SD in Levica glasovala proti, SDS se ni opredelil, a parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije vseeno podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča

(Renew Europe/LMS) Irena Joveva. Foto: STA.

Parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU) je na današnji seji podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije. Za sedanjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti. Proti sta glasovala Matej Tašner Vatovec (Levica) in Meira Hot (SD), Marko Koprivc iz SD pa se je pritožil nad delovanjem glasovalne naprave, a ker je to storil po izteku glasovanja, odbor ni ponovil glasovanja. Poslanci SDS se niso opredelili. Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta. Vlada se bo z mnenjem odbora predvidoma seznanila na petkovi dopisni seji, ko bo Lenarčiča tudi uradno predlagala za člana Evropske komisije, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Janez Lenarčič se je pred glasovanjem predstavil članom odbora. To je bila prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v slovenskem parlamentu doslej. Zaslišanje namreč predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015. Poslušat ga je prišla tudi evropska poslanka iz vrst Liste Marjana Šarca, Irena Joveva. Lenarčič je sicer orisal dosedanjo kariero in izrazil prepričanje, da njegovo dosedanje delo in rezultati izkazujejo izpolnjevanje vseh treh pogojev za evropskega komisarja – splošno usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjame tudi, da ima dobro podlago za soočanje z izzivi, ki čakajo novo komisijo. Te izzive je članom odbora tudi predstavil.

Lenarčič je sicer napovedal, da bo, če bo postal komisar, nenehno opozarjal na temeljno poslanstvo Evropske komisije, da skrbi za spoštovanje prava unije, se zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljanov, za enakopravno obravnavo vseh držav članic ter za dosledno spoštovanje prava EU, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih ta ščiti. Dodal je, da v veliki meri deli vizijo novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za Evropo.

Ljubljana, DZ.
Predstavitev kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU.

V SD in SAB razočarani, ker Marjan Šarec ni predlagal ženske kandidatke
Sledila je več kot dveurna razprava s člani odbora, ki so kandidata zasuli z vprašanji. V razpravi so poslanci iz vrst SNS, DeSUS, NSi, SAB, LMŠ in SMC napovedali, da bodo kandidata podprli. Poslanci SDS se niso opredelili, v SD in Levici pa so napovedali, da bodo glasovali proti kandidatu. Sodelujoči v razpravi niso oporekali strokovnosti komisarskega kandidata in temu, da je dober kandidat, mu jih je pa nekaj očitalo pomanjkanje političnih izkušenj. V vrstah SD in SAB so tudi izrazili razočaranje, ker je premier Marjan Šarec kljub pozivu predsednice Evropske komisije, naj države članice predlagajo tudi ženske, predlagal le moškega.

Iz vrst poslancev SD je bilo tako kot na vladi slišati očitek o pomanjkanju demokratične legitimnosti. “Zahtevati, da nekdo, ki je postal evropski poslanec, mora postati evropski komisar, je enako narobe kot zahtevati, da ne postane,” je na to odgovoril Lenarčič. Dodal je, da je Lizbonska pogodba glede tega jasna in tega pogoja v njej ni. Dejal je tudi, da se ne namerava včlaniti v nobeno stranko, želi pa se udeleževati sestankov politične skupine liberalcev, v kateri je predsednik slovenske vlade. To se mu zdi smiselno in koristno. Več članov odbora je zanimalo, ali bo Lenarčič kot komisar branil interese Slovenije ali Evropske komisije. Lenarčič je dejal, da so komisarji zavezani slediti skupnemu evropskemu interesu. A v tem ne vidi težav, saj so interesi Slovenije večinoma v skladu z interesi EU.

Foto: STA

(povzeto po STA)

 • antimur

  Ne poznam Lenarčiča, toda od stranke SDS bi pričakoval, da so se pozanimali o njegovi kredibilnosti. Moti me izmotavanje, ali glasuješ za, ali pa proti, ne iti po poti kurčevih levakov, ki obstruirajo, ali ne glasujejo, ali jih sploh ni na glasovanjih. To počnejo pizduni, potrebno je igrati pošteno, odprto igro, ne pa nekaj mečkati v megli.

