Anketa: SDS se že 3. teden vzpenja, zastoji pri oblikovanju nove koalicije koristijo LMŠ

Foto: STA

Po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca se SDS že tretji teden zaporedoma vzpenja na lestvici, na raven prvega tedna pa se je vrnila LMŠ. V veliki meri na račun podpore Levici in predvsem SD, ki ji je podpora znatno padla, podobno velja za SNS. Desus ostaja stabilen, zastoji v pogajanjih o sestavi nove koalicije in javni odmevi znotrajstrankarskih dogajanj pa niso koristili SMC in delno N.Si, kjer je zaradi javnih nastopov evropske poslanke opazna skepsa glede enotnosti stranke. Obe stranki sta izgubili nekaj podpore, ki sta jo pridobili drugi teden po odstopu vlade. Na robu praga za vstop v DZ ostajata SMC ter SLS, brez resnih možnosti pa je stranka SAB z manj kot 1% podporo.

Iz tedna v teden pada delež tistih, ki bi si bolj kot novo koalicijo želeli predčasne volitve, vendar je še vedno v večini. Krepi pa se delež popolnoma odločenih glede udeležbe na morebitnih predčasnih volitvah. Podpora predsedniku SDS kot morebitnemu novemu mandatarju se krepi že tretji teden zaporedoma, hkrati pa pada drugemu na lestvici, Marjanu Šarcu. Opazno je tudi povečanje podpore predsedniku SMC Zdravku Počivalšku.

Stranka SDS beleži najvišjo podporo
Glede na podatke javnomnenjske raziskave, ki jo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC, bi, če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS (22,4 %), sledi LMŠ (16,2 %), Levica (5,4 %), SD (5,3 %), DeSUS (4,1 %) in NSi (3,6 %). 32,5 % volivcev je neopredeljenih.

Če upoštevamo samo opredeljene anketirance, bi stranka SDS dobila 33,2 %, LMŠ 24,0 % in Levica 8,0 %.

SDS se je podpora še zvišala v primerjavi s prejšnjim merjenjem (z 31,4 % na 33,2 %), in je močno pred  pred LMŠ, ki ji je podpora, iz že navedenih razlogov, tudi nekoliko zrasla. Podpora je padla strankam SD, NSi, SNS in nekoliko tudi SMC.

Javnost meni, da bi bil najprimernejši mandatar Janez Janša
Sodelujoči so bili vprašani tudi o tem, kdo bi bil po njihovem mnenju najprimernejši mandatar za sestavo prihodnje vlade. Največ (24,7 %) anketirancev meni, da je najprimernejši kandidat za mandatarja prihodnje vlade Janez Janša, na drugem mestu je Marjan Šarec, ki pa zaostaja že za 6 odstotnih točk.

Očitno je, da iz tedna v teden opazno narašča delež takšnih, ki menijo, da bi bil najprimernejši mandatar Janša. Petega februarja je bilo takšnih 20,9 odstotka, 20. februarja pa že 24,7 odstotka. Delež takšnih, ki menijo, da bi bil najprimernejši mandatar Šarec, se je pa znižal. Močno se je povečal delež tistih, ki menijo, da bi bil najprimernejši mandatar predsednik SMC Zdravko Počivalšek in sicer z 1,4 odstotka 5. februarja na kar 5,6 odstotka 20. februarja.

Prav tako narašča število tistih, ki menijo, da bi bilo primerneje, da se sestavi nova vlada. 5. februarja je tako menilo 36 odstotkov vprašanih, 20. februarja pa že 40,2 odstotka. Delež tistih, ki menijo, da je primerneje, da se razpišejo predčasne volitve, upada in jih je komaj nekaj več kot polovica.

Glede na raziskavo je delež takšnih, ki se bodo zagotovo udeležili naslednjih parlamentarnih volitev 44,6 odstoten, delež tistih, ki se zagotovo ne bodo udeležili volitev pa je narasel na 16,9 odstotka.

Javnomnenjsko raziskavo je za Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC med 19. in 20. februarjem in sicer po telefonu med 720 polnoletnimi prebivalci Slovenije. Od anketirancev je 50,8 % žensk. Povprečna starost znaša 51,7 let, standardni odklon pa je 16,1 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,7 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,1 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,2 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (32,8 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,0 %), 23,1 % anketirancev ima poklicno šolo in 18,1 % anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (49,5 %), sledi mesto (32,4 %) in manjši kraj (18,1 %). Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,3 %), sledita Podravska (16,2 %) in Savinjska (12,1 %) regija.

