseh scenarijev in torej bitko vseh (pravnih) bitk odgovoriti Cengiz. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah – odločno. Kot smo izvedeli, bo znova ponudil domači gradbeni mafiji neulovljivo ceno izvedbe del, hkrati pa pripravlja še dodatna “presenečenja”, ki odločevalcev Darsa nikakor ne bodo mogla pustiti ravnodušnih. Vsekakor pa boj do zadnje kaplje krvi kjerkoli in kadarkoli. Če drugega ne, je v nečem domačim mafijcem uspelo – prebudili in izzvali so leva. In kot kaže, bomo jasno čutili njegovo rjovenje.

Demokracija

 • JANEZ GUS

  Za vso to pokvarjeno skorumpirano mafijo naj se na Kočevskem zgradi nov Alkatraz.Okrog naj se pa sprehajajo sestradani medvedi.

 • Van Der Waals

  DRUGI TIR JE NAJVEČJI NATEG KI GA BOMO DAVKOPLAČEVALCI PLAČALI!!! GRE ZA TOVORNI TIR!!!

 • PLavi-mil

  Prokleta levičarska banda, Avstrijci so že na koncu v Sloveniji pa levičarska mafija išče način, kako spet priti do miljonov na račun davkoplačevalcev in se znebiti najcenejšega ponudnika, ne bo prej konec, dokler ta golazen levičarska ne pocrka, nimam dobroh besed za njih.

  • freddie69

   jodlarji pr nas ne kupijo prav veliko. tudi naši gradbinci nimajo kaj iskat tam torej….

 • von Rhein

  Če tunela ne bo gradil Izdajlović bodo po treh mesecih obratovanja potrebna dodatna dela in prva popravila.

 • antimur

  Kdo je večji kriminalec in mafijec, Šarec, ki je takšno kučanistično bandiera rossa vzel v vlado, kljub temu, da jo je narod od=bal kot knof od gat, ali ta hudobna in vreščeča Bratušca. Menim, da si enakovredno delita krivdo, seveda bo pa odločil izdajalec slovenstva Kučan.

  • Andrej

   Nazadnje preštejejo glasove na volitvah in imamo kar imamo. Če narod to voli se za badava razburjaš.

 • bubamara

  Kako daleč smo od razvitih držav je konkretno pokazal projekt Druga cev. Kdor še danes ne vidi kje smo v primerjavi z Avstrijo, potem mu res kaplja iztrebek na možgane.

  • freddie69

   in prekleto res je kar si napisal namreč jodlarji so nadvse veseli da imajo sosede, ki so neoperativni. ki zaradi civilnih inicijativ slabovidnih ptic rib in vilijev kovačicev ne morejo gredit hidrocentral, vetrnic, tira …. kolesarske poti. in ti se gredobokoljevarstvo za keš. ker jih od zunaj plačujejo (in od znotraj podpirajo) da ostanemo butalci ki bomo zeleni štrom kmalu zaradi zavez ki so jih nekateri nekoč na znanem mestu ob znani uri podpisali. jao kake rupe smo

   • bubamara

    Niso problem civilne iniciative. Produktivnost Slovencev je malce višja kot je bila v Yugi, ampak še daleč od Avstrije.

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/svet/s-in-j-amerika/na-prvem-soocenju-demokrati-razkrili-razlike-v-stranki/493065

  kot da bi spremljal naše polmesce, drugačna embalaža, ista/podobna vsebina

  sarkazem press

 • JANEZ GUS

  Avstrjici bodo kmalu prebili cev.Takrat bi bilo treba na mesto,kjer bi morala bit naša privezat dr.bratuškovo in Petriča pa jma svirat bandero roso gamad komunistična.

 • est

  Kolektor je pač brez referenc in jih mora nekje pridobiti. Gradil bo tudi drugi tir in spet bo vse “transparentno”. Davkoplačevalci bomo pa plačali za te podvige rdeče gradbene mafije. Upam, da se Avstrijci zmotijo in prevrtajo luknjo na našo stran. Bo bistveno ceneje in hitreje.

 • rubec

  Bi moral vsaj bratuškin pupy jernej pavlič udariti po mizi, če bi bil kaj desca. Ampak kaj, ko bi se mu potem razsuli briketi iz sklede.

 • Vera

  O mafiji že ptički pojejo, zato mi ni v tej vročini niti za to branje . “Božji mlini meljejo počasi, toda gvišno ” !

 • Franc Šink

  Ga ni večjega gradbenega posla na svetu, da bi bil čist korupcije.
  Naj reče kar kdo hoče, ampak tako je.

  • Jan Kovalski

   Tipično t.i. relativiziranje.

 • rubec

  S Kobilo za infrastrukturo ima že njen sekretar pavlič težave. Na njegovo prošnjo, da mu flexi popusti vsaj za 10 cm, mu sploh ni odgovorila.

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/slovenija/ce-bi-zdravniki-in-pacienti-stopili-skupaj-bi-mogoce-lahko-kaj-spremenili/493005

  glejte ne moreš v obdobju industrijske revolucije 4.0 vzdrževati nek socialistični model, kot ga poznamo pri nas v sklopu zdravstva,pač to ne gre de facto to je zagotovilo za propad, to je tako tako kot bi sedel hkrati na 2 stolih enem večjem in nem manjšem, dogodek da padeš na rit je zagotovljen, kako boleč bo ta pristanek na rt pa nihče ne ve bo pa žal neizbežen.

  sarkazem press

 • macon

  Normalno bi bilo slovenske gradbene mafijaše in Bankrotškovo čimprej aretirati in jim soditi.

