fbpx

Se bo stranka NSi z novim vodstvom pomaknila gor ali dol? Po prepričanju Jeretiča odvisno od prvih potez, kako se bo pozicionirala stranka

Foto: STA

Po tem, ko smo pred slabima dvema tednoma poročali o tem, kako se stranka NSi pripravlja na oblikovanje “novega Demosa” in se pripravlja na vstop v koalicijo z Marjanom Šarcem, je včeraj kot strela z jasnega udarila novica, da je Ljudmila Novak odstopila z mesta predsednice stranke, ki jo je vodila od leta 2008, začasno pa jo je nasledil Matej Tonin, sicer vodja poslanske skupine. Politični komentator in analitik Sebastjan Jeretič je za Novo24TV spremembo vodstva komentiral kot manjše presenečenje in izrazil prepričanje, da je Novakova očitno spoznala, da se stranka ne premika. V največji opozicijski stranki SDS pa upajo, da bo z novim vodstvom konec izključevalne politike in napetosti med strankama.

Po besedah Jeretiča gre za manjše presenečenje, saj ni bilo informacij, da naj bi se to zgodilo. “Gre za veliko potezo Ljudmile Novak, ki je očitno ugotovila, da se stranka ne premika, sicer pa je treba priznati, da je stranko stabilizirala in modernizirala.” Jeretič je prepričan, da se bo stranka zdaj zagotovo premaknila, in sicer lahko gor, lahko pa dol.

“Mogoče bo stranka izgubila delček tistih, ki na desnici morda niso bili zadovoljni z Matejem Toninom,” je povedal Jeretič in dodal, da je to predvsem odvisno od njega. “Mislim, da je Tonin izjemno pameten in sposoben politik, a bo moral strateško razmisliti o razmerah na desnici. Sama stranka je modernizirana in ima neko perspektivo, najbolj pa je odvisno od prvih potez, kako se bo na desnici ali sredini stranka pozicionirala.”

Politični analitik Sebastjan Jeretič (foto: STA).

Politični analitik dr. Matej Makarovič je zamenjavo vodstva komentiral z naslednjimi besedami: “Domnevam, da gre za kar premišljeno potezo. Stranka z Novakovo ni dosegla kakšnega izrazitega preboja, neugoden pa je bil tudi njen relativen neuspeh na predsedniških volitvah. Zato je čas nekaj mesecev pred državnozborskimi volitvami verjetno kar najbolj primeren za promocijo novega voditelja stranke. Ker sta bila Tonin on Novakova, vsaj kot je bilo videti, solidno usklajena med seboj, tudi ne pričakujem kakšnih dramatičnih premikov glede vodenja in usmeritev stranke.”

Prof. dr. Matej Makarovič (photo: STA).

Stranka SDS upa na konec izključevalne politike
Na spremembo vodstva so se prek družbenega omrežja Twitter že odzvali v največji opozicijski stranki in komentirali, da pozdravljajo spremembe v stranki ter dodali, da upajo, da bo z njimi konec izključevalne politike, tako kot je bilo to članstvu obljubljeno na seji Sveta. Med preostalimi vidnimi člani SDS si od novega začasnega vodje želi povezovalne politike tudi poslanec Vinko Gorenak. “Sem velik optimist. Ne pozabimo 2004, ko so SDS, SLS in NSI nastopale skupaj in seveda zmagale, ter sestavile do sedaj najboljšo vlado. Naj se tisti čas ponovi,” je zapisal v upanju na boljše sodelovanje in zmago na letošnjih parlamentarnih volitvah.

Razlog za odstop uradno še ni znan
Sicer pa še ni znano, čemu se je Novakova odločila za odstop, smo pa lahko v zadnjih mesecih slišali govorice, da je bila zaradi rezultata na predsedniških volitvah precej kritizirana znotraj stranke, saj ni upravičila pričakovanj. Sicer je Novakova za vodstvene vajeti prijela leta 2008 po izpadu NSi iz parlamenta, ko je na volilni večer odstopil dotedanji predsednik stranke dr. Andrej Bajuk. Stranko je tako vodila skoraj deset let. V mandatu 2004 – 2009 je bila evropska poslanka, pred tem županja Moravč, med drugim je bila tudi ministrica za Slovence po svetu. Zadnja leta je poslanka Državnega zbora RS.

Po nekaterih namigih, ki krožijo, bi bil lahko razlog njenega odstopa tudi nedavni poskus oblikovanja “novega Demosa”, pri čemer pa ni imela v mislih sodelovanja z največjo opozicijsko stranko SDS, kar je prispevalo k razkolu v stranki. Obstaja verjetnost, da bo stranka imela izredni kongres še pred volitvami, torej spomladi letos. Prav tako se ne ve, če bo Matej Tonin glavni kandidat za predsednika ali ne.

Nina Žoher