Rok Krajnc

 • Slovenec

  Noro in nedopustno je, da ima LMS toliko podpore. Ali ankete zavajajo,
  ali so ljudje ponoreli.

  • traktor

   Ah, tole je vse umetno. Kakšen konj pa bi še volil takele. Morš bit pa res ubrisan.

  • Winstonblue

   Najbrž bo to zadnje. Žal

  • mona lisa

   To tudi meni ni jasno. Ali imamo res toliko debilov pri nas da daje kdo še podporo LMŠ in debilnemu Šarcu.

  • Novakec1

   Preveč ste jih pumpal z demokracijo, to je pa rezultat.

  • Resnica

   Ljudje imajo pravico podpirari kogar hocejo…demokracija pa to

 • Stajerka

  …ne se bat…..Šarec NE bo sestavil vlade……strmoglavil bo kot je strmoglavil Cerar…….

  • Novakec1

   Saj mu ni treba, jo bodo strici v ozadju, kot že nekajkrat nazaj.

 • Vana

  Prav vse , kar anketarji počno, ima svoj namen !
  Amen !

 • Foglof Tunek

  Ma koji kurac se SDS vzpenjate…propadli boste. Bedarije o sredinskih strankah mediji in politiki lahko prodajajo butlom, ne meni. Kdo je sredina v politiki? Vse, kar je proti sredini, je cincanje in sviranje kurcu. Kar poglejte, kako je končal posrani Miro Cerar! Budala, ki ga veter obrača. Kaj je hotel Tonin z napovedjo, da se bo NSi pomaknila proti sredini? Sporoča, da se je za mesto pri koritu pripravljen prostituirati s komerkoli, ki bi mu to omogočil. Najraje z Janšo…brez vazelina in kondoma.

  • mici

   Vaši komentarji so prenapeti, razdiralski v stilu leve sile. Pa mi naj še kdo reče, da niste nestrpni, vulgarni, primitivni.

   • Stajerka

    …to so, dokazano, nasprotniki sovražnega govora, ki širijo sovražni govor…….

    • Foglof Tunek

     To ni sovražni govor…to je resnica !!!

   • Foglof Tunek

    Kaj ni res od tega kar sem napisal? Ajd povej Micka bolj konkretno ali pa bodi tiho… Kapish?

    • borko

     propadli boste je že ena,,,to je tvoja pobožna želja

    • Stane Golobič

     Precej si zablojen

   • Novakec1

    Nestrpne povzročajo nestrpni, zdej si pa to razlagi kakor hočeš.

  • šrauf

   Poglej kam je pripeljalo tvojega fotra zmerno(sredinsko) pitje šmarnice. Če bi bil skrajni pivec bi bil impotentan in bi tebe rešil vseh muk. Će bi bil skrajni abstinent nebi nakavsal debila. S sredinsko dozo pa je dobil debilnega kozjejebca.

   • Kalabicnikola

    Zato je pa tvoj pri tebi nadoknadil

  • terminalar

   Ma koji kurac se SDS vzpenjate…propadli boste.… z ostalim se moram strinjati.

 • Foglof Tunek

  Čuj, komunisti so ga fuknili vun iz partije in nikoli sprejeli nazaj, ceprav je napisal prošnjo. Skrajne komunistično stalinistične metode Janša uporablja v SDS-u !!!

  • Kalabicnikola

   Vse znano, ga še iz mladosti osebno poznam pokvarjen do amen. Le žel v rit vsem ,na veliko ovajal in grozil z zapori in podobni. Smrad od človeka

   • šrauf

    Star si pa 50?

    • Kalabicnikola

     Pusi kurac papak

     • šrauf

      Retorika deda pri 60+

    • Rožle

     Itaq 55 … in pizdek nekaj bluzi, da ima 40 let .. ccc

     • Kalabicnikola

      Ko bi bil sam s sabo tok obremenjen kokr si z mano bi lepše živel

     • Rožle

      Lažeš k ps teče …

  • JANEZ GUS

   A tebe so pa na gnoj fuknili,pa še danes cepaš vun z njega.

 • Artur

  V betice bolani Butalci še vedno držijo zblojenega komedijanta na drugem mestu. Bo treba poizvest s čim se fotrajo da tako vpliva na njihove možgane, sem šlišal, da če se govedo preveč nažre lucerne da znori.

