fbpx

SD, LMŠ, Levica in SAB glasovali proti podaljšanju turističnih bonov, brezplačnemu cepljenju proti gripi in hitri obravnavi pacientov!

Foto: Posnetek zaslona

Veseli me, da smo v državnem zboru sprejeli peti protikoronski paket! Hvala ministru Janezu Cigler Kralju za trud, ki bo pomagal slovenskemu gospodarstvu, kmetu in slehernemu državljanu. Na žalost v opoziciji vidijo le boj za oblast!,” je preko družabnega omrežja Twitter kritično izpostavil poslanec Andrej Černigoj iz koalicijske stranke NSi. Poslanci iz strank SD, LMŠ, Levica in SAB so namreč glasovali proti hitri obravnavi pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na poseg, brezplačnemu cepljenju proti sezonski gripi in proti možnosti za podaljšanje turističnih bonov do konca leta 2021. 

Težko je razumeti, kako so lahko poslanci opozicije, ki imajo polna usta skrbi za dobrobit ljudi, glasovali proti zakonskemu paketu PKP5, ki v ospredje postavlja predvsem ohranitev delovnih mest, nagrajevanje najbolj obremenjenih, ki skrbijo za starejše, zdravstvenih delavcev, reševanje stisk samozaposlenih preko temeljnega mesečnega dohodka v višini 1100 eur, ter stisk mikro podjetij, ki se jim zagotavlja delno povračilo dohodka.

Glede na to, da se v Sloveniji tako kot drugod po Evropi, število okužb pospešeno povečuje, je logično, da je nujna podaljšava že veljavnih in nujno potrebnih ukrepov s ciljem, da se v čim večji meri ublaži posledice covida-19. Podjetja bodo lahko še vsaj do konca tega leta koristila subvencioniranje čakanja na delo na domu, država bo namreč še najprej krila plače za delavce v karanteni. Zakonski paket med drugim rešuje tudi stisko družin, kjer so otroci v karanteni. Namreč če je otroku izdana karantena, potem mora starš paziti nanj. Na podlagi zakona pa je starš upravičen do 80 odstotkov nadomestila plače, kar je precej bolje kot prej, ko je bilo nadomestilo le 50 odstotno.

Tisti, ki so zaposleni v zdravstvu in delajo na bolj izpostavljenih delovnih mestih kot so sive in rdeče cone, bodo upravičeni do 30 odstotkov dodatka pri plači, v primeru da jih razporedijo na drugo delovno mesto, pa bodo prejeli 20 odstotkov višjo plačo. V zdravstvu prav tako planirajo vzpostavitev koordinacijske delovne skupine, ki bo delovala kot podpora socialnovarstvenim zavodom za ustrezno ukrepanje ob izbruhu covida-19.

Ker socialnovarstveni zavodi v določenih primerih trenutno niso mogli zapolniti praznih kapacitet in so posledično izgubili prihodke, je zanje v zakonu prav tako načrtovano povračilo izpada dohodkov zaradi nezasedenosti kapacitet. Zdravniki, ki so zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, bodo tako lahko od naslednjega leta dalje delali pri zasebnikih le še največ osem ur tedensko. Z namenom, da bi skrajšali čakalne dobe, je predvidena objava nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, na katerega se bodo lahko prijavili tako javni kot zasebni zdravstveni zavodi. Financirale ga bodo zdravstvene zavarovalnice in državni proračun.

V nadaljevanju si lahko ogledate, kako so glede protikoronskega zakona glasovali poslanci:

Vir: DZRS

Vir: DZRS

Vir: DZRS

“Ta slika glasovanja kaže, kaj levaki v resnici so! Socialni, jih skrbi za ljudi!? Ne ga lomit! Nikoli!! Briga jih samo lastni žep! Sledijo M. Pijadeju: Ustvarjati reveže,” je eden izmed komentarjev, ki se je usul potem, ko je postalo jasno, da je opoziciji prav malo mar za blaženje posledic covid-19. Tudi na podlagi včerajšnjega izpada, ki so si ga privoščili nekateri opozicijski poslanci, ki so tekom razprave o tako pomembnem zakonskem svežnju v znak protesta ropotali po mizah in sejo protestno zapustili, je z vsakim dnem bolj jasno, da vladi Janeza Janši nasprotujejo samo zaradi zaščite lastnih privilegijev. Hlepijo namreč po oblasti na kateri so sicer večino časa.

Nina Žoher