fbpx

SDS v Parsifalovi decembrski javnomnenjski raziskavi vodi pred LMŠ, vlado Marjana Šarca podpira manj kot polovica vprašanih

Stranki SDS in LMŠ sta še vedno na prvih dveh mestih po Parsifalovi javnomnenjski raziskavi. Foto: STA.

Agencija Parsifal je za Televizijo Nova24TV med 2. in 5. decembrom izvedla anketo o priljubljenosti parlamentarnih strank in podporo vladi; skupaj so realizirali 906 vprašalnikov, od tega 706 po metodi telefonskega anketiranja in 200 po metodi spletnega anketiranja, raziskava, ki je zajela samo opredeljene volivce, pa je pokazala, da bi danes največ, 26,5 odstotka vprašanih, volilo Slovensko demokratsko stranko. Sledi Lista Marjana Šarca, ki bi jo volilo 24,4 odstotka vprašanih. Sledijo Socialni demokrati (11,3 odstotka vprašanih) in Levica (10,6 odstotka) ter Desus (7,0 odstotka). Sledijo SNS (6,5 odstotka vprašanih), Nova Slovenija (6,3 odstotka) in SLS (4,6 odstotka vprašanih). SAB (1,8 %) in SMC (1,0 %) se ne bi uvrstila v parlament. 

Foto: Parsifal.

Med vsemi anketiranci je sicer trenutno še vedno 33,7 neopredeljenih, 10,8 odstotka od teh se sploh ne bi udeležilo volitev. Podpora SDS je padla v primerjavi s prejšnjim merjenjem, a je kljub temu prehitela vladajočo LMŠ in jo tako zamenjala na prvem mestu. SDS bi namreč volilo 17,6 odstotka vseh vprašanih, LMŠ pa 16,2 odstotka vprašanih. Podpora je padla tudi Levici, ki bi jo volilo 7,0 odstotka vseh vprašanih, zrasla pa je stranki SD, ki bi jo danes volilo 7,5 odstotka vseh vprašanih anketirancev.

Foto: Parsifal.

Preberite še: [VIDEO] Štajerska varda zalotila migrante pri nezaščitenem jašku – Oboroženi policisti nad Šiška & Co., za ilegalci pa naj bi stekel samo eden

Za Desus bi glasovalo 4,6 odstotka vseh vprašanih volivcev, za SNS 4,3 odstotka vprašanih, za Novo Slovenijo pa 4,2 odstotka volivcev. SLS, SAB in SMC se v parlament ne bi uvrstili. Na vprašanje, ali podpirajo vlado Marjana Šarca, je v decembrski anketi 43,7 odstotka vprašanih odgovorilo pritrdilno, ne podpira pa je 46,5 odstotkov vseh vprašanih. Neodločenih je 9,8 odstotka vseh vprašanih. Napram zadnjemu merjenju v novembru 2019 je torej podpora vladi rahlo narasla.

V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 706 anketirancev, od tega 51,8 % žensk. Pri mešani metodologiji (telefon in splet) je bilo zajetih 906 anketirancev, od tega prav tako 51,8 % žensk. Povprečna starost znaša 52,3 let, standardni odklon pa je 16,9 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (43,2 %), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,2 %) in najmanj je najmlajše starostne skupine (20,5 %). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,3 %), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,5 %), 22,7 % anketirancev ima poklicno šolo in 16,4 % anketirancev ima dokončano osnovno šolo ali nedokončano osnovno šolo.

Foto: Parsifal.

Podpora vladi se giblje okrog 46 odstotkov
Na vprašanje, ali podpirajo vlado Marjana Šarca, je v decembrski anketi 43,7 odstotka vprašanih odgovorilo pritrdilno, ne podpira pa je 46,5 odstotkov vseh vprašanih. Neodločenih je 9,8 odstotka vseh vprašanih. Napram zadnjemu merjenju v novembru 2019 je torej podpora vladi rahlo narastla.

T. F.