fbpx

SDS: Nedopustne čakalne dobe bomo skrajšali v treh mesecih

Predsednik SDS Janez Janša (vir: twitter)

S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku, pravijo v SDS.

V SDS bodo takoj pristopili k interventnim ukrepom za skrajševanje čakalnih dob. Nedopustne čakalne dobe bodo skrajšali v treh mesecih. Med izvajalci bodo sprostili konkurenco in posledično zagotovili večjo prijaznost in kakovost storitev. Določili bodo mrežo zdravstvenih zmogljivosti, na razpise za zdravstvene programe se bodo lahko prijavili vsi usposobljeni (licencirani) izvajalci zdravstvenih storitev.

“Zdravstvene zavode bomo preoblikovali tako, da bodo glede kadrovske in plačne politike bolj samostojni, a obenem nosili večjo odgovornost. Za zagotovitev nekoruptivnega in konkurenčnega javnega naročanja ter za sodelovanje in izmenjavo kadrov bomo vzpostavili holdinško sodelovanje zdravstvenih zavodov,” še navajajo v SDS in dodajajo, da bodo državne bolnišnice in klinike vključili v sistem evropskih referenčnih centrov, tako da se slovenskim bolnikom zagotovi zdravljenje tudi redkih bolezni.

SDS bo jasno določila seznam vseh pravic iz zdravstvenega zavarovanja, ki morajo biti zavarovancem vedno na voljo brez nepotrebnega odlašanja. Vzpostavili bodo temelje za varnejšo medicinsko obravnavo in sistemsko uredili pravice do odškodnine pri neugodnih izidih zdravljenja. “Nemudoma bomo pričeli vzpostavljati sistem dolgotrajne oskrbe, tako da bo vsak starostnik lahko užival dostojno in varno starost. S programom sprememb v zdravstvu postavljamo uporabnika zdravstvenih storitev v središče, denar bo končno sledil bolniku,” še pravijo v SDS.

Več iz programa preberite tukaj.