SDS v Parsifalovi decembrski javnomnenjski raziskavi vodi pred LMŠ, vlado Marjana Šarca podpira manj kot polovica vprašanih

Stranki SDS in LMŠ sta še vedno na prvih dveh mestih po Parsifalovi javnomnenjski raziskavi. Foto: STA.

Agencija Parsifal je za Televizijo Nova24TV med 2. in 5. decembrom izvedla anketo o priljubljenosti parlamentarnih strank in podporo vladi; skupaj so realizirali 906 vprašalnikov, od tega 706 po metodi telefonskega anketiranja in 200 po metodi spletnega anketiranja, raziskava, ki je zajela samo opredeljene volivce, pa je pokazala, da bi danes največ, 26,5 odstotka vprašanih, volilo Slovensko demokratsko stranko. Sledi Lista Marjana Šarca, ki bi jo volilo 24,4 odstotka vprašanih. Sledijo Socialni demokrati (11,3 odstotka vprašanih) in Levica (10,6 odstotka) ter Desus (7,0 odstotka). Sledijo SNS (6,5 odstotka vprašanih), Nova Slovenija (6,3 odstotka) in SLS (4,6 odstotka vprašanih). SAB (1,8 %) in SMC (1,0 %) se ne bi uvrstila v parlament. 

Foto: Parsifal.

Med vsemi anketiranci je sicer trenutno še vedno 33,7 neopredeljenih, 10,8 odstotka od teh se sploh ne bi udeležilo volitev. Podpora SDS je padla v primerjavi s prejšnjim merjenjem, a je kljub temu prehitela vladajočo LMŠ in jo tako zamenjala na prvem mestu. SDS bi namreč volilo 17,6 odstotka vseh vprašanih, LMŠ pa 16,2 odstotka vprašanih. Podpora je padla tudi Levici, ki bi jo volilo 7,0 odstotka vseh vprašanih, zrasla pa je stranki SD, ki bi jo danes volilo 7,5 odstotka vseh vprašanih anketirancev.

Foto: Parsifal.

Preberite še: [VIDEO] Štajerska varda zalotila migrante pri nezaščitenem jašku – Oboroženi policisti nad Šiška & Co., za ilegalci pa naj bi stekel samo eden

Za Desus bi glasovalo 4,6 odstotka vseh vprašanih volivcev, za SNS 4,3 odstotka vprašanih, za Novo Slovenijo pa 4,2 odstotka volivcev. SLS, SAB in SMC se v parlament ne bi uvrstili. Na vprašanje, ali podpirajo vlado Marjana Šarca, je v decembrski anketi 43,7 odstotka vprašanih odgovorilo pritrdilno, ne podpira pa je 46,5 odstotkov vseh vprašanih. Neodločenih je 9,8 odstotka vseh vprašanih. Napram zadnjemu merjenju v novembru 2019 je torej podpora vladi rahlo narasla.

V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 706 anketirancev, od tega 51,8 % žensk. Pri mešani metodologiji (telefon in splet) je bilo zajetih 906 anketirancev, od tega prav tako 51,8 % žensk. Povprečna starost znaša 52,3 let, standardni odklon pa je 16,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,2 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,2 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,5 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,3 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,5 %), 22,7 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,4 % anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo.

Foto: Parsifal.

Podpora vladi se giblje okrog 46 odstotkov
Na vprašanje, ali podpirajo vlado Marjana Šarca, je v decembrski anketi 43,7 odstotka vprašanih odgovorilo pritrdilno, ne podpira pa je 46,5 odstotkov vseh vprašanih. Neodločenih je 9,8 odstotka vseh vprašanih. Napram zadnjemu merjenju v novembru 2019 je torej podpora vladi rahlo narastla.

T. F.

 • rubec

  Stranka alenke bratušek, 1,2%. To je verjetno napaka, ker 1,2 idiota ne obstaja. Ali je idiot eden ali sta dva, drugače ne more biti.