  • Stric iz ozadja

   Ni upala glasovat proti, ker je bil 2006-2008 drzavni sekretar v Jansevi vladi in ni upala glasovati za, ker se predlogov Sarca ne podpira, zato se je pohlevno skrila.

  • RATATA

   Sem se odvadil pričakovati nekaj dobrega, ker sem bil že prevečkrat razočaran!
   Dva primera v povezavi s tem neglasovanjem samo navedem:
   1. Nasprotovati marakeški deklaraciji in obljubljati referendum o tem, čeprav referenduma o tej zadevi dopolnjeni in spremenjeni predpisi sploh ne dovoljujejo…(!)
   2. zlagati se arbitražnemu tribunalu o datumu osamosvojitve RS in RH na isti dan 25.06.1991 ter v mapo Memoranduma vložiti sekret papir namesto verodostojnih listin s težo v internacionalnem pravu samo zato, da bo rezultat določitve (poteka) meje kar najbolj neugoden za nas, kar lahko še dolgo izkoriščajo v političnem zavajanju nevednega folka, saj so bili proti arbitraži…(!)
   Državo pa qrc gleda, samo da je “zame” dobro in lahko obenem na drugega s prstom kažem!

  • samotoje

   Neglasovanje je logično. V SDS so jasno povedali, da je Lenarčič sposoben, kredibilen funkcionar, a so zagovarjali imenovanje nekoga z večjo politično težo. Ker je kandidat en sam in niso proti njemu, bi pa raje podprli drugačnega kandidata, niso glasovali. Tako se običajno ravna.

 • Lisjak

  Pa poglejmo del vizije švabice Ursole s katero se strinja Lenarčič.

  Njeni predlogi bodo bistveno povečali vlogo Bruslja v vseh vidikih gospodarskega in družbenega življenja v Evropi-vse na račun nacionalne suverenosti.
  Pozvala je k spremembi pravil,da bo EU lahko delovala tudi brez soglasja držav članic EU.
  To,kar hoče naredit Ursola von der Leyen,je poskus EU,da prevzame kontrolo nad vsakim vidikom našega življenja.Želi zgraditi centralizirano,nedemokratično,posodobljeno obliko komunizma,kjer država nadzoruje vse,kjer bodo nacionalni parlamenti prenehali imeti kakršen koli pomen.

  • samotoje

   Zato se je zgodil oz. se dogaja brexit. Britanci ne bodo nikoli dovolili, da bi jim Nemčija in Francija diktirala način ravnanja. Obenem plačujejo levji delež v EU proračun. In Nemcem in Francozom je prav, da Britanci gredo. Z ostalimi bo lahko.

   • Stric iz ozadja

    Z Orbanom tudi?

 • RATATA

  Interesi EUropske komisije nikakor niso skladni z interesi Republike Slovenije, saj ravno te neizvoljene komisije popolnoma izrojevajo EU, katero je potrebno popravit! Bolj natančno, interese EU komisije sploh ne poznamo,
  prav tako, ne poznamo niti “vizije” semkratnega ginekološkega fenomena von Ursule, redne gostje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu in članice njegovega upravnega odbora ter “tajne” skupine vplivnih Bilderberg.

 • Olga101

  Koga pa naj pošljejo? Mojškro? Šamanko? Sorosovo plačanko, ki je z vsemi topovi udarila po Merklini izbranki?
  Špecanje umazanih rabot murglske zloženke, ki se imenuje vlada!
  Poslanci SDS bi morali sprožiti problem preganjanja svobode govora in opozicijskih medijev v Sloveniji! Pri prepovedi oglaševanja v teh medijih, se politika direktno vmešava tudi v gospodarstvo! Zato bojkot vseh, ki sodelujejo v teh umazanhi rabotah!

  • realnost

   Sedaj bi pa morala 571 združba res v akcijo in obvestiti vse v Evropi o pritiskih na svobodo govora.. Ampak sedaj bodo hlapčki tiho kot miši. En iz 571 sedaj celo igra pv.

  • RATATA

   Kdo nam pa ostane, če bojkotiramo vse, ki sodelujejo pri teh “umazanih rabotah”? V parlamentu nihče ni tak, ki pri tem ne bi sodeloval!