 • Antonius

  Ne replicirajte provokatorskemu Kolaborantiću Fr/nikoli, ker v polemikah z njim, sebe spravljate na njegov maloumni pritlehni nivo. On je drekač, pametni se pa dreku izognejo, ker se z njim itak ne bodo ukvarjali.
  Samo enkrat sem mu vrnil minus in takoj ugotovil, da niti toliko pozornosti ni vreden.
  Pustite ga, da se osamljen izživlja z minusi, zmerljivkami in zlobnimi kretenizmi.

  • Artur

   Preden se spravi na trolanje si zapoje pri sebi: Trolam danju, torlam noču biram glupost koju hoču.

  • sunday

   seveda se popolnoma strinjam s tabo, vendar mi včasih nagajivost ne da, da se iz tega primitivnega in nerazgledanega jugo bedaka ne bi tudi ponorčeval !!!

   • Antonius

    Vzdržite se, ker je njegov namen in namen vseh provokatorjev prav to, da s klobasanjem, komentiranju namenjeni prostor naredijo nezanimiv.
    Zavedajte se tega, da naše komentarje k naslovnim prispevkom berejo tudi ljudje, ki ne sodelujejo na Disqusu. V pogovoru na ljubljanski tržnici sem od znanca zvedel, da komentarje v Novi vedno pregleda in prebere. Nisem mu dal vedeti, da sem s komentarji tudi jaz udeležen. Prijetno me je presenetila tudi neka gospa v Vačah pri Litiji, ko mi je zaupala, da redno spremlja tudi komentarje na Novi.
    Vedite, da nimamo veliko možnosti, kje komentirati, ker nas na ostalih elektronskih portalih takoj cenzurirajo in zbrišejo.
    Če ne zaradi sebe, vzdržite se zaradi ostale zainteresirane javnosti.

    • sunday

     se, res pa je, seveda se strinjam z napisanim, ko gledam skozi vaše oči, je pa tudi res, da je portal zanimiv, če uporablja oz. objavlja različna mnenja (vidimo, da levistični provokatorji radi zahajajo k nam in kar naj, saj nas to dela različne in zanimive), ker na njihovem portalu nas brišejo in zato so sami, kar pomeni nezanimivi, dolgočasni, kar je za medij ne samo sramota ampak katastrofa in oni to slednje so. no, res pa je tudi, da moramo paziti, da nas ravno ta čistost ne zavede in postanemo enaki kot levisti, samo na drugem bregu (to je tudi poanta mojega gornjega zapisa), zato ohranimo svojo vero in poštenje ter odkritost, kot tudi pripadnost in ponos svojemu poreklu (malo smo pa lahko tudi nagajivi), ker nas ravno to dela drugačne in loči od levističniga enoumja, ki ne dovoli širine!!!
     antonius – dober si, res !!!

    • Kluki

     Antonius.Kapo dol.Tudi mene zanese.Če povem po pravici sem se logiral ravno zato,da kakšnemu levaku napišem kaj žaljivega,kot to počnejo sami.Na koncu bo zmagala demokracija.Če ljudje hočejo socializem,ga bomo pač imeli.To bo tudi vse,kar bomo imeli.Saj veste,prašek,kava,banane….

 • Rožle

  Mudonja Huntić .. se še nisi pobrisu ..

 • mici

  Janša bo ali ne bo sestavil nove vlade. Kljub temu so se nekateri poslanci začeli zavedati, da razdiralnost nikamor ne pripelje. Že to je velik plus. Veliko nas je domoljubov in smo na strani SDS in JJ.

  • Foglof Tunek

   Če si na strani SDS in Janše nisi noben domoljub… si navadna idiotka… Kapish?

   • mona lisa

    Taki kot ti so izdajalci ki hočejo državi slabo. Še ve kaj z izdajalci.

 • Foglof Tunek

  Čujte, samo toto farso poglejte… tožba SDS proti Šarcu? Vse, kar je izjavil Šarec, je res. Janša in njegovi dnevno žalijo in obrekujejo, pa jih nihče ne toži. Za njih velja absolutna svoboda govora. Za vse ostale pa? In ja, da je tako, je kriva kvazi leva politična opcija. Oni bi lahko ustavili Janšo in razcvet sovražnega govora in fašizma. Pa so raje z njim paktirali in sklepali kompromise. Da o osrednjih medijih, njihovi servilnosti in politični korektnosti do fašistov iz SDS, ne izgubljam besed… Edina prava levičarska politična opcija je LEVICA… vse ostalo je sranje!!!