  • jevidel

   0,2 je LGBT, ostalo pa, kot praviš, no.
   ???? , kje pa je ostalega bitja 0,8 % pa ……. hmm ……mogoče je migrant, ali pa ..špijun.

 • Antonius

  Podpora vladi okoli 46 procentov glasov!
  To pomeni, da je 46 procentov zadovoljnih s priseljevanjem in socialnem vzdrževanjem šerijatarjev.
  Slovenci in Slovenija?! Ah, brez veze. Saj gre itak počasi slovenska prohodnost v maloro.
  Saj danes že novinarji nič več ne govorijo slovensko.
  O uktadenem pa tudi nima smisla, ker Slovenci Forumašem ukradeno itak podarijo.
  Glavno, da je v počasnem odhajanju, veleizdajalec srečen in zadovoljen.

  • šmentanamuha

   Tud men se zdi ta odstotek mal prevelik.

   • WISKY 1000

    Zelo veliko prevelik,lažejo po komunajzarsko,levaško.

  • Schemva Miro

   Politika me ne zanima,pravijo ljudje,gledajo pop tv in rtv,na podeželju nimajo pojma kaj se dogaja v mestih,kjer je vedno več čefurjev in zadnje čase še šiptarjev,nimajo pojma,da ni najemniških stanovanj,ker jih vse zasedejo ti,ki sem jih prej omenil s svojimi razširjenimi družinami,skratka,zabita teleta nimajo pojma kaj se dogaja,glavno,da je za v lonec in da imajo,če se le da,malo več,kot sosed.

   • freedomfighter

    Zanimivo da imajo najvec proti cefurjem tisti ki prakticno nimajo stika z njimi…kot ljubljancan sem odrascal skupaj s slovenci bosanci in srbi pa nisem imel z nobenimi problema…v bistvu smo se vedno dobro razumeli

    • Schemva Miro

     Od kod pa tebi ideja,da jaz nimam stikov z njimi?

 • bubamara

  Desus 7%? Demokracija res ni za otroke socijalizma.

 • Andrej

  Slovenci so politično nepismeni, a se počasi popravljajo. Ampak, glede na procente Levice in DeSus se pa poneumljajo.

 • FORT WORTH

  46% anketirancev je zadovoljnih s to nesposobno vlado ?
  Meja pusca…
  Finance puscajo na vseh koncih in krajih…
  Sodstvo pusca…
  Zdravstvo pusca…
  Solstvo pusca…
  Arbitraza pusca…
  Rezimski mediji puscajo…

  Ladja se potaplja, butli pa happy ?!
  Ali so zgresili s prestevanjem glasov ali pa so ljudje zadovoljni s laznivci, lopovi, nesposobnezi, ki nam vladajo !!
  Ce je to slednje, drzavi NI vec pomoci !!

  • pajot

   Polovica državljanov Slovenije očitno ni avtohtona. Priseljenci z juga pa navijajo za tistega,ki jim da zastonj denar.
   Ni kaj,ko bo zmanjkalo denarja,bo pizdarija.

   • freedomfighter

    V demokraciji ima avtohtono prebivalstvo iste pravice kot vsi ostali…zacne se pri volivni pravici ki pripada vsem drzavljanom in ne le avtohtonemu prebivalstvu…sploh pa priseljenec iz juga dela in placuje davke tako da ni nobenega smisla da nebi imel volivne pravice…to da imamo v sloveniji toliko priseljencev pa kaze da je nase gospodarstvo ze nekaj casa tako mocno da slovencev enostavno ni dovolj

    • FORT WORTH

     Hahaha keri kreten !!

     • freedomfighter

      Pravice so vezane na drzavljanstvo in ne nacionalnost…to da se tujci priseljujejo v slovenijo pa je pokazatelj da smo del razvitega sveta…nisem se slisal da bi ljudje imigrirali v nerazvite drzave z nizkim standardom

     • FORT WORTH

      Ja, samo v Sloveniji je vas, ki ste izrazito yugonostalgicni in zraven tega se blesavi, je 40%,
      emonomskih priseljencev, ki so zaradi vojne nacionalisticno vezani na svojo drzavo ( bih – srb – kosovo – maked… ) pac ne morete vecinsko krojiti usode malega 2 milijonskega naroda !!

