Se bo moral zdravstveni minister znova opravičevati Jankoviću?

Ljubljanski mestni svet (Foto: STA)

Ljubljanski mestni svetniki Gibanja Svobode so včeraj podprli Jankovićeva pričakovanja – odobrili so izplačilo nagrade direktorici ZD Ljubljana Poplas Susičevi. Gre za odstopanje od stališča ministra Bešiča Loredana, ki meni, da si direktorica nagrade ne zasluži zaradi slabega stanja v ZD Ljubljana. Ministrovo stališče podpira tudi vrh stranke. Zadeva pa znova kaže na Jankovićev značaj, saj si je ob svetnikih svoje liste očitno prilastil tudi glasove svetnikov Svobode. Bo Janković po današnjih kritikah ponovno ponižal ministra Bešič Loredana?

Zadnji dogodki v ljubljanskem mestnem svetu potrjujejo avtokratski značaj Zorana Jankovića. Če smo bili še nedavno priča javnemu opravičevanju Jankoviću s strani ministra Danijela Bešiča Loredana (v prisotnosti premierja Roberta Goloba), smo tokrat videli nadgradnjo Jankovićevega pokroviteljskega odnosa. Kot kaže, mu njegova lista in 18 svetnikov ne zadostuje, saj si je “prisvojil” tudi glasove svetnikov Gibanja Svobode. Ti so namreč glasovali v skladu z županovimi kapricami in ne s pričakovanji vrha stranke. Če verjamemo uradni razlagi Gibanja Svoboda.

Janković si je podredil Svobodnjake
Portal največje komercialne TV poroča, da so se v javnosti pojavile kritike, da so se mestni svetniki Svobode postavili na Jankovićevo stran. Včeraj je proti županu sicer potekal shod, na katerem se je zbralo kakšnih tristo oseb. Srž problema pa je v tem, da svetniki Svobode določene zadeve vidijo drugače kot Bešič Loredan, ki je prepričan, da je za težave v ZD Ljubljana odgovorno vodstvo ustanove, torej Antonija Poplas Susič. Znana je Jankovićeva naklonjenost direktorici. Janković je slednjo že ubranil pred ministrom Bešičem Loredanom, ko ji je ta očital težave v ustanovi. Da je Janković politično dejansko prevzel mestne svetnike Svobode, pa sta potrdila tudi svetnika Jasmin Feratović in Tina Bregant.

Dan, ko se je pred županom Jankovićem ponižal minister za zdravje. (Foto: STA)

Minister pa je na današnji novinarski konferenci ponovil, da Poplas Susičeva nima njegovega soglasja za dodatek za delovno uspešnost. Obenem je minister svetnike Svobode zaradi samovoljnega glasovanja že pozval k odgovornosti: “Jaz sem prepričan, da večina članov stranke Gibanja Svoboda tega ne odobrava, ampak tiste, ki so dvignili roko, bo treba vprašati, zakaj so to naredili. Moje osebno mnenje je, da do te nagrade, ob vsem tem, kar smo videli, direktorica ZD Ljubljana ni upravičena.” Bešič Loredan je ob tem izpostavil, da ZD Ljubljana še naprej izstopa po nedostopnosti. Zato je prepričan, da morajo posamezniki, ki ravnajo v nasprotju s stranko, poimensko prevzeti odgovornost. Minister uživa podporo stranke, ki meni, da so mestni svetniki sicer avtonomni, a zavezani volji volivcev, zlasti ko gre za dane obljube, kot je reforma javnega zdravstva.

Janković je pohvalil mestne svetnike Svobode za “izkazan pogum”
Dogajanje v mestnem svetu bodo pod drobnogled v kratkem vzeli organi stranke. Župan pa je dejal, da so na včerajšnji seji pripadniki mestne koalicije “izkazali pogum na čelu s podžupanom Samom Logarjem. Prepričan je, da se vsakdo lahko odloči skladno s svojo vestjo, in da je bila pri glasovanju spoštovana zakonodaja. Namignil je še, da bi Poplas Susičeva lahko prišla do pravice na katerem koli sodišču. Za Goloba pa je cinično dejal, da je “sreča za to državo skupaj s svojim Gibanjem Svoboda. Gibanje Svoboda na državnem in mestnem nivoju in Lista Zorana Jankovića na mestnem nivoju pa so tisti, ki prevzemajo odgovornost za razvoj Ljubljane”.

Domen Mezeg