fbpx

SDS predlaga znižanje stopnje DDV; bo vladajoča garnitura znova sabotirala ta predlog?

Kolegij predsednika DZ bo v torek določil dnevni red izredne seje DZ, ki bo predvidoma v četrtek. Za obravnavo so predvidene nekatere mandatno-volilne zadeve ter prva obravnava predloga novele zakona o davku na dodano vrednost. Poslanska skupina SDS z novelo ponovno predlaga vrnitev stopenj davka na dodano vrednost na predkrizno raven.

Poslanska skupina SDS znova predlaga vrnitev splošne stopnje DDV na 20 odstotkov in nižje stopnje DDV na 8,5 odstotka, ob tem pa še uvedbo druge nižje stopnje, in sicer v višini pet odstotkov. V zakonu je predlagana nova razvrstitev dobav blaga in opravljanja storitev, za katere se lahko uporabi nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabila 8,5-odstotna stopnja DDV, in kategorije, za katere bi se uporabila petodstotna stopnja DDV.

V poslanski skupini SDS so ob vložitvi predloga novele zakona spomnili, da so bile sredi leta 2013, v času vlade Alenke Bratušek, določene višje stopnje DDV. Splošna stopnja je bila dvignjena z 20 odstotkov na 22 odstotkov, nižja stopnja pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Pri tem je bil dvig določen kot časovno omejen ukrep, ki naj bi veljal do leta 2015.

Kot je razvidno iz gradiva za obravnavo na kolegiju predsednika DZ, se bo izredna seja začela predvidoma v četrtek ob 14. uri. Med mandatno-volilnimi zadevami, o katerih bo pred tem odločala mandatno-volilna komisija DZ, je predlog vlade za razrešitev člana ter imenovanje članov sveta Agencije za energijo.

Demokracija.si