fbpx

SD “poštenost”: Ministrica Kustec za potne stroške porabila le 219 evrov, nekdanji minister Pikalo pa več kot 30 tisoč; razmetaval je tudi pri plačilih s kartico in hotelskih strežbah!

Nekdanji minister za šolstvo in podpredsednik SD Jernej Pikalo. (Foto: STA)

Medtem ko danes poteka interpelacijo, ki so jo vložili proti aktualni ministrici za izobraževanje dr. Simoni Kustec, smo v uredništvo prejeli izpisek njenih potnih stroškov in plačil s kartico, ki so jih primerjali z zneski nekdanjega šolskega ministra dr. Jerneja Pikala. Izkazalo se je, da je bil Pikalo daleč bolj zapravljiv, je pa tudi res, da je veliko več potoval. Rad si je privoščil hotelsko strežbo, ob protokolarnem obisku v Oslu pa si je najel tudi frak. 

Prejeli smo primerjavo potnih stroškov nekdanjega ministra za izobraževanje dr. Jerneja Pikala in sedanje ministrice dr. Simone Kustec, v katero sta zajeta 18 mesečni mandat prvega in 11,5 mesečni mandat slednje. Pri Pikalu so našteli za 30.938,24 evrov potnih stroškov, medtem ko znesek Kustečeve znaša zgolj 219 evrov. Povprečna poraba na mesec za stroške službenih poti je tako pri Pikalu skoraj 2 tisoč evrov (točneje 1721,29 evrov), pri Kustečevi pa 5,05 evra.

S službeno kartico je Pikalo zapravil 4.368,93 evrov, ministrica Kustec pa malo manj kot 243 evrov. S seznama plačil je razvidno, da si je Pikalo s kartico večinoma plačeval hotelske strežbe v Bruslju, New Yorku, Londonu, Tokiu in Parizu – v Londonu je v ta namen zapravil kar 870 evrov. V Oslu pa si je tudi najel frak za 350 evrov. Nekaj denarja je šlo tudi za prevozne stroške, ki so očitno najdražji v Parizu, saj so bili zneski visoki tudi po 500 oziroma okoli 800 evrov. Medtem je pri Kustečevi zaslediti zgolj plačila s postavko “reprezentanca”, čemur je namenila malo manj kot 220 evrov.

Simona Kustec (Foto: STA)

Pikalo je sicer večkrat izrazil svoje nestrinjanje z delom aktualne vlade, nazadnje je na družabnem omrežju sporočil, da. “Šol ni mogoče odpirati prek twitterja sporočil v četrtek zvečer. Potrebujemo jasen načrt, jasen scenarij, podprt s kadrovskimi in finančnimi sredstvi, da se bodo šole lahko odprle.” Vidni član stranke SD se je sicer spotaknil ob srečanje premierja Janeza Janše s šolniki, kjer je bilo med drugim govora o možnosti vrnitve otrok v šole in kjer je premier z upoštevanjem stroke pojasnil kakšna je v Sloveniji situacija in kakšni morajo biti ukrepi za izhod iz krize, vrnitev v šole in obstanek zdravstvenega sistema. “Vlada v zadnjih desetih mesecih ni storila ničesar, da bi omogočili varen pouk, vzgojo in izobraževanje v vrtcih, šolah in univerzah,” je med drugim tudi izjavil Pikalo.

Sara Kovač