fbpx

SDS: “Predsednik vlade je govoril o širokem konsenzu, pri tem pa ponovno ni omenjal opozicije”

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je prejšnji teden predstavila zahtevo za sklic izredne seje DZ na temo razmer v zdravstvu (Foto: STA)

Glede na poročanje medijev, da imata Vlada in Ministrstvo za zdravje zdaj “poskenirano” stanje, v stranki SDS pričakujejo, da bo časovnica reševanja razmer v zdravstvu narejena z jasnimi in realnimi datumi, predvsem pa da bodo ti datum pri uresničevanju tudi upoštevani. Na zahtevo poslanske skupine SDS bo prihodnjo sredo v Državnem zboru RS potekala izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali priporočila, ki so jih v stranki SDS javnosti predstavili že prejšnji teden.

Včeraj je na Brdu pri Kranju potekal vrh vladne koalicije, na katerem so obravnavali zgolj področje zdravstva – čeprav naj bi se po prvotnih napovedih pogovarjali tudi o izhodiščih za reforme davkov, pokojninskega sistema, šolstva, plač v javnem sektorju in stanovanjske politike. Na vrhu je bila predstavljena analiza stanja slovenskega zdravstva, ki je po besedah premierja Roberta Goloba slabša, kot si kdorkoli misli. “Dobra novica je, da so ugotovljeni razlogi, zakaj je situacija tako slaba, in da obstaja načrt,” je napovedal. “Glede na novinarske prošnje po odzivu Slovenske demokratske stranke na včerajšnji vrh koalicije uvodoma sporočamo, da ocene včerajšnjih dogovorov seveda še ne moremo podati, saj uradno nismo seznanjeni s številkami in predlogi, o katerih so se pogovarjali koalicijski partnerji,” pa so sporočili iz stranke SDS.

Glede na poročanje medijev, da imata Vlada in Ministrstvo za zdravje zdaj “poskenirano” stanje, v stranki SDS pričakujejo, da bo časovnica reševanja razmer v zdravstvu narejena z jasnimi in realnimi datumi, predvsem pa da bodo ti datum pri uresničevanju tudi upoštevani. “Tudi predsednik vlade Robert Golob je včeraj govoril o širokem konsenzu, pri tem pa žal (ponovno) ni omenjal opozicije,” so opozorili in dodali, da so v stranki SDS vedno pripravljeni podpreti dobre rešitve, ki bi resnično prinesle rezultate. V tej luči bo na zahtevo poslanske skupine SDS že prihodnjo sredo v Državnem zboru RS potekala izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali priporočila, ki so jih v stranki SDS javnosti predstavili že prejšnji teden.

Spomnimo, zaradi katastrofalnih razmer v zdravstvu so v stranki SDS predlagali, da Državni zbor sprejme naslednja priporočila:
1. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da nemudoma predlaga spremembo Zakona o javnem naročanju, s katero se ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene medicinskega materiala v Sloveniji približa primerljivim cenam v drugih državah Evropske unije. Tako pridobljena sredstva naj se sistemsko usmerjajo v odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in odpravi čakalnih vrst.

2. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku 30 dni v sodelovanju s stanovskimi in sindikalnimi organizacijami s področja zdravstva pripravi in predlaga nov plačni sistem v zdravstvu. Istočasno naj vlada pripravi tudi predlog za odpravo plačnih nesorazmerij v vseh ostalih delih javnega sektorja ter prične pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli storitvenega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in ki si želijo bodisi poseben plačni sistem, bodisi poseben steber znotraj dosedanjega okvirja.

3. Državni zbor Republike Slovenije poziva Vlado Republike Slovenije, da v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, strokovnimi, stanovskimi in drugimi interesnimi organizacijami zdravstva in združenj pacientov v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu, s katerim naj se:
a. Začasno aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema in dodatna sredstva za čimprejšnjo zagotovitev zdravstvenega varstva vsem, ki plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje;
b. Opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev (zdravnikov in medicinskih sester), ki so zaradi neurejenih razmer v zdravstvu in neustreznega vrednotenja njihovega dela odšli za kruhom v druge poklice ali v tujino.

Sara Kovač