SDS: Golobova koalicija zlorablja proceduro za zakon, ki daje manj pravic in več davčnih obremenitev

Zvone Černač (Foto: SDS)

Nekateri mediji danes enostransko in nekritično poročajo, da poslanska skupina SDS z vložitvijo zahtevka za ponovno odločanje o vrsti parlamentarnega postopka zamika časovnico dolgotrajne oskrbe. V SDS so namreč vložili zahtevo, naj DZ odloči o sklepu kolegija predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, da se predloga obravnavata po nujnem postopku. Za obravnavo po nujnem postopku nniso izpolnjeni pogoji, menijo v SDS.

V SDS menijo, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi škodljiv in slab za upravičence do dolgotrajne oskrbe, prav tako Slovenija že ima zakonsko podlago za dolgotrajno oskrbo, je v današnji izjavi za javnost po seji odbora poudaril poslanec SDS Zvonko Černač. Po Černačevih besedah je bil zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet decembra 2021 v času prejšnje vlade Janeza Janše, in sicer po več kot dvajsetih letih poskusov, da bi bilo to področje sistemsko urejeno. Pri sprejemanju omenjenega zakona je bilo opravljenih ogromno razprav in usklajevanj, upravičenci do dolgotrajne oskrbe pa so pravice dobili uzakonjene z januarjem 2022, je dodal Černač.

Golobova koalicija in vlada pa sta pred letom dni v revanšističnem smislu zelo grdo ponagajali upravičencem s tem, ko so z vložitvijo novele tega zakona dosegli premaknitev uveljavitve določb zakona na 1. januar prihodnje leto,” je poudaril Černač. Po mnenju SDS tako ni nobene potrebe po novem zakonu o dolgotrajni oskrbi. Če koalicija meni, da bi bilo treba posamezne določbe predloga zakona izboljšati, pa bi bilo treba te spremembe poslati v proceduro po rednem postopku in opraviti širok dialog z vsemi deležniki, ki ga v primeru predloga zakona o dolgotrajni oskrbi ni bilo, je še poudaril Černač.

Zlorabljena procedura, manj pravic, več obremenitev
Zelo problematično je po njegovih besedah tudi, da je vlada predlog zakona o dolgotrajni oskrbi sprejela na dopisni seji in da ga vlaga po nujnem postopku. Kot je navedel, za to niso izpolnjeni pogoji. “Poslovnik določa, da je mogoče obravnavati zakone po nujnem postopku ob predpostavki obstoja treh okoliščin, in sicer v primeru vojne, naravnih nesreč in če bi zaradi nesprejetja posameznega zakona nastale težko popravljive posledice za državo. Nič od tega pri teh dveh zakonih ni izpolnjeno,” je še dejal poslanec SDS Zvonko Černač.

Po mnenju SDS je pri sprejemanju zakona o dolgotrajni oskrbi grobo kršena in zlorabljena formalna procedura, “da ne omenjam številnih vsebinskih pomislekov, ki govorijo o tem, da je novi zakon bistveno slabši od veljavnega“, je dodal Černač. Omenjeni zakon po mnenju SDS daje upravičencem manj pravic in jih tudi bistveno bolj obremenjuje, ker uvaja nov davek za vse v višini enega oziroma dveh odstotkov prejemkov. To velja tudi za upokojence, je navedel Černač.

V SDS pričakujejo, da bodo v koaliciji prisluhnili njihovi zahtevi in omogočili normalno zakonodajno proceduro, “še bolje pa bi bilo, če bi zakon umaknili iz zakonodajne procedure“, je menil.

V SDS so se odzvali tudi na zapise v medijih
Nekateri mediji danes enostransko in nekritično poročajo, da poslanska skupina SDS z vložitvijo zahtevka za ponovno odločanje o vrsti parlamentarnega postopka zamika časovnico dolgotrajne oskrbe. To po njihovem ne drži. “Poslanska skupina SDS nasprotuje odločanju o zakonu po nujnem postopku, saj za to ni nikakršne podlage. Poslovnik namreč določa, da je mogoče obravnavati zakone po nujnem postopku ob predpostavki obstoja treh okoliščin, in sicer v primeru vojne, naravnih nesreč in če bi zaradi nesprejetja posameznega zakona nastale težko popravljive posledice za državo. V konkretnem primeru noben od teh pogojev ne velja. Izjave, da SDS s tem politično nagaja, so neresnične. Politično nagajanje se je zgodilo, ko je aktualna koalicija zamaknila izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet decembra 2021, češ da bo ta pripravljen po široki javni razpravi in sprejet po rednem postopku. Zakon je bil sprejet na dopisni seji, v javni obravnavi pa je bil le 5! dni. Pogojev za sprejemanje po nujnem postopku ni. V poslanski skupini SDS ocenjujemo, da je pri sprejemanju zakona grobo kršena in zlorabljena formalna procedura, zakon pa je slab, saj daje upravičencem manj pravic, državljane pa z uvedbo novega davka bistveno bolj obremenjuje.

Poročanje 24ur po mnenju SDS ni korektno.

Sara Kovač