SDS: Luka Mesec zavaja glede dolgotrajne oskrbe

Minister Luka Mesec (Vir: Splet)

V Slovenski demokratski stranki so se odzvali na včerajšnji nastop ministra Mesca v oddaji 24ur Zvečer na POP TV. Tam je ponovil zavajajoč in neresničen argument, s katerim želi koalicija upravičiti nov davek za financiranje dolgotrajne oskrbe. Argument je, da je poseben in obvezen prispevek uvajal že zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše. V SDS pojasnjujejo, da to ni res. 

Minister je dejal v oddaji: Janševa vlada je sprejela ta zakon, tam notri jasno piše, da se dolgotrajna oskrba financira z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo, prispevek je bil uveden že tam, pa takrat ni bilo nobenega razburjenja.” Ta izjava je “neresnična, zavajajoča in manipulativna” poudarjajo v največji opozicijski stranki. 

 SDS nato pojasnjujejo: 

“In kaj je pravzaprav res? Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše in ki v tem trenutku še vedno velja, predvideva razpršeno financiranje (iz obveznega zavarovanja, sredstev, zbranih iz naslova obveznega zdravstvenega ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja, iz državnega proračuna, iz sredstev demografskega sklada, iz sredstev proračunov Evropske unije ter iz donacij in drugih virov). Vladni predlog, ki je trenutno v obravnavi, pa predvideva financiranje iz zgolj treh virov (iz prispevkov obveznega zavarovanja (od 1. 1. 2025), iz sredstev državnega proračuna in z lastno udeležbo uporabnika (1 odstotek delodajalci in delojemalci, 1 odstotek upokojenci)). Trenutno veljavni zakon bi torej občutno manj obremenil delavce, delodajalce in upokojence, saj bi sredstva primarno pridobili iz drugih virov.”

Dodajajo še, da se iz predloga zakona jasno vidi, da se vlada zaveda, da navedeni trije viri financiranja ne bodo dovolj, saj so v predlog vključili varovalko, ki v primeru, da po letu 2032 zbrana sredstva ne bodo zadostovala za financiranje dolgotrajne oskrbe, določa doplačilo uporabnikov dolgotrajne oskrbe.

Le pet dni javne razprave
V stranki so še spomnili, da je bil eden od glasnejših argumentov aktualne koalicije v nastopih proti zakonu o dolgotrajni oskrbi Janševe vlade ta, da mora biti o tej temi opravljena širša razprava in dialog z vsemi deležniki, omenjeni zakon pa je bil v javni razpravi natanko pet delovnih dni.

G. K.