fbpx

SD in Levica obmolčala! Odbor za finance brez enega glasu proti sprejel oba protikorona zakonska paketa!

Luka Mesec, koordinator Levice in Dejan Židan, predsednik SD. (Foto:STA)

Vlada Republike Slovenije si je zadala cilj, da drugi protikorona paket sprejme do konca aprila. Kljub političnim igricam opozicije so po dveh dneh brez glasu proti izglasovali dopolnila prvemu in potrditev drugega protikriznega korona paketa. Medtem ko je prvi paket lajšal stiske mnogih posameznikov, se drugi paket osredotoča na ponovni zagon slovenskega gospodarstva.

“Odbor za finance Državnega zbora je po dvodnevnem delu in odločanju brez glasu proti potrdil tako dopolnitve prvega kot predlog zakona drugega protikriznega korona paketa o zagotavljanju likvidnosti slovenskemu gospodarstvu,” se je zahvalil za izkazano zaupanje predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je še dodal, da bo v torek sledila potrditev zakonov v Državnem zboru.

V preteklih dneh smo pisali, kakšno politikantsko igro so se šli v opozicijskih strankah SD in Levica. Po besedah državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade dr. Vinka Gorenaka je vsem opozicijskim strankam poslal predlog zakona in jih prosil, da mu naj do zakonskega roka pošljejo pripombe in predloge k izboljšanju zakonskih predlogov. 

Hinavska poteza SD in Levice

Kot je povedal Gorenak, je sam po sklepu vlade v petek 17. aprila 2020 vsem opozicijskim strankam poslal osnutek dveh zakonov – šlo je za popravke Korone 1 in Korone 2 – s prošnjo, da mu do 20. aprila do 15h pošljejo svoje pripombe. To je storila zgolj SNS in njene pripombe so bile vnešene v oba zakonska predloga. Iz SAB so odgovorili, da ne bodo poslali predlogov, Levica je v doglednem času poslala “prosti spis brez predlogov”, v SD in LMŠ pa se sploh niso odzvali.

Vseeno so v nedeljo, 19. aprila 2020 vodji poslanskih skupin SD in Levice Matjaž Han in Matej Tašner Vatovec stopila pred kamere in oba zakonska predloga raztrgala. Ob tem se Gorenak sprašuje, zakaj sta to storila, ko pa jima je poslal osnutke obeh zakonov zato, da jih vsi pomagajo izboljšati. Predlogov s strani njunih strank pa ni bilo.

Državni sekretar v kabinetu vlade Vinko Gorenak je bil zelo razočaran nad potezami strank SD in Levice. (Foto: Vlada RS)

Gorenak je bil ob javnem nastopu Levice in SD bil zelo razočaran, zato je napovedal, da bo vladi podal predlog, da naj se več ne trudi sodelovati z opozicijo. Če so jih v SD in Levici še pred tednom dni bila polna usta kritike do omenjenih protikorona paketov, pa je na glasovanju odbora za finance šlo brez pripetljajev. Oba osnutka sta bila sprejeta brez enega samega glasu proti.

Luka Perš