  • mona lisa

   Nisi vreden rjavega šusa izdajalec.

  • šmentanamuha

   Čuj, kaj tebe so po glavi tepli, ko si bil mali?

 • Rožle

  Ja kdo neki se kar sam pobrIše razen HUNTIĆA ..
  no, zadnje čase ga neki tut Haloški Fuknnek oponaša ..

 • rabarbara

  Ja, država pa brez vlade v prostem teku…. Oni v odstopu pa še kar harajo po njej
  in lovijo še zadnje koristi zase.
  Mater… A ste lahko se bolj počasni…

  • rabarbara

   *garajo po njrj

   • rabarbara

    *harajo po njej

    • Rožle

     hmmm … ??? ponovi vajo

 • Marija

  Pa kaj so ti ljudje slepi gluhi ali kaj,da podpirajo Sarca?Ne morem razumeti?Ima šarec tes tako močne aktiviste na terenu.No mediji mu veliko pomagajo.Ali se jih toliko boji za svoje polozaje in bodo morali postati pošteni?.To me skrbi?

  • joza joza13

   Tudi mene skrbi podobna ugotovitev, skrbi pa me tudi izbor regij v tokratni anketi. Nič Gorenjske, nič Primorske, nič Dolenjske…

 • JANEZ GUS

  Ne govorite tega na glas,da rdečuhi ne naredijo skupinski samomor.

 • šmentanamuha

  A je to možno, da Šarca še vedno podpira toliko ljudi?

  • rabarbara

   Ja, če veruješ rezimskim pisunom

 • xtc

  Mislim ,da je podpora Xaraxcu in LMŠ bistveno nižja kot se kaže sploh po zadnjih aferah in butastih jokcanjih po medijih.

 • Novakec1

  Ta koalicija ki jo skuša sestaviti Jajo je; Misija nemogoče 1, bo Jajo zmagu na volitvah ampak vladne koalicije pa spet ne bo mogel sestaviti; Misija nemogoče 2, slolandija gre u rukac z bodočo vsiljeno vlado.
  Bežite če imate kam, jest bom doma ostal.

 • Vsi so slabi. levi … desni … vsi lopovi. Poštenjaki se ne ukvarjajo s politiko.

  • Olga101

   Milovanov?

  • Freiherr

   Rodoljube, tebi do sto veliko manjka…ampak saj poznas tisto, “ko rano poludi, zivot mu prodje u veselju”. To sicer za tebe ne velja, ravno obratno. Trpis zaradi pomanjkanja stevila tock in imena, ki je tipicno levofasisticno, knede?

 • sunday

  spoštovani, kako vam naj povem oz. dpopovem, da ni dobro razlagati kako bi stranka sds zmagala in za koliko vodi – posledica je – ljudje, ki bi nas volili posledično ne gredo na volišče, ker bo sds tako zmagala – gredo pa na volišče naši sovražniki, da sds ne bi zmagala, no in potem dobimo to kar imamo – zato vam na srce polagam – učite se od levistov, oni te zadeve zelo dobro obvladajo, ali ne vidite, da že 30 let (na cca pol stoletja podlage) nategujejo celotno državo in neuko rajo – zato ponovno – ne se hvaliti z rezultatom, ki ga šele pričakujete, ki ga v realnosti ni – če bi delali obratno (upam, da razumete kaj stem mislim) bi mi imeli več volivcev, ker bi ljudje, ki bi nas volili na volitve tudi šli – tako pa ne grejo, ker mislijo da bo sds tako zmagal – no, vidimo, da se nam to ne obnese, zakaj potem pri vragu tega ne spremenimo, ali tudi vi ne spregledate – želim samo dobro sds in sem tudi pripravljen pomagati, ker se na te stvari spoznam – razmislite !!!
  kaj pa je statistika pa upam, da se vseeno zavedate!!!

