Svežina socialdemokratov: SD-jev kandidat za ministra Olaj od ministrstva za obrambo potegnil skoraj 6 milijonov evrov

Foto: sta

To je izbor kandidatov za ministra SD: Dušan Olaj, ki je od ministrstva za obrambo potegnil skoraj 6 milijonov evrov, in Dominika Švarc Pipan, ki jo Pop TV že forsira, češ da jo nekateri v SD že vidijo kot ministrico za pravosodje. Resnica o njej je mnogo manj sijoča, saj je sodelovala pri arbitraži, ki jo Hrvati ne upoštevajo, Evropska unija pa si pred tem zatiska oči. Mainstream mediji jo že potiskajo po svojih rubrikah in jo opisujejo kot lepotico, s čimer načrtno gradijo novo “Katarino Kresal”.

Socialni demokrati so pripravili posvet, ki so ga naslovili Samozavestna Slovenija – Družbeni dogovor za preboj Slovenije. Seveda niso pozabili izpostaviti programa, s katerim predvsem naslavljajo problem družbene neenakosti, predstavili pa so tudi potencialne ministre v novi vladi. To pa je absurd – niti v državni zbor se še niso (vnovično) prebili, pa že razmišljajo, komu bodo dodelili katerega od položajev. Trenutno je njihova zastopanost v državnem zboru na samem repu, poslancev SD je po zlatih časih v poslanskih klopeh le še 5, oni pa samozavestno že razlagajo, kako bo, ko bo, če bo … A hkrati so v zadnjih 10 letih v vladi prebili kar 9 let, zato bi pozitivne rezultate morali že zdavnaj pokazati. Bolj kot po oživitvi gospodarstva pa jih poznamo po višanju davkov, zaviranju reform, botrstvu številnih tajkunov, ščitenju škodljivega nacionalnega interesa in onemogočanja tujih investicij ter divjega kadrovanja v državnih podjetjih. Zato bi težko rekli, da gre naslednica zveze komunistov v kampanjo, da bi kaj spremenili, temveč, da bodo ohranili privilegije svoje elite.

Prejema denar in zapira račune
Petega februarja so se SD-jevci posvetili predvsem gospodarstvu in kot možnega ministrskega kandidata predstavili podjetnika in lastnika podjetja DUOL, Dušana Olaja. Olaj, ki ima svoje podjetje na Brezovici pri Ljubljani in se ukvarja predvsem z napihljivimi halami, pa je doslej od ministrstva za obrambo prejel skoraj šest milijonov evrov! Spletni portal Erar razkriva, da je njegovo podjetje dobilo zadnjo transakcijo z ministrstva 27. decembra 2017, ti zneski, ki se gibljejo vse od tisoč evrov pa vse do več deset tisoč evrov, pa kapljajo na Duolov račun nepretrgoma že vse od decembra 2003. Eden od večjih zneskov, ki so mu bili nakazani v času, odkar je ministrica Andreja Katič, je v višini 98.249,04 evra z dne 30. 6. 2016. Kljub temu, da očitno posel cveti – vsaj z ministrstvom -, pa je Olaj, ki ga SD že predstavlja kot kandidata za gospodarskega ministra, v zadnjih nekaj mesecih zaprl kar dva transakcijska računa (od prej odprtih štirih). Račun, ki ga je imel odprtega pri banki KBS, je zaprl 30. junija 2017, transakcijski račun, odprt pri GB, d. d., Kranj, pa letošnjega 18. januarja.

Vir: printscreen, Erar

Olaju pa so naklonjeni tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Samo lanskega oktobra mu je ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, plačalo dva računa – in to na isti dan! – v skupni vrednosti 61.521,43 evra.

Vir: Erar

Na posvetu so se izpostavili še nekateri drugi člani in simpatizerji SD, med njimi tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, ki je nasledila Dušana Semoliča, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, ekonomistka Helena Kamnar in nekdanji minister Jernej Pikalo. Nekdanji minister za šolstvo se je očitno zdaj našel v virtualnem svetu, saj je izpostavil predvsem nujnost investicij v digitalno infrastrukturo.

Stranki SD se je pred kratkim pridružila Dominika Švarc Pipan, ki bo kandidirala za poslanko. “Ime si je zgradila z arbitražo,” jo je v oddaji 24ur na Pop TV predstavljal novinar Anže Božič. A glede na to, da vemo, kakšna zmeda je z arbitražo, saj Hrvaška ne spoštuje sporazuma o arbitraži, Evropska unija gleda stran, Slovenija je ogromno svojega ozemlja “podarila” Hrvaški, Anže Božič s Pop TV pa še navijaško dodaja, da jo “nekateri iz SD že vidijo kot pravosodno ministrico”. Za poslanca na listi SD pa bosta kandidirala tudi Dušan Semolič in trenutna ministrica, znana po ugrabitvi koroških dečkov, Anja Kopač Mrak.

V “zrak” so ob teh “novih imenih”, kot jih predstavljajo SD-jevci, skočili uporabniki Twitterja. To je le nekaj njihovih odzivov:

https://twitter.com/jaz24_00_7/status/960626747703259136

M. S.