Se bo Bratuškovi vztrajnost končno izplačala?

Fotomontaža Nova24TV. Vir: STA/Portal Trma

Pravijo, da se vztrajnost izplača. Vsekakor se bo izplačala ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki si bo v novi vlogi, ki jo bo prevzela, končno lahko uredila tudi vodovodni priključek, za katerega se je odprlo vprašanje, ali je ta sploh v skladu z zakonom. Premier Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje kmetijskega resorja bo začasno prevzel Marjan Šarec, ministrstvo za naravne vire in prostor, ki izdaja dovoljenje za vodni priključek, pa bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, je dejal Golob.

Po odmevni zgodbi spletnega portala Trma o počitniški hišici infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek v Rupi pri Kranju, ki je bila vrsto let črna gradnja in je bila legalizirana šele letos, se je ob tem odprlo tudi vprašanje, ali je bil objekt na vodovodno omrežje priključen v skladu z vsemi zakonskimi določili. Če ta to ni bil, bo pa morda zdaj končno lahko urejen, vsaj za čas vodenja novega resorja, ki ga bo začasno prevzela ministrica Bratuškova.

Premier Robert Golob je za medije pojasnil razloge za svoje odločitve o razrešitvi Irene Šinko in Uroša Brežana. Med drugim je za Brežana povedal, da je vanj izgubil zaupanje, češ da je reorganizacija dela po avgustovskih poplavah stekla prepočasi, da pa njegova odločitev in čas razrešitve ne bo vplivala na zaviranje postopkov obnove. Le kdo bi podvomil v to, sploh še vzamemo v obzir, da bo Brežanov nekdanji resor prevzela Alenka Bratušek, ta ista, ki bi gnečo na cestah reševala tako, da ljudi enostavno ne bi spustila na ceste?

Foto: STA

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da se pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša. Vsekakor bo imela Bratuškova na novi poziciji priložnost urediti še kaj drugega poleg koordinacije obnove, in sicer v zvezi z zadevo vodnega priključka, ki je na njeno “vikendico” priključen domnevno neskladno z zakonodajo. O tem smo poročali že junija, ko je to razkril spletni portal Trma.si.

Če spomnimo, se je po poročanju portala, Bratuškova poleg svoje pozicije (pri čemer je volivci niso izvolili) dokopala tudi do vode na zemljišču svojega vikenda. In to kar mimo vseh soglasij. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je pred dnevi odzvala na poročanje medijev, da je bila družinska počitniška hišica na Rupi pri Kranju več let črna gradnja, kot objekt daljšega obstoja pa jo je legalizirala šele letos. Za medije je takrat povedala, da objekt v obdobju, ko so ga postavili, ni potreboval nobenih dokumentov in da ni bil nikdar predmet inšpekcijskega nadzora, ter da ni bilo ne poziva, ne interesa, da bi se stvari uredile.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Toda tu še ni bilo konca očitkov. Objekt naj bi bil namreč priključen na vodovodno omrežje, preden je bil zanj odmerjen komunalni prispevek. Ta je bil odmerjen in plačan šele nedavno. Po pojasnilu direktorja Komunale Kranj Matjaža Berčona bi morala odmero prispevka po zakonu zahtevati Bratuškova ali njen mož kot lastnika, česar pa nista storila. Prispevek je tako Mestna občina Kranj odmerila šele, ko jo je o tem po medijskih objavah obvestila Komunala Kranj. Bratuškova se brani, da je vse postopke vodil mož, sama pa v njih ni sodelovala, da pa je bilo pridobljeno soglasje komunalnega podjetja za priključitev objekta na vodovodno omrežje. Če še ni bilo, bo pa morda zdaj to dokončno le urejeno, glede na to, da je Bratuškova prevzela začasno vodenje resorja za prostor in naravne vire, ta je namreč pristojen za izdajaje tovrstnih dovoljenj.

T.B.