fbpx

SDS glede predloga ukinitve dodatka za delovno aktivnost: To ni prava rešitev! Zdrave prejemnike socialne pomoči naj se vključi v javna dela!

Foto: SDS

Neizpodbitno dejstvo je, da višanje gospodarske rasti in večanje števila prejemnikov socialne pomoči ne gresta skupaj. Medtem ko na ministrstvu vztrajajo pri predlogu ukinitve dodatka na delovno aktivnost, saj ta po njihovi oceni ni več učinkovit, ker v času gospodarske rasti ne spodbuja k zaposlovanju, pa v največji opozicijski stranki SDS izpostavljajo, da ukinitev dodatka za delovno aktivnost ni prava smer uravnavanja socialne politike. “Zdrave prejemnike socialne pomoči bi čim prej morali vključiti v politiko zaposlovanja, in sicer s pomočjo javnih del,” je na  seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide izpostavila poslanka mag. Karmen Furman.

Furmanova je v okviru 11. redne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri so poslanke in poslanci obravnavali ukinitev dodatka za delovno aktivnost, opozorila, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zadnjih 10 let vodila stranka Socialnih demokratov (SD), večji del časa najprej kot državna sekretarka, nato kot ministrica Anja Kopač Mrak, zato poslanke stanje, ki smo mu danes priča na tem področju, ne čudi.

Imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči
“Kljub visoki gospodarski rasti imamo v Sloveniji zaposlene, med katerimi vlada revščina, poleg tega pa imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči, in sicer preko 90.000,” je dodala poslanka in ob tem izpostavila tudi dejstvo, da je med njimi največji delež tistih starostnih skupin, ki bi lahko bile najbolj delovno aktivne. Trenutno socialno politiko je tako označila za zgrešeno. Ob tem pa Furmanova zagovarja prepričanje, da ukinitev dodatka za delovno aktivnost ni prava smer uravnavanja socialne politike, saj bi “na tak način bili tisti, ki so delovno aktivni in prejemajo dodatek, ker ne dosegajo cenzusa, kaznovani za tiste, ki so zlorabljali ta institut”.

Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja
Ob tem je Furmanova dodala, da bi v tem primeru vsi prejemali enak znesek, ne glede na to, ali bodo delovno aktivni ali pa bodo prejemniki socialne pomoči, ker odklanjajo delo, kar zagotovo ni prav. “Zdrave prejemnike socialne pomoči moramo čim prej vključiti v aktivno politiko zaposlovanja, zato smo v SDS pripravili amandma, s katerim želimo doseči, da bi socialna pomoč dejansko služila tistim, ki ne morejo delati, in kot začasni prejemek za premostitev življenjske situacije,” je dejala poslanka in opozorila, da socialna pomoč ni dolgotrajni dohodek, in da vse pogosteje prihaja do njene zlorabe.

Amandma, ki ga predlagajo v Slovenski demokratski stranki, predvideva spremembo, ki bi zdrave odrasle prejemnike socialne pomoči vključila v javna dela, če bi to možnost zavrnili, pa bi se jim znesek socialne pomoči zmanjšal za polovico. “Pri tem ne želimo, da bi se znižal koeficient za otroke,” je poudarila in dodala, da bi se zahvaljujoč javnim delom izboljšalo tudi stanje v nekaterih ustanovah, na primer v domovih za ostarele. Za konec pa  je poslanka še poudarila, da s tem predlogom amandmaja “nikomur ničesar ne jemljemo in ne nižamo socialne pomoči, če zdrav prejemnik izkaže pripravljenost za vključitev v javna dela in se na tak način vključi v nekakšno obliko zaposlitve”.

Hana Murn