SDS: Glede na število poslancev nam pripada vodenje obeh nadzornih komisij

tonin janša

Predsednik NSi Matej Tonin in predsednik SDS Janez Janša (Foto: STA)

“Komisija za nadzor javnih financ je najpomembnejši instrument opozicijskega parlamentarnega nadzora nad izvršilno oblastjo. Vodenje te komisije si ne more v nobeni delujoči parlamentarni demokraciji samovoljno in s podporo vladajoče koalicije prisvojiti najmanjša opozicijska stranka z 8 poslanci,” sporočajo iz največje opozicijske stranke SDS okrog zapleta z opozicijsko stranko NSi. 

Okrog parlamentarnih komisij, komisije za nadzor javnih financ (KNJF) in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), v katerih ima po poslovniku večino opozicija, ki bi morali nadzorovati delo vlade, se že 8 mesecev dviga prah. Opozicija se namreč nikakor ne more zediniti okrog vodenja. Medtem ko v stranki SDS zagovarjajo prepričanje, da jim po številu poslancev pripada vodenje obeh nadzornih komisij, so v stranki NSi s pomočjo amandmaja in glasov vladajoče koalicije dosegli, da je vodenje KNJF pripadlo poslancu NSi Jerneju Vrtovcu. Stranka SDS iz protesta v nobeno od obeh komisij ni imenovala svojih članov.

V odstopu vidijo možnost za začetek resnega dela komisije
V stranki SDS izpostavljajo, da je KNJF najpomembnejši instrument opozicijskega parlamentarnega nadzora nad izvršilno oblastjo. “Vodenje te komisije si ne more v nobeni delujoči parlamentarni demokraciji samovoljno in s podporo vladajoče koalicije prisvojiti najmanjša opozicijska stranka z 8 poslanci. Ta ima bistveno manjše strokovne in administrativne možnosti za resen nadzor kot pa največja opozicijska stranka s 27 poslanci,” poudarjajo in izražajo pričakovanje, da bo poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki ga je na mesto predsednika KNJF postavila vladajoča koalicija, nemudoma odstopil in s tem omogočil resno delo komisije.

“Glede na število poslancev pripada SDS vodenje obeh nadzornih komisij. Tako KNJF kot KNOVS,” so jasni in spominjajo, da je bilo podobno razmerje tudi v prejšnjem mandatu, ko je bilo v DZ več opozicijskih strank, vendar je SDS odstopila predsedniško mesto Komisije za nadzor nad tajnimi službami prav NSi oziroma njenemu predsedniku Mateju Toninu.

SDS (Foto: STA)

“V tem mandatu pa si je vladajoča Golobova koalicija na mesti obeh predsednikov inštalirala dva poslanca najmanjše opozicijske stranke NSi, ki je obenem za “nagrado” ohranila vodilna mesta v državnih podjetjih. Kaj komu ni jasno? Kolegi iz NSi naj se vprašajo, kdo bi vodil Komisijo za nadzor javnih financ v primeru, da bi bi NSi imela 27 poslancev, SDS pa samo 8,” so kritični v SDS in zagovarjajo prepričanje, da stranka NSi ne bo formalno vstopila v vlado Roberta Goloba, ker je tam vladajoči ne želijo. “Vladajoča koalicija ima NSi namreč natanko tam, kjer jo potrebuje in kjer jim je koristna. In to za nizko ceno,” pravijo.

V NSi vztrajajo, da se jih ne da kupiti
Medtem v NSi sicer vztrajajo, da Nova Slovenija ne vidi možnosti v sodelovanju v vladi Roberta Goloba. “NSi ne želi sodelovati v vladi, ki tepta temeljne vrednote, na katerih je zrasla naša država … NSi bo odločno nasprotovala vladi, ki v Sloveniji brezglavo viša davke, uvaja socialistično uravnilovko, uničuje gospodarstvo in z metodami centralnega planiranja želi rešiti sistem slovenskega državnega zdravstva,” je v nedavnem pismu članom stranke zatrdil predsednik NSi Tonin, ki na očitke, da so se prodali za nekaj mest v upravah državnih podjetij in nadzornih svetih, odgovarja: “NSi se ne da kupiti!”

Na račun nesoglasja na opozicijski strani tako še sedaj s svojim delom ni pričela preiskovalna komisija, ki bi lahko preiskala delovanje GEN-I-ja, kjer je Robert Golob dolga leta zasedal stolček predsednika uprave.

Sara Kovač