  Saj res, mi smo komunajzarska režimska država, kjer sta milijardna korupcija in kriminal običajno poslovanje.

  Leve ovce pa: “Bee, bee, bee…”

  • Steiermark

   Kako tudi levaške ovce nebi blejale od zadovoljstva, saj imajo vendar , tako kot njihovi “dobrotniki”, svoje žepe priključene na naše žepe – zato se ne upirajo temu, ker vedo, da bodo, kljub vsemu , pa naj šivilja in druga golazen poberejo do zadnjega beliča, vseeno privilegirani – priključeni na tankanje našega denarja!

  • Common Sense

   Dokler bodo priklopljene na tvoj denar, bodo veselo blejale. Zakaj ne bi?

  • freddie69

   zamujeno. pravi so šli po gobe kmalu po zadnji desni vladi. ti so morda vajenci ostale je uzelo obdobje tolstih krav. sedaj grade dokaj solidni in ne pretirano požrešni (primerjam seceda z omenjenim obdobjem) povsem jasno je glede na to da imamo lastne gradbince da je treba ostale odpikat. za malenkosti ki bodo ob tem kanile v zep se ne sekirat kot se niste ko je bil žep vaš (vegrad…, sct…., zeleznice…, posta)

 • Franc Vidrih

  Alenčica znova rešuje Slovenijo s svojo trojko, tako kakor propadlo banko. Davkoplačevalci, zašite si žepe.

 • Ehnaton

  Turki so v Carigradu, najpomembnejšemu centru moči v Turčiji, navkljub vsem prizadevanjem in uporabi vseh možnih sredstev pritiska predsednika Erdogana izvolili predstavnika glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke Ekrema Imamogluja. Upravičeno so Turki to razglasili za zmago demokracije in že zato bi si zaslužili sprejem v EU, mi pa brco ven.

 • Andrej

  Brez skrbi, dovolj glasov imajo v parlamentu in preveč radi denar, da bi tole izpustili iz rok.

 • Sonce

  Če je karkoli nezakonitega pri vsej tej zadevi, se naj podajo ovadbe.
  Ne vem kaj se čaka?

  • JANEZ GUS

   Čaka se to,kot pri komuno lopovu Zidarju.Vsem se smeje-posredoval žvepleni kot bo tukaj.

  • Common Sense

   Čaka se na to, da jim posije milo “sonce” v zatohlo glavo. Sicer pa je Policija dolžna ravnati po uradni dolžnosti tudi, če v medijih zasledi sum kaznivega dejanja. Ni potrebna nobena posebna ovadba.

   • Sonce

    … v medijih.

  • xtc

   Turki bodo že uredili kot je prav ne se bat z takimi metodami kot vi levaki.

 • Jan Kovalski

  “… navedeni “veliki štirje” − Kolektor, Gorenjska gradbena družba in Euro-Asfalt z dodatkom Rika …”
  ===================
  Banda štirih!

 • xtc

  Tole se utegne zataknit na kakem mednarodnem sodišču,kjer bodo levi zopet puhnili kot vedno.

 • RATATA

  Zakaj pa mislite, da se je osamosvojila socialistična Republika Slovenija(??), točno zaradi tega raubanja!!

  • freddie69

   da so lahk naše šume prešle v ladt svetega sedeža. pa gradovi. dobrodošel na gradu betnava. pridi pogledat kako je lep ker je v “pravih” rokah

 • Tedo Medo

  Zakaj tukaj nič ne pišete, da je cena 2. tira velikanska, da bo od tega oblast imela velik profit? Si je 2. tir izmislil Janša, da zato o tem ne smete pisati?

  • stajerc5

   Tebe je pa soncek dobro Pojansal, a kaj pece-boli!???

 • stajerc5

  Ce bi dali Kitajcem Drugi tir in Karavanke tunel skupaj, bi imeli tunel od Kopra do Celovca, pod crto za pol cene!!!

 • montyamp

  Kot bi gledal udbovski vrtec .
  Iz malih banditekov je zraslo gnezdo kriminalne patologije , ki v pokradenem denarju vidi smisel življenja .
  Morala in pravo človeka dostojno življenje je pri teh neobvladljivo izkrivljenih in neuravnovešenih retardih , pač drugotnega pomena .
  Bolano do konca in še naprej .

 • terminalar

  Kradejo, kradli so in kradli bojo.
  Izvorni greh so zopet (letošnje) volitve. Kje ste bili slovenčki tedaj?
  Policija, sodstvo in mediji so njihovi. Spet jim bo ratalo. Brez problema.

  • učko

   Če pa ni nobene PAMETNE politične ponudbe. JaJo pa ni nobena politična sila. Če bi na volitvah slučajno dobil absolutno večino in bi sam lahko naredil vlado, bi ga enostavno odšlepali na Dob.

 • učko

  Komunistična mafija je zažrta v vse pore naše družbe. Torej tudi v gradbeništvo.

 • Olga101

  Zdaj vidimo “pošteno” mojškro! To je njen način delovanja?

 • Anton

  glejte najenostavneje in najceneje bi bilo Avstrijcem dat denar pa naj zvrtajo do konca, toda, poudarek je na besedi toda, tu so interesi ugrabljene države, čigar apetiti niso malenkostni

  sarkazem press