SDS: Koalicija z zlorabo izrednih nujnih postopkov onemogoča kakovostno delo opozicije

Foto: STA

“Ta teden se ponovno kaže, da v Slovenije glede koalicije vlada izredno stanje. Iz danes na jutri sklicujejo izredne seje, zakoni se sprejemajo po nujnih postopkih. Kot da v Sloveniji vladajo izredne razmere,” so zapisali v Slovenski demokratski stranki v sporočilu za javnost. Trdijo, da vlada Roberta Goloba na tak način onemogoča delo opozicije. Posledično imajo zaradi tega manj časa za kakovostno pripravo na sejo, hkrati pa opozarjajo na to vezano licemerje strank nekdanje KUL!

“Opozicijski poslanci nismo poslanci, ki vnaprej nasprotujemo vsem vladnim predlogom, pač pa je naše delo, da preučimo vsa gradiva, ki jih v proceduro vlagajo vladajoči, o njih izoblikujemo mnenje, predlagamo dopolnitve, ponudimo alternative,” trdijo v največji opozicijski stranki.

V sporočilu za javnost nadaljujejo, da se seje matičnih delovnih teles, kjer je največ možnosti za izvajanje parlamentarizma, sklicujejo 24 ur in manj pred začetkom seje, “kar je tako neresno kot tudi nespoštljivo.”  

Licemerje nekdanje opozicije
V SDS ob tem opozarjajo na dvoličnost nekdanjih pozicijskih strank, ki so se v dejanskih izrednih razmerah v preteklem mandatu pritoževale nad prekratkimi roki. “V času prejšnje vlade, ko so se sprejemali protikoronski paketi, so bila usta predstavnikov koalicije KUL polna besed o tem, kako se na sprejemanje zakonodaje, ki je Slovencem pomagala prebroditi krizne čase, ko je bil nujni postopek tudi utemeljen, nimajo časa ustrezno pripraviti. Govorili so o tem, kako je zakone treba sprejemati drugače. Kaj je drugače danes? Danes se zakoni z lahkoto sprejemajo po nujnih postopkih, celo z njihovo zlorabo, delo opozicije se poskuša onemogočiti, drugače pa je to, da v Sloveniji danes kriznih razmer, zaradi česar bi bila ogrožena življenja ljudi in zaradi česar bi se s sprejemanjem zakonodaje mudilo, za razliko od takrat ni,” so zapisali.

V SDS zaključujejo, da se za razliko od drugih v sedanji opoziciji zavedajo, da državljani od njih vseh pričakujejo, da “stopimo skupaj in sprejmemo dobre odločitve za vse”.

G. K.