fbpx

SDS zahteva sklic nujne seje odbora za kulturo zaradi spolnega predatorstva in sprevženosti v umetnosti

Poslanec SDS Andrej Hoivik. Vir: SDS

Poslanec Andrej Hojvik je na novinarski konferenci napovedal, da bo stranka v luči zadnjih dogodkov, ki razkrivajo spolno predatorsko in koruptivno komponento slovenske sprevržene umetnosti zahtevala sklic nujne seje Odbora za kulturo SDS.

Poslanec je najprej citiral ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko,  ki je v oddaji 24ur Zvečer dejala, da gre za poskus očritve kulture in umetnosti, da ne gre za neko dekadentno področje, ampak za področje kjer se trdo in veliko dela.

55 milijonov davkoplačevalskih evrov za avantgardo
V SDS so v luči zadnjih dogodkih preverili financiranje NVO-jev na področju umetnosti v zadnjem desetletju. Davkoplačevalci smo za t.i. umetniško ustvarjanje od filmskih produkcij, razstav, do performansov plačevali preko 55 milijonov evrov. Kulturnim društvom in NVOjem na področju umetnosti se lahko podeli status nevladne organizacije na področju kulture v javnem interesu, če njihovo delovanje na področju presega interese ustanoviteljev in če je to splošno koristno.

V SDS-u so prepričani, da so v preteklem desetletju v nemalo primerih svoj status zlorabili in da njihovo delovanje ni prispevalo k razvoju kulture na našem prostoru. Seveda je poimenovanje tega kar je umetnost velikokrat tudi stvar širše razprave in različnih pogledov. Vendar pa v stranki ne morejo mimo tega, da mora biti ravno ministrstvo za kulturo prvi branik slovenske kulture pred domačo in mednarodno javnostjo.

Skrb, da se slovenska kultura izrojuje so ponazorili s primeri
Poslanec Hoivik je predstavil zadnjo od provokacij slovenske izprijene umetnosti – plakat z ženskimi genitalijami avtorja Žige Kariža, enega od treh skrajno levih umetnikov, ki so se preimenovali v Janeza Janšo. Takšne ekscese namreč plačujemo davkoplačevalci. Izpostavil je razstavo zadnje čase razvpitega Dušana Smodeta, kjer so na ogled vse javnosti v Ljubljani na Tivolski cesti razstavljena gole figure živih ljudi.

Hoivik je izpostavil, da so predvsem zadnji dogodki, ki so se zgodili na področju umetniškega razstavljanja v Fotopubu Dušana Smodeta pričajo, da se iz javnih sredstev financirajo projekti, ki jih težko razumsko opredelimo kot umetnost z dodano vrednostjo. Videti je, da umetniki javna sredstva zamenjajo za zabave, ne plačujejo pa svojih podizvajalcev in ne oddajajo letnih poročil, kar od njih zahteva slovenska zakonodaja

Ministrica za kulturo dr. Vrečko je v večerni oddaji tudi potrdila finančne malverzacije dotičnega umetnika – saj v letu 2021 še ni bilo poročila, ki bi moralo slediti podelitvi denarja, čeprav bi moralo poročilo biti oddano 15. Januarja.

Hojvik je na seji predstavil primere sprevržene slovenske umetnosti (foto: Facebook)

Zlorabe o katerih je vedel politični vrh
V javnost pricurljale informacije, da se na razstavah, ki jih je organiziral gospod Smodej zlorabljalo dekleta, tudi mladoletna, z uporabo prepovedanih drog. Po mnenju stranke SDS je to popolnoma nedopustno in se mora kar najostreje sankcionirati. Dodatna skrb pa je na mestu, saj se v javnosti pojavljajo avdiovizualni dokazi, da je za domnevne zlorabe mladih deklet lahko vedel tudi sam vrh vlade oz. vladne stranke Levica. Na eni izmed razstav Fotopuba je bil opažen podpredsednik vlade Luka Mesec. Ob zadnjih dogodkih se javno ni oglasil dokler se na socialnih omrežjih niso opogumila mlada dekleta, ki iz dneva v dan pišejo o nedopustnih ravnanjih na že omenjeni lokaciji in dokler o tem širše niso začeli poročati osrednji mediji.

Zahteva za sklic nujne seje odbora za kulturo
Zato so danes v stranki SDS na predsednico Odbora za kulturo DZ naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora za kulturo, na kateri bodo lahko predstavniki Ministrstva za kulturo razložili kako so se sredstva namenjena umetniškemu ustvarjanju uporabljala ali je šlo za transparentno porabo davkoplačevalskega denarja in kako bo ministrstvo za kulturo v sodelovanju s policijo ukrepalo, da do takih malverzacij in predvsem zlorab ne bo več prihajalo.

Andrej Žitnik