Bo državni zbor ureditev položaja družbenikov izbrisanih družb obravnaval na izredni seji?

Foto: iStock

Največja opozicijska skupina SDS je skupaj s poslanci Nove Slovenije, Jankom Vebrom, Urško Ban in dr. Mitjo Horvatom, v parlamentarni postopek vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri bi obravnavali predlog zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb. 

Predlog zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb je na 39. redni seji državnega zbora že uspešno prestal prvo oziroma splošno razpravo, saj je o primernosti zakona za nadaljnjo obravnavo glasovalo 52 poslank in poslancev.

Problematika izbrisanih družb sega v leto 1999
Naj spomnimo, da problematika izbrisanih družb sega v leto 1999, ko so poslanci sprejeli Zakon o finančnem poslovanju podjetij (ZFPP), ki naj bi povečal finančno disciplino. Zakon je omogočil izbris nedelujočih podjetij iz sodnega registra brez likvidacije. Hkrati je predvidel, da so družbeniki teh podjetij podali izjavo, na osnovi katere prevzemajo osebno odgovornost za obveznosti izbrisanih družb. Takrat je bilo izbrisanih nekaj manj kot 18.000 podjetij, mnogi družbeniki so zaradi odplačevanja dolgov obubožali, nekateri pa jih po skoraj osemnajstih letih še vedno odplačujejo.

Državni zbor je 2010 sprejel zakona o odpravi posledic ZFPP, ki se nanašajo na prenos obveznosti izbrisane družbe na družbenike. Vendar je pravosodje takoj po sprejetju obeh zakonov sprožilo postopek ustavne presoje in ustavno sodišče je v neenotnem mnenju ugotovilo neskladnost obeh zakonov z ustavo. Ustavno sodišče je leta 2007 določilo termina aktivnega in neaktivnega družbenika (aktivni odgovarjajo za obveznosti izbrisanih družb), kriteriji za opredelitev pa so bili prepuščeni sodiščem. Problematika nasilno izbrisanih podjetij je prišla tudi pred mali senat Evropskega sodišča za človekove pravice (primer Lekić), ki je odločil, da ukrep izbrisa družbe brez predhodne likvidacije in prehod odgovornosti za dolgove družbe na aktivne družbenike ne predstavljata kršitve človekovih pravic. Primer pa je prišel v obravnavo tudi pred veliki senat ESČP, kjer se sodbo pričakuje v roku enega leta.

Foto: iStock

Po mnenju predlagateljev zahteve za sklic izredne seje državnega zbora bi bilo potrebno obravnavati rešitev, ki je predlagana v predlogu zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb. Ta določa, da se prekinejo postopki izvršb in uveljavljanja plačila obveznosti izbrisanih družb do dokončne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice.

V primeru ugotovitve kršitev bo podana pravna osnova za odškodninsko odgovornost RS
Če bo Evropsko sodišče za človekove pravice ugotovilo kršitev, bo s tem podana pravna osnova za odškodninsko odgovornost Republike Slovenije, ki naj bi jo Slovenija uredila v šestih mesecih po dokončni odločbi ESČP. Če pa ESČP ne bo ugotovilo kršitve človekovih pravic, ne bo podana odškodninska odgovornost Republike Slovenije in se bodo prekinjeni postopki nadaljevali po dosedanji pravni ureditvi.

N. Ž.

 • xtc

  Ni šans za podporo,saj levaki dobro vedo,da zadeva odpira 2,2 miljardno odškodninsko tožbno luknjo,ki jo bo ITAQ morala plačati država zaradi razsodbe ESČP.
  No Nova ,a NIČ o ttožbi,ki jo je ZOKUN Opankovič izgubil pred EK,glede LJ lekarn,ki odira luknjo globoko 130 miljonov+ in spremembo zakonsa o lekarništvu?.
  No realno če zadevo pogledamo bodo levaki četudi prilezejo na oblast samo letos morali zadolžiti državo za vsaj novih 10+ miljard,vprašljivo je doklej bo ECB še tolerirala tele norosti.

 • Ricardo Gonçalves

  Nudimo posojilo od 1.000.000 €
  Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
  WhatsApp: +33789770894

 • oceanicfinance

  To
  je Oceanic-finance, ki jih ponujamo posojila posameznikom in podjetjem
  po vsem svetu, smo registrirani in licenčni posojilni družbi. Ali
  potrebujete posojilo za plačilo računov? potrebujete posojilo za zagon poslovanja? potrebujete posojilo za nakup stanovanja? nudimo
  vse vrste posojil, če ste zainteresirani za pridobitev posojila katere
  koli vrste preprosto Email: [email protected] ali kaj-app:
  +1(267)725-7570

 • Aaron Braun

  Ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. Danes nas lahko kontaktirate prek:

  E-naslov: [email protected]

  Whatsapp: 19177454546

  Pokličite / SMS: (19177454546)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!