Se bo Golobov svetovalec za varnost izognil zaporni kazni?

Predsednik vlade Robert Golob in njegov (nekdanji?) neuradni vodja varovanja Miloš Njegoslav Milović (Vir: epa, splet)

Ljubljansko okrožno sodišče je potrdilo, da je bil Golobovemu svetovalcu izdan poziv za prestajanje zaporne kazni. Miloš Njegoslav Milović je bil pravnomočno obsojen s strani vrhovnega sodišča zaradi sodelovanja v fiktivnem poslu Železničarskega gradbenega podjetja. 

Miloviću, sicer tudi znancu zunanje ministrice Tanje Fajon, je bila izrečena leto in pol dolga zaporna kazen in 15 tisoč evrov globe.

Spomnimo, sodišče je Milovića obsodilo zaradi pomoči pri zlorabi položaja, ki se je nanašala na 390 tisoč evrov vreden fiktivni posel SŽ – Železničarskega gradbenega podjetja. A bolj kot zaradi nezakonitih finančnih poslov je omenjenega v javnosti profilirala njegova javna vloga, ki mu jo je podelil sam predsednik vlade.

Ta ga je predstavil kot svetovalca za varnost, ki za svoje delo ne prejema nobenega plačila. Kasneje se je izkazalo, da to ni res, saj je imel sklenjenih kar sedem različnih pogodb oz. aneksov z družbo GEN-I, ki jo je pred vstopom v visoko politiko vodil nihče drug kot Robert Golob. Vpleten pa naj bi bil tudi v afero Bobnar-Lindav, ki sta predsednika vlade družno obtožila hudih političnih pritiskov na delo policije.

Tako je zadevo tedaj komentiral urednik Planet TV Mirko Mayer: “Milović, za katerega je nekdanji šef slovenske policije Lindav razkril, da je nepooblaščeno sedel na vseh sestankih o varovanju predsednika Vlade RS, je torej dolgoletni Golobov plačanec. Pojasnila predsednika vlade, da Milović svetuje brezplačno, so bila torej navadno sprenevedanje. Po tistem, kar vemo zdaj, je krog Golob, Ribič itn. Milovića v preteklosti namreč poplačal z najmanj 0,5 milijona evrov pogodb na njegovo zasebno podjetje. Ocena je konservativna, realna številka pa verjetno še precej višja. Pogodbe je Milović sklepal z državnimi podjetji, gre torej za javni denar. Kot razkriva članek, gre za identične vzorce pogodb z različnimi podjetji, dokazi, da so bile “svetovalne storitve” res opravljane, pa so, kot vemo že od prej, pomanjkljivi ali praktično ne obstajajo. Zato so povsem utemeljeni tudi sumi, da gre za fiktivne pogodbe in morda tudi za pranje denarja.”

Miloš Njegoslav Milović s Tanjo Fajon. (Foto: Splet)

Kje bo prestajal kazen? 
Milović je sicer po poročanju medijev zaprosil za odlog prestajanja zaporne kazni, pa tudi za alternativno prestajanje kazni. Ljubljansko okrožno sodišče odločitve o tem še ni sprejelo.

Ž. K.