fbpx

SD poziva: “Janšo lahko premagamo le na volitvah. Si z nami?” Poglejte, kaj je odgovoril Janez Janša

Predsednik SD Dejan Židan je pozabil, da so jih v zadnjem desetletju vedno premagali "novi obrazi." (Foto: STA)

Nov obup Socialnih demokratov. Največji politični poraženci v zadnjem desetletju na parlamentarnih volitvah javno pozivajo na predčasne volitve z naslovom “Janšo lahko premagamo le na volitvah. Si z nami?” Avtor besedila je glavni tajnik SD Dejan Levanič. “Če se pogovarjate v retoriki “kdo bo koga premagal”, potem ne razumete smisla politike. Politika ni tekma za partijske fevde. Politika je družbena dejavnost, kjer akterji v duhu sodelovanja kanalizirajo želje prebivalstva v neko skupno vizijo, s pomočjo katere bomo vsi živeli bolje,” se je na Levaničeve besede ostro odzval politični analitik Mitja Iršič.

Socialni demokrati so bili v zadnjem desetletju v vsaki vladi z izjemo druge Janševe vlade. Vsake parlamentarne volitve v obdobju 2011-2018 so bili med glavnimi političnimi poraženci. Na levem političnem polu jih je vedno premagal “novi obraz”. V zadnjem času pa jim je veliko podpore med ljudmi ukradla Meščeva Levica. Na besede Levaniča se je ostro odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. Da vidimo. Doslej še nikoli ni zmagala na pošten način. Da o neplačanih računih za kampanje, ki jih je predsednik Računskega sodišča pometel pod preprogo, niti ne govorimo. Sicer pa, ali bi mogoče po 75 letih vendarle prišli iz hoste in začeli razmišljati o sodelovanju? se je ostro odzval Janša.

Socialni demokrati se pridružujejo tistim paničarjem na levem političnem spektru, ki ne razumejo pojmov parlamentarne demokracije. V vsaki razviti parlamentarni demokraciji so in vedno bodo vladne krize. Velikokrat poskušajo zato predstavniki ljudstva sestaviti novo vlado, ki bo nadaljevala z delom.

V nasprotnem primeru se državljani odpravijo na predčasne volitve in na novo premešajo karte na političnem parketu. Čudno pa je, da Socialni demokrati niso lani pozivali na predčasne volitve v sosednji Italiji, ko je razpadel vladni dvojec Salvini  Di Maio in so sestavili novo vlado s sorodno levičarsko italijansko Demokratsko stranko. Takrat je Salvini želel nove volitve, a se je v parlamentu oblikovala šibka večina, ki je nato sestavila vlado.

Dejan Židan še vedno živi v času Dolomitske izjave, Romana Tomc odgovarja SD, da napačni motivi ne vodijo do zmage
To pa ne velja za predsednika SD Dejana Židana, ki od padca vlade govori, kot bi Janševa SDS bila naslednica italijanskih fašistov ter se bo v Sloveniji vzpostavil fašizem. Njegove besede spominjajo na prevzem partizanskega gibanja s strani Komunistične partije Slovenije leta 1943 ob podpisu Dolomitske izjave. Partizansko gibanje je postala politična komunistična sila, ki je poleg boja proti okupatorskim silam krvavo obračunala z drugače nazorsko mislečimi Slovenci.

Na zapisane Levaničeve besede je ostro reagirala evropska poslanka Romana Tomc.Napačen motiv nikoli ne vodi do zmage. Stranka SDS se ne bori proti drugim političnim strankam ali njihovim vodjem. Stranka SDS se bori za ljudi, za gospodarsko razvito in za socialno pravično Slovenijo. Zato bomo zmagali,” je zapisala.

Matjaž Han in Igor Lukšič ne vidita nič tragičnega, če bodo Socialni demokrati preživeli preostanek mandata v opoziciji
V kratkem telefonskem razgovoru nam je vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han povedal, da ne vidi nič tragičnega, če se bo oblikovala nova parlamentarna večina in sestavila vlado, saj sam spoštuje demokratična načela parlamentarne demokracije. Podobno kot Han je v oddaji Odkrito povedal bivši predsednik SD Igor Lukšič. Kljub temu, da Židan in Levanič pozivata na nove predčasne volitve, pa vsaj nekaterih vidnih predstavnikov SD nista zapustila razum ter spoštovanje pravil parlamentarne demokracije.

Luka Perš