 • Olga101

  Človek se sprašuje po IQ tistih,ki po vseh aferah in uvozu divjakov ter uničevanju države, še podpirajo murglsko zloženko!

  • Igor Pavlič

   Očoitno je večinja DSlovencev bedakov, ,ker ne volijo JAneza JAnše ter SDS-ja. Edinja reši6tevg za ta narod je, da ga zamenjamo!

  • pajot

   Ko bo prišlo do povračilnih ukrepov,bo večina tistih,ki podpirajo to zloženko,spizdila na Kajmanske otoke.
   Tako,kot so leta 91 bežali v Avstrijo in Italijo.
   Da ne omenjam bežanje teh frant med drugo vojno. Pred nemškim shutzwerom.

 • Minovak

  Imam občutek, da bi tole spadalo zraven, vsaj posredno še iz časov, ko je bilo aktualno, pri nas pa je še vedno…:

  Radio Erevan
  Vpr.: Ali je res, da bomo v času komunizma lahko naročili hrano po telefonu?
  Odg.: To je res. Dostava pa bo po televiziji.

 • Peter dolenc

  Oboji rezultati pa kažejo, da še nismo prišli k pameti.Ali nam najmanj 60 let komunizma rs ni bilo dovolj?

 • Igor Pavlič

  Febriuiarja 2013 je JAnševo vlado podpiralo mle še 13 anketirancfev, pa možakar še vedno ni hotel V teh pletih je pri vodenju SDS-ja prišel že tako daleč, da tudi če bi ga podpiralo 2 x tol9iko voloilcev, kot kaže PArsifal, ,še vfedsno nje bi mogel sestaviti vlade, s kom? Korla in Jelinčiča v naslednjem sklici zagotovo ne bo več, Šiško, Cerar in ostali domkoljubi pa ne bodo dosegli praga.Če bo pa spet kdo ustanovil kakšno ad hoc stranko kot sta jo Cerar, Janković in Šarecf, je ipaoki jasno, da SDS nima nikakršnih možnosti.

  • rubec

   Diobra anal9liza.

   • rrrrr

    Pa ti typkai soz lo5pato°°¶

    • rubec

     Hehehe, dobrna talle.

     • rrrrr

      Nde-ha, nde-ha, Pav-elič je fuel dobr Komen morator…..

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA.

  • Vojteh Dovč

   Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič. Na repu lestvice so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

   Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/jansa-ima-zelo-dober-razlog-da-se-mu-smeji-338370http://www.zurnal24.si

   • rubec

    Verjetno me nisi razumel, zato ponovim še enkrat. ŽIVEL JANEZ JANŠA.

    • Vojteh Dovč

     zaradi kriminalca Janše desnica ne bo vodila vlade……..smeji se mu pa zato, ker že več kot 30. let živi na naš račun in nič ne dela………v parlament pride 1x na mesec in še to ne vsak mesec v bistvu je že 30. let na dopustu mi ga pa plačujemo………..bravo

     • rubec

      Te moram spet popravljat. 30 let poje alfi nipič.

     • Vojteh Dovč

      No, kakor za koga! Če pogledaš stranko, že res, če pa pogledaš katero mesto na lestvici zaseda, pa je ta nasmeh bolj grenak, kajne?

 • WISKY 1000

  Čudno,da tišlerja še kdo podpira.