 • Vsemogočni Sveti Oče Lojze

  LMŠ je katastrofa

 • Resnica

  Po mojem.mnenju bo sds najebala v obeh primerih…ce sestavijo vlado bodo cez dve leti na volitvah krivi prav za vse kar je slabega v drzavi sploh ce pride se kaksna pandemija in gospodarska.kriza…ce ne sestavi vlade bodi pa tudi okrivili njega…ne govorim o podpornikih sds ki pac vedno volijo sds ampak o tistih na desnici ki enkrat volijo.ena.in drugic druge…skratka slovenija mocne stabilne vlade sploh ne more imeti.ker desnica pac v sloveniji.nima dosti podpore levica pa je razdrobljena v 3pm

  • sunday

   tu se malo motiš, livisti niso razdrobljeni, oni so namenoma v večih strankah, da razdrobijo in zavedejo volivce – ja kaj pa je sab, desus,sd, lmš, smc, sns, če ne levistične droptine, ki jih trosijo bedakom pred volitvami – torej, levica ni razdrobljena, levisti samo drobijo neuki narod !!!

   • Amerikanc

    To ni levica ampak udbopartjska liberalna struja, ki duši napredek in razvoj Slovenije. Počivalšek je lahko faktor, ki bo ljudem, ki so zavedeni, odprl oči.

  • Freiherr

   Od kje ti ideja, da je levica razdrobljena. Preberi moj gornji komentar in mi na to prosim odgovori.
   In se to. V SLO desnice ni. SDS je levo sredinska socialdemokratska stranka. Pucnikova zapuscina, Jansa njen izvajalec.
   Kateri pravi desnicar da vsem upokojencem zastonj javni prevoz?? In visanje penzij z denarjem iz ECB-ja? Jaz SDS razumem, brez deleza upokojenskih glasov so na 10%, zato pa je leva sredina njihov modus operandi.
   Edini, ampak res edini, ki zadeve globalno razume, je komentator Mitja Irsic pa se tega vcasih rukne malo v levo.

 • Novakec1

  Zmeraj bolj smtdi v greznici slolandija, politični debili pa še kar naprej mešajo dr..!

 • piko8

  Vse eno pa mislim, da so volivci LMŠ butalci v prostem padu!!! Edina prava anketa so bile volitve 2018 in znan rezultat!!!
  Tukaj pa režimski mediji bildajo šmarsko zgubo!!

 • Vrhovni sodnik

  Pustmo ankete, vsak jih po svoje oblikuje in vse lažejo. Edina in mogoče zadnja šansa je takojšnja sestava vlade, za to naj se 4 tega maximalno zaveda in jo sestavi, ker jo SLO nujno potrebuje. Organe pregona se izrablja, delujejo po ukazu, ne po zakonu, meje so odprte in Corona virus je pred vrati, vlada se pa v peskovniku igra. SMS in DESUS sta videti kredibilna partnerja in tudi če Počivalšek pripelje samo 8 ali 9 poslancev je dovolj. Če ne gre drugače, naj J.J. ne trmari in da Toninu mesto predsednika DZ, saj boljšega od njega še nismo imeli in tudi vsi zakoni bodo šli čez DZ in je dobro imeti sposobnega na tem mestu. Razumel bi, da cmero ni odklonil sodelovanja, zdaj je pa sam sebe pokopal. Zavihajte rokave in v Petek podpišite koalicijsko pogodbo, vso srečo vam že zdaj želim.

  • Poštenjakar

   Mene si prepričal, od teh starčkov iz ozadja ni več nič koristnega, po mojem se jim trga.

  • Vladni komik

   Kakšen peskovnik, midva se s črncem igrava ladjice potapljat.

 • Amerikanc

  LMŠ je z novimi obrazi, pripeljal v DZ in v vlado največ delitantov v slovenski 30 letni zgodovini.

 • Freiherr

  Kaksen idiotizem ljudi. Se premislis in volis LMS ker je Ljudmila nekaj navrgla in zdaj v stranki niso enotni?
  Pa kdo so ti imbecilni volilci? Volis vedno v korist lastne riti. Javni prisesanci bodo vedno volili leftarde, ki jim z visokimi davki omogocajo lagodno zivljenje brez dela in produkcije. Z oblastjo nezlizan podjetnik bo vedno volil tistega, ki mu bo zmanjsal davcne obremenitve. In koliko je slednjih? Mogoce 20%. Visje davcne obremenitve producentov, globlja je drzava in vecja odvisnost imbecilnih neproducentov od nje.
  Ze tu produktni del volilnega telesa izgubi, da ne govorimo o leftardski mentalni bolezni vecine slovencev kot posledice komunisticne indoktrinacije.