fbpx

SD in Levica glasovala proti, SDS se ni opredelil, a parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije vseeno podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča

(Renew Europe/LMS) Irena Joveva. Foto: STA.

Parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije (OEU) je na današnji seji podprl kandidaturo Janeza Lenarčiča za prihodnjega evropskega komisarja iz Slovenije. Za sedanjega veleposlanika pri EU je glasovalo osem članov odbora, dva sta bila proti. Proti sta glasovala Matej Tašner Vatovec (Levica) in Meira Hot (SD), Marko Koprivc iz SD pa se je pritožil nad delovanjem glasovalne naprave, a ker je to storil po izteku glasovanja, odbor ni ponovil glasovanja. Poslanci SDS se niso opredelili. Odbor bo danes sprejeto mnenje posredoval vladi, ki mora ime kandidata v Bruselj sporočiti do 26. avgusta. Vlada se bo z mnenjem odbora predvidoma seznanila na petkovi dopisni seji, ko bo Lenarčiča tudi uradno predlagala za člana Evropske komisije, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Janez Lenarčič se je pred glasovanjem predstavil članom odbora. To je bila prva predstavitev kandidata za člana Evropske komisije v slovenskem parlamentu doslej. Zaslišanje namreč predvideva sprememba zakonodaje iz leta 2015. Poslušat ga je prišla tudi evropska poslanka iz vrst Liste Marjana Šarca, Irena Joveva. Lenarčič je sicer orisal dosedanjo kariero in izrazil prepričanje, da njegovo dosedanje delo in rezultati izkazujejo izpolnjevanje vseh treh pogojev za evropskega komisarja – splošno usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjame tudi, da ima dobro podlago za soočanje z izzivi, ki čakajo novo komisijo. Te izzive je članom odbora tudi predstavil.

Lenarčič je sicer napovedal, da bo, če bo postal komisar, nenehno opozarjal na temeljno poslanstvo Evropske komisije, da skrbi za spoštovanje prava unije, se zavzemal za enakopravno obravnavo evropskih državljanov, za enakopravno obravnavo vseh držav članic ter za dosledno spoštovanje prava EU, za utrjevanje vladavine prava in vseh vrednot, ki jih ta ščiti. Dodal je, da v veliki meri deli vizijo novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za Evropo.

Ljubljana, DZ.
Predstavitev kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Lenarčiča pred parlamentarnim odborom za zadeve EU.

V SD in SAB razočarani, ker Marjan Šarec ni predlagal ženske kandidatke
Sledila je več kot dveurna razprava s člani odbora, ki so kandidata zasuli z vprašanji. V razpravi so poslanci iz vrst SNS, DeSUS, NSi, SAB, LMŠ in SMC napovedali, da bodo kandidata podprli. Poslanci SDS se niso opredelili, v SD in Levici pa so napovedali, da bodo glasovali proti kandidatu. Sodelujoči v razpravi niso oporekali strokovnosti komisarskega kandidata in temu, da je dober kandidat, mu jih je pa nekaj očitalo pomanjkanje političnih izkušenj. V vrstah SD in SAB so tudi izrazili razočaranje, ker je premier Marjan Šarec kljub pozivu predsednice Evropske komisije, naj države članice predlagajo tudi ženske, predlagal le moškega.

Iz vrst poslancev SD je bilo tako kot na vladi slišati očitek o pomanjkanju demokratične legitimnosti. “Zahtevati, da nekdo, ki je postal evropski poslanec, mora postati evropski komisar, je enako narobe kot zahtevati, da ne postane,” je na to odgovoril Lenarčič. Dodal je, da je Lizbonska pogodba glede tega jasna in tega pogoja v njej ni. Dejal je tudi, da se ne namerava včlaniti v nobeno stranko, želi pa se udeleževati sestankov politične skupine liberalcev, v kateri je predsednik slovenske vlade. To se mu zdi smiselno in koristno. Več članov odbora je zanimalo, ali bo Lenarčič kot komisar branil interese Slovenije ali Evropske komisije. Lenarčič je dejal, da so komisarji zavezani slediti skupnemu evropskemu interesu. A v tem ne vidi težav, saj so interesi Slovenije večinoma v skladu z interesi EU.

Foto: STA

(povzeto po STA)