 • Vojteh Dovč

  Tole ste še pozabili prepisat ::::
  .
  Na barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretji pa novi slovenski evropski komisar Janez Lenarčič.–
  – Na repu lestvice so predsednik SDS Janez Janša, zunanji minister Miro Cerar in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

 • Vlado77

  Anketa pokaže predvsem, da je večina popolnoma apolitična in volijo kar tako brez argumentov. Kako je sploh mogoče, da podpirajo tako močno LMŠ ,ki ni naredila niča za državljane. Žal je okrog 30% volivcev naravnanih komunistično . Morda imajo vse procesije NOB močan vpliv. Res ne vem zakaj podpora DEsus tako velika- zakaj? Za upokojence ne naredijo nič niti tistih 6,5€ ne bo. Karel Erjavec izjavi eno naredi drugo.To drugo pa je upognjen hrbet v roku enega dne. AB je del rdečih glede na njeno prepevanje v stožicah in številnih izjavah. Ne uspe s nobenim velikim projektom,ki vsi smrdijo po globoki državi in ožemanju državljanov. 6,5€ pa je posmeh, če je to največji doseg borbe za upokojence. Žal imamo verjetno največji % navijačev skrajne levice,ki so navijali za Madura in Chaveza – situacija tam je vidna vsemu svetu. Toda to ne premakne nič v glavah teh volivcev. SNS ne bi smela imeti niti 0,001% – sploh nimajo nikogar razen Jelinčiča ,ki pa je Titoist in desen čudna mešanica. Nsi sredinska politika očitno ne deluje. Prehiteva jih celo one men band Jelinčič, pa Levica in Šarec. Magičnih 10% je očitno nedosegljivih tudi če se ližejo s Kučanom in Šarcem. Žal tudi SLS ne zleze na 5%. Skratka spremembe v tej mafijski državi ni videti. Upamo da bo do volitev kaj bolj jasno.Če želimo premagati skrajno leve in ex komije je samo ena možnost – povezovanje vseh ,ki so desna opozicija. Soliranje in metanje polen pod noge Nsi je slabo za njih samih in desno alternativo. V resnici je na desni le eno ime ,ki izstopa to je Janez Janša – ostali so ljudje brez karizme in če temu rečemo “teže”. Razen SDS potrebujemo eno desno stranko ,ki bi imela eno osebo s karizmo . Tonin to ni. Podobnik očitno tudi ne. SNS je traparija , kdo sploh voli te tipe? Sem pesimist ,ker ne vidim preobrata v tej državi -žal.

  • Minovak

   Kar se tiče anketiranja, mora biti jasno, da levaki ne vprašajo nikogar…enostavno napišejo kolikor jim odgovarja, na volitvah pa seveda pozabijo na vse. Tako so predvidljivi, da vidiš skoznje.

 • rabbit

  Komunističen center v Muglah je spregledal, da s Šarcem ne bodo mogli več naprej tudi njim je jasno da je človek popoln bedak. Sedaj so začeli akcijo kako prepričati Janšo naj sprejme da bo vodil vlado v času predsedovanja EU, znak zato je današnji članek v Reporterju. Upam, da se je Janša kaj naučil iz 6 mesece, ko je vlado vodil Andrej Bajuk in je LDS potem spet prišla na oblast. Vlade naj ne prevzame, niti v njej naj ne sodeluje, ker se mu to ne bo obrestovalo, edina pot so volitve in nič drugega, če levi nočejo na volitve naj vlado vodijo še naprej do bridkega konca.

 • Amerikanc

  Me prav zanima koliko članov ima Serpentinškova lista; ali so to samo sosedje in “žlahta” v Šmarci ali ima še kje kakšnega člana ?

 • Celcar Mojca

  Bravo SDS!!!

 • maček ivan

  Zadeva je zelo preprosta. Voli se ZA, ali PROTI JANŠI, tako preprosto je to…. eni za “tardeče” drugi pa za “tačrne”….
  Ankete!?? … ne prej ustvarjanje mnenja…. rezultatov.

 • xtc

  Težava je,da so zdajšne volitve imele približno enake rezultate v anketah,a je realnost pokazala ,da je posvojeni Kosovar nabirmal le 12,4% kljub močni medijsko podporni mašineriji-sedaj še tega ne bo.

 • freedomfighter

  Torej ce bi bile volitve danes bi dobili isto vlado le s kaksno stranko manj…glede na to da nas na novi redno prepricujete da je tudi nsi leva stranka dobijo na volitvah gladko ustavno vecino…skratka prihodnost za slovensko desnico je zgleda v vardi ne pa na oblasti