fbpx

Centrala SD zakuhala pravo vojno znotraj stranke: Odbor Ilirska Bistrica svojega člana in župana Rojca ne da!

Foto: STA

Občinska organizacija Socialnih demokratov Ilirske Bistrice je podala sklep na predlog izključitve Emila Rojca iz stranke Socialnih demokratov, ki ga je podal Mladi forum SD. Navajajo, da je predlog postopkovno napačen in temelji na napačnih ter neutemeljenih trditvah, zato menijo, da je žaljiv. Občinska organizacija ne more sprejeti, da si predlagatelji, ki ponižujejo lastne ljudi z etiketami fašistov, dovolijo sebe postavljati v položaj presojevalca moralnih načel. “Ravno tako kot naši poslanci nočejo sodelovati z ljudmi, ki jih žalijo s fašisti, se tudi člani SD iz Ilirske Bistrice sprašujemo, ali še želimo sodelovati z ljudmi, ki nas označujejo za fašiste?” Je Mladi forum SD pozvala Občinska organizacija. Nadzornemu odboru SD pa so predlagali, da se predlog za izključitev bistriškega župana Emila Rojca zavrže.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je že dolgo trn v peti matični stranki SD, saj odkrito nasprotuje ilegalnim migracijah, s katerimi se vsakodnevno sooča v svoji občini, hkrati pa pohvali tudi sedanjo vlado, ki je probleme sposobna reševati. In hkrati odkrito priznava, da je njegova dolgoletna stranka že dolgo stran od tistega, kar naj bi bila. Zato si je nakopal sovraštvo centrale iz Ljubljane, Mladi forum pa je proti njemu sprožil postopek izključitve. Toda v prizadevanjih ga je podprl matični odbor SD Ilirska Bistrica, vnela se je prava vojna.

Občinska organizacija Ilirska Bistrica v sklepu navaja, da je predlog izključitve župana Emila Rojca s strani Mladega Foruma SD, postopkovno napačen. Kot prvo navajajo, da je dokument podmladka SD brez glave v dokumentu. Kot pravijo iz dopisa ni razvidno, kdo je dokument poslal, niti ni razvidno, komu je namenjen. Menijo, da je dopis za nadzorni odbor brezpredmeten. V nadaljevanju opozarjajo, da dopis ni bil podpisan in je po njihovem mnenju brezpredmeten kos papirja na osnovi katerega nadzorni odbor ne more pričeti postopka izključitve. Sklepajo, da je nadzorni odbor pričel postopek na osnovi neverodostojnega dokumenta, kar je v nasprotju s tretjim odstavkom 9. člena statuta SD. V nadaljevanju so obrazložili, da je v enem dokumentu naveden predlog izključitve, medtem ko je podpis predsednika nadzornega odbora pripet kot slika v drugi datoteki. Sprašujejo se, če je Jure Meglič z dopisom sploh seznanjen in da takšen dopis nikakor ne bi smel biti veljaven.

Občinska organizacija Iliriske Bistrice v nadaljevanju obrazloži, da si predlagatelj v svojem predlogu za izključitev, napačno razlaga 3. odstavek 9. člena Statuta Socialnih demokratov, v katerem je navedeno: “Obrazložen pisni predlog za izključitev lahko poda vsaka članica ali član stranke oz. vsak organ strank”.  To pomeni, da predlagatelj Mladi Forum SD ne more podati predloga, oziroma ne more biti predlagatelj za izključitev članice ali člana SD, saj je v Statutu SD obravnavan le kot forum in ne kot organ stranke. V nadaljevanju trdijo, da predlagatelj v svoji trditvi tako ne navaja konkretnih priložnosti ob katerih naj bi Rojc kršil omenjeno določilo. “Splošno znano je, da Rojc tega ni storil,” opredeljujejo. Opozarjajo, da predlagatelj ne pove, kateri organ stranke naj bi Rojca opozoril. Po njihovih informacijah do sedaj noben organ stranke Rojcu ni izdal nobenega disciplinskega opozorila. “Iz navedenega sledi, da je trditev neutemeljena, neresnična in je zato žaljiva,” so zapisali.

