SDS zahteva izredno sejo DZ zaradi poslabšanja položaja slovenskih upokojencev

Foto: SDS

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje Državnega zbora RS, kjer bi obravnavali predlog priporočil vladi zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev.

V letu 2022 je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo približno 252.000 prebivalcev Republike Slovenije, med njimi kar 97.000 upokojencev. Pod pragom tveganja revščine torej živi 39 % vseh slovenskih upokojencev.

Republika Slovenija beleži visoko stopnjo inflacije, zaradi česar se položaj upokojencev še poslabšuje. Po podatkih Statističnega urada RS je bila v aprilu 2023 inflacija na letni ravni 9,4-odstotna. Letna rast cen je tako bila 9,4-odstotna (v aprilu 2022 je bila 6,9-odstotna). Cene blaga so se v enem letu v povprečju dvignile za 10,1 odstotka.

Ne glede na to, da je bila vlada Roberta Goloba ob koncu leta 2022 na oblasti že sedem mesecev in so državljanke in državljani in upokojenci že krepko občutili posledice energetske krize in draginje ter so bili ob koncu leta 2022 že izpolnjeni pogoji za izredno uskladitev pokojnin, vlada Roberta Goloba izredne uskladitve ni izvedla. Redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov je bila izvedena marca 2023, in sicer v višini 5,2 odstotka. Navedena uskladitev ne sledi potrebam upokojencev, saj je uskladitev občutno nižja od letne stopnje inflacije.

Vlada Roberta Goloba je veliko obljubljala, vendar doslej svojih obljub ni izpolnila, položaj upokojencev pa se iz meseca v mesec poslabšuje. Upokojenci od obljub ne morejo živeti, zato od vlade pričakujejo konkretne ukrepe za izboljšanje svojega položaja. Svoje nezadovoljstvo in nestrinjanje z delom vlade Roberta Goloba so upokojenci jasno izrazili tudi na več protestih, ki so potekali v Ljubljani.

Predlagana priporočila zasledujejo cilj izboljšanja položaja upokojencev in konkretno naslavljajo njihove potrebe vključno s tistimi, ki so jih vlada Roberta Goloba in stranke koalicije že opredelili v Programu za delo koalicije 2022–2026. Zato v Slovenski demokratski stranki zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora za reševanje socialnega in gmotnega položaja slovenskih upokojencev.

Andrej Žitnik