fbpx

SD pučisti v nadzornem svetu RTV bi kar nezakonito odstavljali predsednika nadzornikov Rončevića

Dr. Borut Rončević. (Foto: STA)

Portal Požareport tokrat poroča o novem udaru sil, povezanih s stranko SD, na vrhu RTVS. Kot še navaja novinar Bojan Požar, gre za čisti puč. Nenasitna stranka SD ima namreč pod svojim okriljem že programski svet, sedaj pa bi imeli nadzor še nad nadzornim svetom. Imeli naj bi že Cirila Baškoviča, sedaj pa se obeta še zamenjava predsedujočega nadzornemu svetu Boruta Rončevića z Danilom Tomšičem. Kot kaže, pa naj bi imeli prevratniki v nadzornem svetu RTVS za takšno potezo zadostno število glasov – vsaj šest – niso pa štirje zanj imeli pravne podlage. Sklic je tako pravno neveljaven, seje pravno gledano torej ni in morebitni sklepi bodo nezakoniti.

Kot v svojem novem prispevku še navaja Požareport, naj bi se po menjavi direktorice RTVS Natalije Gorščak, ki se je nedavno zgodila, na nacionalni televiziji odvijala nova tiha vojna, ki je bolj odmaknjena od oči javnosti. Gre se za to, kdo bo v prihodnje upravljal nadzorni svet RTVS, ki je sicer najvišji nadzorni organ v tem zavodu. Le-tega zaradi pravde na upravnem sodišču zaenkrat še vodi namestnik predsednika in redni profesor Borut Rončević. Socialni demokrati naj bi slednjega želeli zamenjati z Danilom Tomšičem, ki je že član nadzornega sveta ter že leta vidni član Socialnih demokratov.

Sedaj pa štirje člani nadzornega sveta, menda vsi blizu SD, takoj po tem, ko je bila seja programskega sveta nacionalne televizije, 16. avgusta nesklepčna (le-tega sicer vodi dolgoletni član stranke SD Ciril Baškovič), zahtevali, da se za jutri, torej 25. avgusta, za nadzorni svet skliče izredno sejo. Vendar pa je ob tem prišlo do pravne težave, saj jih je s sklicem seje za september že prehitel Rončevič. Odvetniška pisarna Čeferin je s svojim pravnim mnenjem ob tem sicer podprla že omenjenega rednega profesorja in namestnika predsednika, rekoč, da predlog štirih nadzornikov ni zakonit. Seja je sicer pomembna zato, ker bi nadzorniki odločali o tem, kdo bo njihov novi predsednik. A prevratniki naj bi pri svojem trdovratno vztrajali, ob tem pa pričakujejo podporo osrednjih medijev, tudi pod vplivom SD – torej organizaciji samooklicane seje ter “kronanju” Tomšiča.

Foto: STA

Profesor Rončevič je sicer na Twitterju že podal pojasnilo: “Ni kaj, Socialni demokrati me pač radi odstavljajo. Pravno mnenje odvetniške pisarne Čeferin je kristalno jasno. Štirje nadzorniki za samostojen sklic niso imeli pravne podlage. Sklic je neveljaven, seje pravno gledano torej ni in morebitni sklepi bodo nezakoniti.” Po naših informacijah bo tudi odločitve, sprejete na vseh nadaljnjih sejah nadzornega sveta, mogoče izpodbijati na sodišču, ker bodo nezakonite, zato dejansko ni jasno, kaj naj bi pučisti s svojim protipravnim ravnanjem sploh želeli doseči. Ni razumljiva njihova kratkovidnost. Jutri je na sporedu nadaljevanje “kriminalke”.

Domen Mezeg