SDS zahteva sklic nujne seje zaradi poti ministrice za digitalizacijo na Kitajsko, ki so jo krili davkoplačevalci

Zaradi poti ministrice Emilije Stojmenove Duh SDS zahteva sklic nujne seje (Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo/STA)

V tem tednu je odjeknila novica o tem, kako je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh na Kitajskem razpravljala in se mrežila na račun davkoplačevalcev. Povrhu pa je šlo še za forum, ki nima nobene zveze z vsebino delovnega področja ministrstva za digitalno preobrazbo in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo. V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke zahtevajo sklic skupne nujne seje Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo naslednje točke: “Zloraba funkcije in položaja ministrice za digitalno preobrazbo v zasebne namene”.

Ministrica za digitalno preobrazbo se je konec preteklega tedna udeležila 14. letnega srečanja v organizaciji Svetovnega gospodarskega foruma z naslovom Podjetništvo – gonilna sila svetovnega gospodarstva, ki je potekalo v Tianjinu na Kitajskem. Kot je poročal Požareport, smo slovenski davkoplačevalci za ministričino pot plačali 4100 evrov. Na ministrstvu pa so sicer pojasnili, da je stroške potovanja (letalske karte in bivanje) krilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Vse druge nastale stroške je kril organizator.

V največji opozicijski stranki, kjer zahtevajo sklic izredne seje, poudarjajo, da je v tem primeru šlo za forum, ki nima nobene povezave z vsebino delovnega področja ministrstva za digitalno preobrazbo in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo. “Omenjeno srečanje tudi ni povezano z delom Vlade Republike Slovenije, ampak naj bi šlo za osebno mreženje ministrice,” navajajo in dodajajo, da srečanje tudi ni povezano z delom vlade. “Po poročanju medijev naj bi si ministrica za digitalno preobrazbo vabilo uredila kar sama. To naj bi bil tudi razlog za to, da si je potovanje morala plačati sama oziroma smo ji ga plačali slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.”

V nadaljevanju so pojasnili razliko med prestižnim forumom v Davosu in New Championsom na Kitajskem. Medtem ko se lahko  prvega udeležijo zgolj tisti, ki so nanj povabljeni, se lahko drugega udeležijo vsi subjekti, ki so zainteresirani. Prijavijo se lahko sami, pri čemer pa je kitajski Davos namenjen predvsem podjetjem in organizacijam.

Kažejo se dvojna merila aktualne koalicije
V stranki pravijo, da naravnost zanimivo, da medtem ko nekdo poda odstop zaradi sendviča, drugi nemoteno deluje naprej v primeru nerazumnega ravnanja v zasebne namene. “Prav tako velja ob tem primeru spomniti na razvpito vprašanje, koliko rezin pršuta in kozarcev si je dr. Aleksandra Pivec privoščila brezplačno”, izpostavljajo in dodajajo, da gre tukaj za vprašanja, ki nedvomno kažejo na dvojna merila, ki jih ima aktualna koalicija. Ob tem se po njihovih besedah zastavlja vprašanje smotrnosti in pravilnosti poslovanja Ministrstva za digitalno preobrazbo in oceno Računskega sodišča RS o tem.

Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

“Ločevanje med javnim in zasebnim delom funkcionarjev ter s tem povezano evidentiranje delovnega časa funkcionarjev ni vsebina, ki bi se lahko urejala s predpisi, ampak gre pri razmejevanju med javno in zasebno sfero za zdravorazumsko presojo”, so prepričani in pojasnjujejo, da se pri “zdravorazumski presoji” lahko po izkušnjah, ki jih imajo pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), pojavijo določene situacije, ko funkcionar zlorabi svojo funkcijo v zameno za ugodnosti v zasebne namene (izlet, brezplačna nočitev itd.).

V stranki pravijo, da se v luči ministričine udeležbe pojavi več vprašanj, in sicer, kateri so “razlogi za udeležbo na omenjenem srečanju, v čigavem imenu in na čigav račun se je ministrica za digitalno preobrazbo udeležila omenjenega srečanja, kakšna stališča naj bi pri tem zastopala ministrica za digitalno preobrazbo, ali je o tem srečanju vlada sprejela kakšno izhodišče in delegacijo, kdo je prijavil ministrico za digitalno preobrazbo na omenjeno srečanje v Tianjin, ki po vsebini predstavlja zasebno mreženje, in zakaj smo njeno potovanje plačali slovenski davkoplačevalci?” Ker želijo, da v omenjeni zadevi pride do razjasnitve, so se tudi odločili, da zahtevajo sklic nujne seje Odbora za pravosodje in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Sara Kovač