Emil Rojc (foto: STA)

“Članki Primorskih novic niso verodostojen dokaz za kakršnokoli trditev, iz omenjenega članka tako ni mogoče razbrati, da bi Emil Rojc novinarke Primorskih novic označil za novinarke “s kurjim sindromom”,” v nadaljevanju obrazložijo. Menijo, da ni mogoče razbrati, da bi Rojc izjavil, da so članki novinark Primorskih novic “na nivoju kure nesnice”. Rojc je v svojem odgovoru zapisal, da so po njegovem mnenju (uporabil je izraz: “kot je meni znano”) sporne zgolj določene novinarke, katerih članki so “na nivoju kure nesnice”. Pravijo, da Rojc v svojem odgovoru Primorskim novicam Rojc ni kritično govoril o nobeni konkretni novinarki, ampak je zgolj kritično govoril o novinarskem delu. “Iz tega sledi, da si je predlagatelj svojo obtožbo preprosto izmislili,” so še dodali.

Mladi forum Rojcu očita, da se za neprimerne odzive ni opravičil, medtem pa so sami dejali, da Rojc organizira “fašistoidno zborovanje”
Mladi forum tako navaja, da se Rojc za svoje neprimerne odzive ni opravičil, ob tem pa pozabljajo na lastne izjave in lastno opravičilo. “V občinski organizaciji SD Ilirska Bistrica nismo pozabili izjave Mladega foruma SD z dne 24. aprila 2019, v kateri so med drugim zapisali: “Župan, ki naj bi bil član socialnih demokratov in se ima za socialdemokrata, organizira fašistoidno zborovanje.” Čeprav v omenjeni izjavi ni navedeno ime župana in kraja fašistoidnega zborovanja, jim je jasno, da je bilo edino napovedano protestno zborovanje v Sloveniji  27. aprila 2019 v Ilirski Bistrici in da se izjava nanaša na Rojca.

Slika: arhiv Demokracije, Veronika Savnik

Med pogovorom s Tanjo Fajon v Ilirski Bistrici 30. septembra 2020, na katerem so bili prisotni tudi Andreja Katič, Aleksander Jevšek, Matjaž Nemec in Živa Živkovič, so člani Občinske organizacije SD Ilirska Bistrica povedali, da se je omenjenega protesta udeležila večina članov SD iz Ilirske Bistrice. Zato občutijo izjavo Mladega foruma SD kot žalitev za celotno članstvo SD-ja Ilirske Bistrice. Nasprotovanje izjavi Mladega foruma SD je slikovito ponazoril eden njihovih članov, ki je na srečanju dejal, da bi si avtorji izjave zaslužili “eno vzgojno okrog ušes”. “Zanimivo je, da nihče od prisotnih v dvorani tej izjavi takrat ni nasprotoval, verjetno upravičeno,” pravijo.

Dvojna merila znotraj stranke, ko kdo koga označi za fašista
Poudarjajo, da so se popolnoma drugače kot v primeru, ko so bili člani SD iz Ilirske Bistrice označeni za fašiste, odzvali v stranki ob nedavnem dogodku v Državnem zboru, ko je poslanec Levice Miha Kordiš izjavil: “Ker Social demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato da kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski legalizirajo.”  Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, je takrat dejal: “S takšnimi ljudmi, ki žalijo mene kolaboranta, njih fašiste, ne želim sodelovati. Ne želim sodelovati! Prosim, naj se mi, meni, meni osebno, za druge ne vem, meni osebno ali pa naši poslanski skupini opraviči, Kordiš, da smo kolaboranti, in tudi drugim, da sofašisti.”

Poslanec Levice Miha Kordiš in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han (Foto: Printscreen)

Na koncu še poudarjajo, da je iz izjave razvidno, da etikete fašizma vrhu stranke niso prijetne oziroma jih njihovi poslanci odločno zavračajo, ko so namenjene njim osebno. Poleg tega za takšno izjavo zahtevajo opravičilo. “Ravno tako kot naši poslanci nočejo sodelovati z ljudmi, ki jih žalijo s fašisti, se tudi člani SD iz Ilirske Bistrice sprašujemo, ali še želimo sodelovati z ljudmi, ki nas označujejo za fašiste?” So še na koncu pozvali v Mladem forumu SD.

 

Sara Rančigaj