  • Janez Pavel Kanc

   O kakšni prepovedi sanjaš?
   Pokaži to prepoved. Nasvet še ni prepoved, čeprav je nehigienski.
   Ja, W(O)lga . . .

 • realnost

  Antijansa koalicija je vklopila rezervni plan: podpora NSi in SNS zagotovljena..

 • IZBIRA

  Tega kar zdaj sledi me je sram.

  • Beličič

   Idi na stran in si odpočij!

   • IZBIRA

    Hvala, počivam. Le bedak si misli, da ne znam!

 • ZatonMesecnikov

  Jovova, ki bo svojo srečo za naslednji mandat poskusila v bolgarskem parlamentu, ker tukaj ne bo izvoljena, se nam vsem reži v faco….

 • totex39

  Jovevi pa se res lahko smeji, da je v Sloveniji tako daleč prilezla in to s pomočjo Šarca in njegovih medijskih POP TV zaveznikih, saj Slovenci za svojo državo ne smejo biti na tako pomembnih položajih. Zaradi tega se tudi vse ostalo vrti v isto smer.

 • Black_hawk

  Bugarica bo svoje tri rodbine dol preživela s to plačo pa še ji bo ostalo hahah

 • Vladni komik

  Al si za ali pa proti, vzdržijo se pičke ponavadi.

 • IZBIRA

  Če ne bo med prvimi tremi na lestvicah priljubljenosti ninanana raziskovalcev, potem mogoče bo neodvisen.

 • Andrej

  Morda se je SDS prav odločila, da se pri glasovanju ni opredelila. Šarec je predlagal enega samega kandidata, v nesoglasju z njegovimi “vladniki”. Če ga z glasovanjem PROTI v SDS ne bi potrdili, bi takoj vsi mediji zagnali vik in krik, da je SDS kriva, da nimamo komisarja. To seveda ne bi bilo res, ampak kost, ki se je ne bi mogli znebiti, bi bila vržena. Navsezadnje vso odgovornost prevzameta PV in vlada, le da se bojim, da pojma nimajo, kaj to odgovornost sploh je. Za komunistično nesposobnost so vedno krivi drugi.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE 1X
  PONAVLJAM !
  Ne zmenimo se za ta dva večna nergača čez OK gospoda J: JANŠO – F. Tuneka in Valterja,
  kakorkoli se že trenutno “samopoimenujeta”
  Navadna FOVŠLJIVCA sta zagotovo, ki zdajle zagotovo nemočno in brez kondicije
  poležavata in sopeta v kaki senci,
  se verjetno nalivata – s kakim pivom
  in nemočno nergaško tipkata nesmisle v njun mobi oz. na ta OK e-portal NOVE24 TV.
  ZA
  KAKŠEN PLANINSKI POHOD NA LEPE NAD 2000 M VISOKE GORE
  OKROG BOVCA
  NITI SLUČAJNO – NISTA SPOSOBNA.
  Cenjeni g. Janša in njegova žena ter njuni kolegi
  pa kot vidimo – vzpon na vršace okrog Triglava – brez večjih težav – preprosto – ZMOREJO.

  NE ZMENIMO
  se za te “večne nergače” od F. TUNEKA IN VALTERJA
  – pod katerimkoli imenom trenutno – nergata – taka sta in taka bosta – UMRLA.

  FOVŠIJA JU PAČ ŽRE,

  KER JE – NAŠ NAJBOLJŠI POLITIK IN CENJENI GOSPOD J. JANŠA
  V OK KONDICIJI,
  KER IMA MLADO DRUŽINO ITD.

  ŠALA
  Najbolj ju pa žre, ker
  sta
  OSTALA BREZ – OK – P A S U L J A
  V BOVCU
  IN
  KER V TEJ VROČINI NISTA ZMOŽNA
  KOT G. J. JANŠA IN NJEGOVI
  ITI IN PRITI
  NA VRH DVATISOČAKOV OKROG BOVCA.
  LE
  FOVŠIJA – PAČ – zelo običajna reč pri nas.
  KONEC ŠALE
  L.R. JANEZKEPIC-KERN KOMENDA