SDS: Tanja Fajon je zlorabila diplomatsko mrežo, vlada je delovala nezakonito

Poslanec Franc Breznik. (Foto: SDS)

SDS zunanji ministrici Tanji Fajon očita zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah, je danes v predstavitvi razlogov za vložitev interpelacije proti zunanji ministrici dejal poslanec SDS Franc Breznik. Poročali smo že, da se vlada o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja tudi ni predhodno posvetovala s predsednikom republike, kar pomeni, da je bil kršen drugi odstavek 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ki ureja postopek odpoklica in kjer je zahteva po predhodnem posvetovanju jasno zapisana. Postopek odpoklica je bil torej nezakonit: vlada je delovala nezakonito, predsednik republike pa je podpisal ukaz na temelju nezakonitega postopka.

“Očitamo ji odgovornost zaradi zlorabe diplomatsko-konzularne mreže zaradi selektivnega zbiranja podpisov volivcev za eno predsedniško kandidatko, s čimer je bila ustvarjena neenakost pred zakonom,” je dejal poslanec SDS Franc Breznik. V SDS ministrici Tanji Fajon očitajo tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je dejal Breznik, je bilo z vsem tem izgubljeno zaupanje v zunanjo ministrico.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer naj bi nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica sicer odgovorila, da četudi morda veleposlanik sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve. Šlo je pravzaprav za povzetek sporočila MNZ-ja, ki je pred tem cele tedne krožil po ljubljanskih ministrstvih, po vseh slovenskih upravnih enotah in drugih javnih ustanovah – na kar je opozoril tudi dolgoletni diplomat dr. Dimitrij Rupel in med drugim dodal, da ni šlo za pravo diplomatsko depešo ter da zdaj že nekdanji veleposlanik v Washingtonu niti za trenutek ni ogrozil varnosti slovenskega depešnega sistema oz. diplomatske komunikacije.

Breznik je danes dejal, da je Kajzer, ki ga je označil za enega najboljših diplomatov, razkril zlorabo depešnega sistema, s tem pa je dejansko postal “kričač”. Kajzer je po njegovem deloval profesionalno, a je bil zato deležen medijskega in političnega pogroma. Po njegovih besedah je naredil minimalen prekršek, če sploh, kazen pa je bila nesorazmerna. Ministrici je tudi očital, da je želela z odpoklicem Kajzerja izprazniti veleposlaniško mesto v Washingtonu, da bi tja lahko odšla nekdanja podpredsednica gibanja Svoboda Marta Kos. O tem so v preteklih dneh pisali nekateri mediji, a je Kosova to zanikala. To je že druga interpelacija SDS v tem mandatu. V torek so vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Sara Bertoncelj