fbpx

SDS je zmagovalka volitev

Foto: Urban Cerjak

Na podlagi do sedaj preštetih 99.89 odstotka glasovnic je stranka SDS z 24,96 odstotka glasov relativna zmagovalka državnozborskih volitev. Sledita ji Lista Marjana Šarca in stranka SD. Parlamentarni prag bi dosegle tudi stranke: SMC, Levica, NSi, DeSUS, Stranka Alenke Bratušek in SNS. Janez Janša se je ob razglasitvi delnih izidov zahvalil vsem volivkam in volivcem ter poudaril, da je SDS odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije. 

po podatkih Državne volilne komisije je bila do 19. ure 51,97 odstotna udeležba. Oddanih je bilo 889.142 glasovnic, od tega je bilo 10.074 neveljavnih. Po preštetih 99,89 odstotka glasovnic je SDS prejela 24,96 odstotka glasov, LMŠ 12,66 odstotka glasov, SD 9,92 odstotka glasov, SMC 9,75 odstotka glasov, Levica 9,29 odstotka glasov, NSi 7,13 odstotka glasov,  Stranka Alenke Bratušek 5,12 odstotka glasov, DeSUS 4,91 odstotka glasov, SNS 4,20 odstotka glasov.

Foto: STA

Tudi rezultati vzporednih volitev pokazali na zmago Janše
Rezultati vzporednih volitev,  ki jih je agencija Parsifal za Nova24TV naredila na podlagi rezultatov v volilnem okraju Žalca, so pokazali na veliko zmago Slovenske demokratske stranke, ki je dobila 25,52 odstotka glasov. Na drugem mestu ji sledi Lista Marjana Šarca z 16,04 odstotka glasov in Nova Slovenija z 11,99 odstotka glasov. Na podlagi rezultatov je še nemogoče govoriti o sestavi bodoče vlade.

Novi Sloveniji sledijo: stranka SD z 9,34 odstotka glasov, stranka SMC z 8,37 odstotka glasov, Stranka Alenke Bratušek z 6,56 odstotka glasov, SNS z 5 odstotki glasov in Levica z 4,6 odstotka glasov. Pri tem pa je potrebno poudariti, da so ponavadi končni rezultati volitev v primerjavi z rezultati vzporednih volitev bolj ugodni za desnico in manj na levico.

Tudi rezultati vzporednih volitev, ki jih pripravila agencija Mediana, so pokazali na močno vodstvo Slovenske demokratske stranke, ki je prijela 24,4 odstotka glasov, kar predstavlja 25 sedežev v državnem zboru. Sledijo LMŠ (12,6 odstotka glasov) , SMC (9,8 odstotka), Levica, SD, NSi, Stranka Alenke Bratušek,  DeSUS, v DZ pa se je morda uvrstila tudi SNS.

Šarec Janši zaželel srečo pri sestavljanju koalicije
Predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec je po objavi rezultatov vzporednih volitev izrazil veliko zadovoljstvo, ob tem pa Janezu Janši zaželel srečo pri sestavljanju koalicije. Na vprašanje glede sestavljanja vladne koalicije je Šarec po navedbah STA dejal: “Mi ne bomo klicali prvi, bomo pa počakali klic. Na vprašanje, ali se bo odzval morebitnemu povabilu na kavo, pa je dejal: “Če bomo klic prejeli, kavo spiti ni problem, povedali pa bomo tisto, kar smo že večkrat povedali.”

Foto: STA

Janša: “Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga”
Prvak SDS Janez Janša je po objavi rezultatov vzporednih volitev preko družabnega omrežja Twitter objavil zahvalo, v kateri se je zahvalil vseh državljankam in državljanom, ki so se odpravili na volitve in s tem prevzeli del svoje odgovornosti. “Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga,” je poudaril in dodal, da bo v primeru, če bo SDS tista, ki bo prevzela vodstvo vlade, bo to potekalo pravično in v dobro vseh državljank in državljanov. Prav tako pa je Janša izrazil veselje, da je bila v tolikšni meri izražena podpora programu, ki ga je pripravil strokovni svet SDS.  

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1003322041246867456

“Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni,” poudarja Janša. “Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade, najprej do njenih državljanov, da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote.” Ob tem pa poudarja, da bo SDS Slovenijo vedno postavila na prvo mesto. “Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben. Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajnem slovenskega naroda in zavezo SDS do naroda in domovine.” Janša poudarja, da bo vlada pod vodstvom SDS vlada za Slovenijo, ki bo predstavljala domovino za vse. “Slovenijo, ki bo varna, kjer bo v javnih storitvah red in kjer bodo za vse veljali enaki pogoji,” je še dodal.

N. Ž.