fbpx

SDS: Predsednica državnega zbora znova kršila Poslovnik, da bi pod preprogo pometla dve “mini aferi”!

Je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s kršenjem Poslovnika DZ želela pod preprogo pomesti dve mini aferi? (Foto: STA)

Predsednica državnega zbora je zavrnila posredovanje poslanske pobude in poslanskih vprašanj Žana Mahniča in Anje Bah Žibert, s čimer je po mnenju poslanske skupine SDS ponovno kršila Poslovnik državnega zbora. Po mnenju Jelke Godec je želela pod preprogo pomesti dve “mini aferi”. Poslanec Mahnič je namreč od ministra Mesca želel zagotovilo v zvezi s testiranjem na prepovedane droge, Bah Žibertova pa je od Dominike Švarc Pipan zahtevala izjavo o vojni in odnosu do žrtev.

V poslanski skupini SDS presenečeno ugotavljajo, da se je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ponovno poslužila nedopustnega manevra kršenja Poslovnika državnega zbora. “Moja nedavna teza, da funkcijo predsednice državnega zbora opravljate na podlagi slogana Poslovnik, to sem jaz, se je žal izkazala za še kako resnično,” je zapisala podpisana Jelka Godec.

Kot pojasnjujejo v pismu SDS, je predsednica Klakočar Zupančičeva zavrnila posredovanje poslanske pobude dveh poslancev SDS – Žana Mahniča in Anje Bah Žibert ministroma Luki Mescu ter Dominiki Švarc Pipan. S tem je po besedah Godčeve kršila 240. člen Poslovnika DZ.

Je Klakočarjeva želela s samovoljnim ravnanjem pod preprogo pomesti “mini afere”?
S tem dejanjem je predsednica državnega zbora po besedah vodje poslanske skupine SDS samovoljno in nedopustno tolmačila vsebino pobude in vprašanj. “Edino pristojnost, ki jo imate kot predsednica Državnega zbora RS, vam daje 248. člen Poslovnika državnega zbora, ki narekuje, da “predsednik državnega zbora pisno poslansko vprašanje ali pobudo takoj pošlje vladi oziroma ministru ali generalnemu sekretarju vlade.” Prav tako ste ovirali pravico obeh poslancev, ki izhaja iz 20. člena Zakona o poslancih: “Poslanec ima pravico dati poslanske pobude in postaviti poslanska vprašanja vladi ali posameznemu ministru“.”

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: SDS)

Poslanska pobuda in poslanski vprašanji so se sicer nanašali na ravnanji in stališča ministrov in Vlade RS, ki so v javnosti sprožili velik odziv, lahko bi ju celo poimenovali kot mini afere. V poslanski skupini SDS so zato prepričani, da niti Luka Mesec niti Dominika Švarc Pipan s svojim ravnanjem nista delovala v skladu s prisego poslanca, zato je po njihovem mnenju nujno, da kot predstavniki ljudstva zahtevamo njuna pojasnila in odzive.

Zato v poslanski skupini SDS še pričakujejo, da Klakočar Zupančičeva nemudoma posreduje pobudi poslancev Mahniča in Bah Žibertove omenjenima ministroma ter poda zagotovilo, da si kršitev Poslovnika v prihodnje ne bo več privoščila.

Sara Kovač